În Haiti, adventiștii au început eforturile de reconstruire a bisericilor și școlilor afectate de cutremur

Info Adventist 5 octombrie 2021

Biserica Adventistă ajută, în continuare, mii de credincioși afectați de cutremurul din 14 august.

La aproape două luni după ce un cutremur a ucis mai mult de 2000 de persoane și a distrus casele și clădirile din peninsula din sudul insulei Haiti, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea continuă să ajute mii de credincioși adventiști și familiile acestora, demarând, în același timp, eforturile de reconstruire a peste 20 de biserici și școli care au fost distruse.

În urma cutremurului și-au pierdut viața 16 credincioși adventiști, iar alți 117 au fost răniți. Toți cei răniți au fost tratați acasă sau la spital de echipe de la Spitalul Adventist din Haiti, a declarat Pierre Caporal, președintele Uniunii de Misiuni Haiti a Bisericii Adventiste. Aproximativ 3.000 de credincioși adventiști au suferit pagube materiale, casele unora dintre ei fiind distruse.

„Biserica a reușit să ajute 1000 dintre cei mai afectați credincioși prin intermediul planului de ajutare a membrilor afectați de dezastre”, a adăugat Caporal, menționând că aceștia au primit alimente, îmbrăcăminte, bani și bunuri de bază pentru a supraviețui noii lor realități. „Suntem foarte recunoscători Bisericii Adventiste mondiale și Diviziunii Interamericane pentru că ne-au trimis fonduri pentru a-i ajuta pe credincioșii noștri din sud care au fost afectați de cutremur.”

Biserica evaluează, în continuare, nevoile credincioșilor, cu ajutorul liderilor misiunii Haiti de Sud, a precizat Caporal. Aceasta a contribuit și la costurile de înmormântare ale credincioșilor adventiști decedați.

În plus, 50 de angajați ai bisericii au fost ajutați în urma cutremurului.

În timp ce Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Haiti și spitalul adventist răspund nevoilor comunității, Biserica se concentrează asupra nevoilor fizice și spirituale ale credincioșilor, a subliniat Caporal. „Vom continua să ne concentrăm asupra nevoilor presante și în ceea ce privesc reconstrucțiile.”

Unul dintre cele mai recente obiective a constat în ajutarea a 500 de familii de credincioși în a-și pregăti copiii pentru școală. Deschiderea anului școlar ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 6 octombrie, însă, în regiunea afectată de cutremur, a fost amânată pe termen nelimitat. „Noi am ajutat doar cu uniformele și rechizitele școlare pentru a le oferi elevilor o oarecare normalitate”, a declarat Caporal.

Potrivit acestuia, patru școli adventiste au fost distruse de cutremur și vor trebui reconstruite în totalitate. Liderii Bisericii fac, de asemenea, eforturi pentru a începe reconstruirea a 22 de biserici afectate grav.

Este un efort de durată și va fi necesară o coordonare atentă, deoarece accesul în peninsulă este dificil.

„Proiectul de reconstrucție este foarte amplu, însă vom continua să mergem înainte atâta timp cât vom avea fondurile necesare pentru a o face”, a precizat Caporal.

Credincioșii adventiști au continuat să se întâlnească în fiecare sâmbătă, iar la numai două săptămâni după cutremur, biserica din Jérémie, una dintre zonele cele mai afectate, a organizat prezentări publice la care au participat peste o sută de persoane în fiecare dintre cele 14 seri. Avem datoria de a oferi speranță în vremuri dificile, a declarat el.

„Ne confruntăm în permanență cu dificultăți, deoarece fac parte din această viață”, a afirmat Caporal, „însă, în mijlocul acestor dificultăți, vedem căile miraculoase prin care Dumnezeu intervine pentru a-i proteja și a-i ajuta pe oamenii Săi. Vedem că facem parte dintr-o mare familie. Nu suntem singuri, deoarece avem frați și surori din biserica din întreaga lume care se roagă și susțin financiar eforturile de reconstrucție.”

Liderii Bisericii fac eforturi pentru a crește eficiența acestor fonduri pentru a continua să slujească și să ducă vestea bună la cât mai mulți oameni. Potrivit lui Caporal, credincioșii adventiști continuă să se întâlnească săptămânal în grupuri fie lângă bisericile dărâmate, fie în locuri stabilite pentru închinare.

„Continuăm să ne rugăm unii pentru ceilalți, în timp ce rămânem puternici, pregătiți pentru revenirea lui Isus”, a concluzionat el.

Sursa: Adventist Review