Identitatea adventistă, tema unei conferințe organizate la Universitatea Andrews

Info Adventist 9 noiembrie 2022

Este o discuție foarte necesară în secolul al XXI-lea, consideră organizatorii evenimentului.

În perioada 15-19 octombrie 2022, Universitatea Andrews (AU), o instituție adventistă de ziua a șaptea din Berrien Springs, Michigan, Statele Unite, a găzduit o conferință intitulată „Being the Remnant: Adventist Identity in History and Theology” [Parte din rămășiță: Identitatea adventistă în istorie și teologie”]. Evenimentul a reunit peste 30 de cercetători pentru o conversație interdisciplinară despre identitatea adventistă. Conferința a fost organizată de Biroul de Arhive, Statistică și Cercetare [Office of Archives, Statistics, and Research, ASTR] în colaborare cu Institutul de Cercetare Biblică [Biblical Research Institute, BRI], Ellen G. White Estate și Departamentul de Istorie bisericească din cadrul Seminarul Teologic Adventist de Ziua a Șaptea de la Universitatea Andrews.

David Trim, director al ASTR și co-organizator al conferinței, a remarcat: „Discuțiile despre identitatea adventistă vor fi întotdeauna importante deoarece în rândul bisericilor creștine există o tendință de a suferi treptat o «derivă misionară» și de a-și pierde concentrarea și pasiunea inițială. Chiar acum o conferință despre identitatea adventistă este deosebit de importantă deoarece biserica crește rapid în anumite părți ale lumii. Odată cu creșterea rapidă vine și pericolul unei schimbări de identitate. Este esențial să discutăm despre ceea ce ne face să fim adventiști de ziua a șaptea și apoi să împărtășim acest lucru bisericii mondiale.”

John W. Reeve, profesor de istorie a bisericii în cadrul UA, a declarat că această conferință despre identitatea adventistă a fost pregătită de aproximativ patru ani. „Pe măsură ce echipa de planificare a formulat obiectivele, structura și înțelegerea a ceea ce încercăm să facem, ne-am concentrat asupra înțelegerii trecutului și prezentului nostru pentru a avea un viitor bun”, a declarat el.

Prin eforturile comitetului de planificare a fost selectată o varietate de subiecte interdisciplinare legate de identitatea adventistă. Comitetul a contactat apoi voci proeminente din cadrul adventismului pentru a le cere să prezinte și să discute lucrări de cercetare. Pentru a se asigura faptul că aveau să se exprime cercetători din domenii variate, a existat, de asemenea, un apel deschis pentru lucrări pe toate subiectele. Reeve a spus: „Am vrut să nu avem doar cadre universitare din America de Nord, chiar dacă acesta reprezintă deja un grup divers. Am vrut să includem cercetători și tineri cercetători din întreaga lume”. Apelul pentru lucrări a adus un sfert dintre prezentatorii din cadrul conferinței, ceea ce a dus la prezența unui grup variat și atent. 

Conferința a constat din 10 sesiuni. În fiecare dintre acestea, prezentatorii s-au adresat unei audiențe de peste 1500 de persoane, prezente în sală sau online. Două sesiuni au fost fundamentale, acoperind teoriile identității și concepția cu privire la lume și viață, una a oferit un context istoric, iar ultimele șapte sesiuni s-au axat fiecare pe un subiect prin care au fost definiți adventiștii, precum escatologia, un stil de viață sănătos, misiunea, educația și Sabatul. Pe parcursul prezentărilor a fost reprezentată o gamă largă de discipline, inclusiv istoria, teologia biblică, teologia istorică, filosofia și sociologia.

Cheryl Doss, fost director al Institutului de Misiune Mondială din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și asistent universitar de studii misionare și educație religioasă în cadrul Universității Andrews, a fost președintele uneia dintre sesiunile principale. „Am învățat că există o coerență semnificativă în angajamentul adventiștilor față de convingerile și stilul nostru de viață, deși modul în care este aplicat în întreaga lume poate varia”, a declarat Doss. „Suntem uniți de dorința noastră de a trăi după principiile biblice, în timp ce ne luptăm cu problemele care apar în diferitele noastre contexte socioculturale.”

Trim, care a prezentat un rezumat al celor 30 de lucrări principale din cadrul conferinței, a fost impresionat de natura integrată a doctrinelor adventiste, inclusiv de centralitatea lui Hristos, de Marea Luptă, de doctrina Sanctuarului și de doctrina Rămășiței. Prezentările de pe parcursul conferinței au evidențiat o serie de credințe, practici și narațiuni comune care rămân centrale pentru adventism. Trim a considerat că centralitatea narațiunii ca modalitate de formare a unei identități comune este de o valoarea deosebită. „Poveștile pe care le spunem despre trecutul nostru adventist au puterea de a ne uni și de a ne inspira”, a subliniat el.

Reflectând asupra conferinței, Reeve a spus că a apreciat discuția despre centralitatea lui Hristos în doctrina adventistă. „Acest lucru face parte din identitatea noastră de creștini în biserica mai mare – biserica lui Dumnezeu universală din întreaga lume – dar și pentru fiecare dintre doctrinele noastre distinctive”, a spus Reeve. „Isus Hristos este în centru”. El a subliniat, de asemenea, rolul misiunii: „Nucleul identității noastre adventiste este misiunea – cum acționăm, ce spunem și cui spunem despre cine este Dumnezeul nostru și ce a făcut El pentru noi. Într-adevăr, când vine vorba de asta, depindem de Isus pentru mântuirea noastră și pentru viitorul nostru. Acesta este mesajul lui Isus pe care trebuie să îl transmitem lumii.”

Afirmând importanța identității adventiste, Doss a adăugat că biserica „trebuie să reevalueze periodic ceea ce se schimbă și ceea ce rămâne la fel în identitatea noastră colectivă. Pe măsură ce timpul trece și societatea se schimbă, o conversație atentă despre identitatea noastră colectivă poate ajuta la modelarea înțelegerii noastre de sine și poate ghida Biserica în luarea unor decizii înțelepte cu privire la misiunea noastră. O astfel de conversație continuă este necesară în secolul al XXI-lea.”

Recunoscând această nevoie, echipa a făcut planuri pentru a încuraja aceste conversații continue în întreaga lume. „Plănuim o serie de conferințe de monitorizare a identității adventiste la nivel mondial, scopul fiind ca în următorii 3-4 ani să avem o conferință despre identitate adventistă în fiecare diviziune, pentru a include vocile din această conferință, precum și vocile locale din fiecare loc”, a spus el.

Potrivit președintei UA, Andrea Luxton, „un sentiment clar al identității ne ajută să ne concentrăm și ne permite să fim uniți”. Ea a adăugat: „Este deosebit de relevantă astăzi deoarece ne aflăm într-o perioadă în care lumea este marcată de divizare. Este ușor ca ea să aibă impact asupra noastră în biserică. Acest lucru poate avea ca urmare risipirea energiei pentru a ne ataca unii pe alții și/ sau pentru a apăra o poziție, în loc să ne concentrăm împreună asupra misiunii comune datorită identității comune.” Ea a continuat: „Sper că participanții și cei prezenți au plecat cu un sentiment puternic al modului în care o înțelegere solidă a nuanțelor identității adventiste întărește unitatea și are ca rezultat orientarea spre misiune.”

Autoare: Isabella Koh, Universitatea Andrews, și Adventist Reviews

Sursa: Adventist Reviews