În sprijinul mamelor singure

Info Adventist 5 iulie 2021

A fost esențială găsirea de soluții care să funcționeze pentru ele, nu pentru noi.

La sfârșitul anului 2018, membrii bisericii adventiste din Wheeling, Virginia de Vest, S.U.A., au hotărât să desfășoare un proiect social pentru mamele singure din zonă. Acesta a constat din întâlniri de susținere bilunare. Pentru a răspândi vestea, am contactat autoritățile locale și alte organizații active în domeniu pentru a distribui fluturașii publicitari.

În zona noastră, următoarele date statistice ne-au ajutat să înțelegem cât este de necesar un asemenea program:

  • Una dintre trei mame singure trăiește în sărăcie.
  • Chiar dacă mamele singure sunt dintre cele mai harnice și mai dedicate mame din țară, din păcate, 78% dintre cei care populează închisorile sunt copii crescuți de mame singure.
  • Copiii din căminele monoparentale sunt de cinci ori mai predispuși la suicid și de zece ori mai predispuși să renunțe la studiile liceale.
  • Nu mai puțin de 75 de procente din asistența guvernamentală sunt destinate gospodăriilor monoparentale.
  • Copiii din familii monoparentale sunt de două ori mai predispuși să sufere abuzuri.
  • Doar 1% din cele 300.000 de biserici evanghelice are un program sustenabil pentru părinții singuri.
  • Două treimi dintre mamele singure nu frecventează o biserică.

Uneori, când simțim că suntem chemați să slujim într-un anumit mod, Domnul nostru are alte idei. Am pus bazele unui grup, dar eforturile noastre nu au avut succes. Ne-am hotărât să ne rugăm și să ne cercetăm inima ca să ne dăm seama ce să facem în continuare. Am simțit îndemnul să mă bazez pe textul din Proverbe 3:5-6 (NTLR): „Încrede-te în Domnul cu toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta. Recunoaște-L în toate căile tale și El îți va îndrepta cărările”.

Am creat pe Facebook un program de susținere a mamelor singure, punând la dispoziție un număr de telefon și posibilitatea de a fi contactați prin mesaje. Participarea la şedinţe a fost foarte descurajatoare, dar persoanele care ne-au contactat prin Messenger şi telefon ne-au oferit ocazia de a sluji activ, apelurile înmulțindu-se în timpul sărbătorilor legale. Aceste tinere femei se confruntă cu multe probleme: coparentalitate, tații copiilor lor, prieteni actuali, provocări financiare – probleme care le provocau un stres extrem. Adesea, ele nu au experiența vieții sau un sistem sigur de asistență care să le ajute să răzbească. Am descoperit că era mai ușor pentru ele să comunice online sau prin telefon.

A fost o binecuvântare să le oferim numeroaselor mame singure „un umăr pe care să plângă”. Doar Dumnezeu știe care va fi rezultatul acestor contacte, dar este o onoare să fim slujitorii Lui în slujba altora.

Autor: Naomi McKey-Tricomi frecventează biserica adventistă de ziua a șaptea din Wheeling, Virginia de Vest.

Sursa: Adventist Review