Îmbunătățirea sănătății mintale, una dintre principalele direcții ale departamentului Sănătate

Info Adventist 10 noiembrie 2021

Katia Reinert, director adjunct al departamentului Sănătate din cadrul Conferinței Generale, s-a adresat participanților la Consiliul anual al Bisericii Adventiste din Silver Spring, Maryland, Statele Unite ale Americii.

Într-un an ca 2021, cu un zbucium fără precedent, sănătatea mintală a constituit une dintre principalele direcții ale departamentului Sănătate al Conferinței Generale, așa cum a fost evidențiat în cadrul recentei conferințe de leadership, educație și dezvoltare care a precedat Consiliul anual.

Directorul adjunct al departamentului Sănătate din cadrul Conferinței Generale, Katia Reinert, a avut o prezentare live despre capacitatea unei persoane de a-și reveni în urma unui șoc și a evidențiat, de asemenea, inițiativa Youth Alive prin care biserica mondială se implică în combaterea problemelor de sănătate mintală, tot mai frecvente în rândul tinerilor.

La începutul prezentării sale, Reinert a vorbit despre importanța abilității ființei umane de a-și reveni în urma unui șoc și funcția acesteia de mijloc de combatere a problemelor fizice și mintale care apar ca urmare a unui stres prelungit.

„Când suntem expuși la stres și pierderi, există un răspuns fiziologic: stresul produce hormoni, care pot să crească riscul de îmbolnăvire”, a explicat ea. „Unul dintre aceștia este cortizolul. Observăm că, dacă există o eliberare continuă de cortizol, din cauza percepțiilor de stres sau traume, tensiunea noastră arterială crește, iar sistemul imunitar și cel cardiovascular sunt afectate în mod negativ. Au loc schimbări și la nivelul creierului. Se constantă o atrofiere şi un impact asupra emoţiilor şi a modului în care reacţionăm.”

După recenta comemorare a evenimentelor din 11 septembrie 2001, Reinert a subliniat faptul că specialişti în epidemiologie au studiat supraviețuitorii și au identificat abilitatea de a-și reveni după un șoc ca fiind principala trăsătură comună celor care au fost în stare să treacă cu succes peste eveniment și să-și revină. Studii ulterioare au indicat nouă factori majori care influențează dezvoltarea acestei abilități, și anume: relațiile de susținere, altruismul, emoțiile pozitive, flexibilitatea cognitivă, simțul umorului, acceptarea, modelele de comportament, un stil de viață sănătos și credința.

„Cei care au fost capabili să facă față situației într-un mod pozitiv au manifestat recunoștință”, a explicat Reinert. „Au fost recunoscători în ciuda a tot ce s-a întâmplat. Au fost capabili să pună evenimentul traumatizant într-un cadru nou, uitându-se la lucruri pe care oamenii, în mod normal, nu le văd, folosindu-și valorile pentru a se ghida. Mulți au făcut mișcare, au avut grijă de somnul lor. Credința și religia au jucat un rol hotărâtor. Un studiu realizat de cercetători seculari și publicat într-o revistă de specialitate a subliniat importanța credinței și a spiritualității.”

Înțelegând aceste descoperiri în contextul mesajului și doctrinei adventiste, Reinert a subliniat modul în care chiar întreita solie îngerească ne poate ajuta să ne dezvoltăm abilitatea de a ne reveni în urma unui șoc și, astfel, să ne îmbunătățim sănătatea.

„Ne este adresat un mesaj de sănătate și speranță deplină. Soliile celor trei îngeri sunt, de fapt, un mesaj cu privire la abilitatea de a ne reveni în urma unui șoc, la credință și la spiritualitate. Dacă ne gândim bine, acest mesaj influențează, de asemenea, toți factorii care contribuie la dezvoltarea abilității de a ne reveni în urma unui șoc. În slujirea noastră, încercăm să devenim tot mai rezistenți [în fața tuturor încercărilor].”

Apoi, Reinert a subliniat lucrarea importantă realizată prin iniţiativa Youth Alive, un program născut dintr-un parteneriat între multiple instituții și departamente adventiste, și anume departamentele Sănătate, Tineret, Educație, Familie și Misiune globală. Este menit să dezvolte abilitatea de a-și reveni în urma unui șoc în rândul adolescenților și tinerilor adulți, pregătindu-i să facă alegeri sănătoase, să-și înțeleagă darurile și obiectivele și să depășească durerea emoțională.

„Astăzi, mulți sunt prinși în capcană, devenind robi ai dependențelor precum alcoolul, tutunul, drogurile, pornografia, jocurile de noroc, media. Youth Alive are ca prioritate cultivarea relațiilor care întăresc rezistența în fața acestor comportamente de risc, care au devenit o plagă pentru tinerii din întreaga lume”, se arată pe website.

Youth Alive este ceea ce facem noi – dezvoltăm abilitatea tinerilor de a-și reveni în urma unui șoc – de la lansarea anul trecut a acestei inițiative privind sănătatea mintală”, a subliniat Reinert.

Sub mottoul „Healthy Youth Connected for Service” (Tineri sănătoși conectați pentru slujire), programul cuprinzător oferă conferinţe şi tabere, oportunități de slujire și misiune, cluburi locale la care tinerii pot participa și unde pot primi ajutor, întâlniri cu prieteni și chiar o aplicație și cursuri, articole, cărți și bloguri online care prezintă subiecte legate de toate aspectele sănătății și ale stării de bine.

De remarcat un lucru important: Youth Alive a creat, de asemenea, o inițiativă pentru sănătatea mintală în contextul Covid-19, care vizează neutralizarea izolării și a singurătății și stabilirea de structuri-suport. Prin conexiuni deja existente cu mass-media, cum ar fi diferite cărți și resurse digitale create de Biserica adventistă, website-ul și aplicația funcționează ca un centru de la care tinerii pot să primească ajutor, să se ocupe de autodezvoltare și să-și întărească abilitatea de a-și reveni în urma unui șoc.

„Când manifești abilitatea de a-ți reveni în urma unui șoc, demonstrezi că ai capacitatea constantă de a-ți reveni în ciuda dificultăților, acea capacitate de a face față situației într-un mod pozitiv, de a te adapta și de a reuși, în ciuda oricăror probleme care îți apar în cale”, a spus Reinert în timpul prezentării ei.

Ea a încheiat cu un citat din cartea Divina vindecare a lui Ellen White (pag. 472, în orig.): „În plina lumină a zilei și înconjurată de muzica altor voci, pasărea din colivie nu va cânta melodia pe care stăpânul dorește ca ea s-o învețe. Prinde un sunet acum, un tril altă dată, dar niciodată o melodie întreagă și distinctă. Însă stăpânul acoperă colivia și o pune acolo unde pasărea va auzi doar melodia pe care trebuie s-o cânte. În întuneric, ea încearcă să cânte acea melodie din nou și din nou, până când o știe și izbucnește într-un cânt desăvârșit. Apoi pasărea este readusă la locul ei, unde va putea cânta mereu acea melodie, la lumină. Tot așa procedează Dumnezeu cu copiii Săi. El are să ne învețe un cântec și, după ce-l vom fi învățat printre umbrele suferințelor, îl vom putea cânta mereu după aceea.”

„Mă rog ca toți să trecem prin experiența învățării cântecului pe care Dumnezeu vrea să ne învețe, în mijlocul haosului și al crizelor noastre, pentru ca apoi să fim mijloace prin care Dumnezeu să-i învețe pe alții același cântec”, a concluzionat ea.

Sursa: Adventist News Network