În 2020, creștinii reținuți în Iran pentru credința lor au plătit cauțiune aproape un milion de lire sterline

Info Adventist 25 februarie 2021

Potrivit unui raport al organizațiilor pentru drepturile omului, costul cauțiunilor plătite pentru creștinii iranieni reținuți a atins, anul trecut, suma de aproape un milion de lire sterline.

Cel puțin 115 iranieni creștini au fost arestați în 2020 din cauza credinței lor sau a implicării în activități religioase, a declarat Open Doors, care este co-autor al raportului, alături de Christian Solidarity Worldwide și Middle East Concern. Costul cauțiunii lor a ajuns la un nivel amețitor de 868.169 lire sterline.

Organizațiile pentru drepturile omului avertizează: creștinii sunt arestați pur și simplu pentru că merg la biserică și apoi sunt forțați să plătească taxe exorbitante pentru a rămâne în afara închisorii, unii fiind puși în situația să predea documentele de proprietate ale caselor lor pentru a acoperi costurile.

Într-un singur caz, patru creștini au fost obligați să plătească fiecare pentru eliberare pe cauțiune aproximativ 159.500 lire sterline – cea mai mare sumă cerută vreodată, o sumă exorbitantă, ținând cont că salariul minim anual în acea țară este de 1.000 lire sterline.

Directorul pentru asistență juridică al Open Doors, Dr. David Landrum a spus că persecuția creștinilor nu a slăbit în timpul pandemiei.

„Simpla frecventare a unei biserici este considerată ca fiind o amenințare a siguranței naționale”, spune el.

„Creștinii – în special cei convertiți de la islam – au continuat să fie urmăriți pentru credința lor.”

„Această represiune îi împiedică pe creștinii din Iran să trăiască o viață normală, liniștită, fără teamă.”

Pentru un cuplu de creștini, persecuția a însemnat mai mult decât plătirea taxei de cauțiune, și anume pierderea custodiei fiicei adoptive. Sam Khosravi și soția sa, Maryam Falahi, creștini convertiți, au adoptat-o pe Lydia dintr-un orfelinat, în 2019, pe când aceasta avea doar trei luni. Iar acum autoritățile le-au luat-o.

„Am avut grijă de fiica noastră timp de aproape doi ani”, spun ei. „Chiar și judecătorul a admis că între noi s-a stabilit o ‚legătură emoțională puternică’. Fiind luată din căminul ei, în baza evaluării lor, Lydia se va confrunta cu un ‚viitor nesigur’; totuși ei insistă să ne țină departe de ea. Aceasta va avea un impact emoțional imens asupra noastră a tuturor, dar mai ales asupra Lydiei.”

Organizația iraniană pentru drepturile omului intitulată Article 18 [după articolul 18 al Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice] spune că autoritățile continuă să tortureze creștini și să utilizeze tehnici inumane de interogare în dorinţa de a-i forța să-și renege credința.

„În ultimul an, creștinii Youhan Omidi și Saheb Fadaie au fost pedepsiți fiecare cu 80 de lovituri de bici – pentru infracțiunea de a se fi împărtășit cu vin în cadrul ceremoniei religioase”, spune Mansour Borji, director la Article 18.

„Realitatea tulburătoare este că statul apelează la metode tot mai violente ca să-i marginalizeze, să-i umilească și să-i distrugă pe creștinii necunoscuți, cum ar fi nou-convertiții și cei care caută să-i îndrume în noua lor credință.”

Sursa: Christianity Today