Împărtășindu-L pe Isus la întâlnirile Alcoolicilor Anonimi

Info Adventist 4 februarie 2021

Un credincios adventist din Noua Zeelandă le povestește oamenilor despre lucrurile impresionante pe care le-a făcut Dumnezeu în viața lui.

Pentru Graeme Larsen, Alcoolicii Anonimi (AA) este locul unde se simte chemat să slujească.

„Deși nu am mai avut de mult timp dorința să beau, simt nevoia să le transmit și altor persoane mesajul speranței și al recuperării”, spune el.

La o întâlnire recentă a AA din orașul său natal, Nelson, Noua Zeelandă, Graeme a avut prilejul să vorbească despre Isus în fața a douăzeci și șase de persoane.

„O doamnă aflată în partea opusă a camerei m-a deconspirat: «V-am văzut aseară la televizor aseară!» Toți ochii s-au îndreptat spre mine. Mi se ceruse să vorbesc în acea seară și nu aveam nicio idee ce să spun, așa că am povestit despre programul la care participasem și motivul pentru care am făcut-o. Și astfel, douăzeci și șase de oameni au aflat despre Hope Channel”, spune el.

Graeme a apărut în episodul 2 al seriei Finding Home [În căutarea căminului], produsă de Hope Channel Noua Zeelandă, în care își împărtășește mărturia, alături de alți membri ai bisericii adventiste The Haven [Refugiul].

„Păstrez într-o anumită măsură anonimatul în relatarea mea, nu atât pentru mine, cât pentru a-i proteja pe alții”, completează el. „Păstrarea anonimatului este un element esențial al AA (de unde și numele de Alcoolicii Anonimi). Aici se întâlnesc persoane din toate mediile – politicieni, medici, avocați, bancheri, vecini – iar dependența este o chestiune foarte sensibilă și personală, așa că toți respectăm regula păstrării anonimatului.”

În acest episod, Graeme explică modul în care o situație de dependență de muncă l-a condus la o dependență de alcool în urmă cu 10 ani, distrugându-i, în final, și căsnicia.

„Nu mă mai preocupam de viața de acasă, de lucrurile pe care le iubeam, înlocuindu-le cu alte lucruri pe care credeam că le iubesc. Am ajuns în cele mai întunecate situații și locuri”, explică el.

După ce a locuit în Australia timp de mai bine de 30 de ani, în 2007, Graeme s-a întors în Nelson, ca să aibă grijă de tatăl său aflat pe moarte. Aici a cunoscut-o pe actuala lui soție, Nicqui.

„I-am vorbit lui Nicqui despre biserică, iar la ora actuală slujește ca prezbiter”, continuă el. „Uneori vin acasă și îi spun soției: «Este incredibil ce a făcut Dumnezeu astăzi!»”

Fiind activ în biserică, dar și în cadrul AA, Graeme spune că îmbină aceste aspecte ale vieții sale pentru a avea un impact mai puternic în slujire.

„Încerc să iau ceea ce învăț în viața mea de creștin și să duc în viața mea de la AA, și invers”, explică el. „Sunt binecuvântat să avem de la biserică un grup de prieteni care sunt prețioși atât pentru Nicqui, cât și pentru mine, și cărora le pot împărtăși lucruri pe care le învăț la AA.”

„În întâlnirile AA, oamenii află curând că sunt creștin. Adesea întâlnesc acolo atei, agnostici, persoane care înjură și blestemă și care mă întreabă dacă sunt religios, iar eu le răspund: «nu». Apoi ei mă întreabă dacă merg la biserică, iar eu spun: «da». Ei mă întreabă la ce biserică merg, iar eu le spun că este o biserică adventistă de ziua a șaptea și, întrucât serviciile de cult au loc în Sabat (sâmbăta), eu sunt creștin de ziua a șaptea.”

Kim și Wayne Hurlow, medici și prieteni apropiați cu Graeme și Nicqui și membri ai aceleiași biserici, îndrumă spre Graeme persoane care se luptă cu dependența de alcool, iar acesta îi îndrumă spre întâlnirile AA. Adesea, el invită persoane să se plimbe cu barca lui, stau împreună la masă și le ascultă poveștile.

„Tocmai a plecat de la noi un bărbat de la AA cu care fac studii biblice organizate sub forma celor 12 pași de la AA”, spune Graeme. „Îi parcurg împreună cu el. Acești 12 pași sunt biblici, iar pentru grupul nostru există o singură autoritate supremă – un Dumnezeu care ne iubește. Liderii noștri sunt doar niște slujitori cărora li s-a încredințat o misiune.”

Autor: Maryellen HackoAdventist Record