Interviu despre misiunea din Japonia, în timpul pandemiei

Info Adventist 19 martie 2021

Ken Matusa, un pastor în vârstă de 38 de ani al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea „Amanuma” din Tokyo, Japonia, a vorbit cu Yulia Bondarenko, o studentă la jurnalism în vârstă de 29 de ani, care învață la Institutul Ucrainean pentru Artă și Știință din Bucha, Ucraina, despre modul în care el vorbește despre Isus în Japonia, în timpul pandemiei provocate de COVID-19. Una dintre cele mai provocatoare zone misionare, Japonia, are o populație de 126 milioane de locuitori, din care doar 15 000 sunt adventiști, majoritatea fiind trecuți de vârsta de 67 de ani. Interviul a fost editat pentru claritate și dimensiune.

Care este cel mai greu lucru de făcut atunci când vorbiți despre Hristos în Japonia?

Personal, nu am o problemă cu împărtășirea Evangheliei cu necreștinii – majoritatea japonezilor. Dar cel mai greu lucru pentru mine este faptul că mulți oameni sunt seculari. Ei spun: „Nu cred în nimic.” În Japonia, îi numim „mu shuko” (無宗教), sau „fără religie”. Oamenii seculari ascultă de obicei predicile mele și spun „O, aceasta este o poveste bună!”. Nimeni nu respinge Evanghelia spunând: „Nu sunt interesat și nici nu te voi asculta.” Problema este că oamenii nu acceptă Evanghelia; ei nu văd Evanghelia ca făcând parte din viața lor. În calitate de creștini, nu doar spunem povești frumoase. Noi trebuie să le vorbim altora despre Evanghelie, puterea transformatoare a lui Isus. Acesta este cel mai greu lucru.

Care este subiectul dificil de abordat?

Un subiect dificil este lumea spiritelor. Mulți japonezi cred că spiritele din vechime trăiesc în lumea aceasta, și li se închină. Când predic despre moarte, care este un somn, și despre cum Isus va trezi morții când se va întoarce, reacția lor este: „Ce?”. Este un subiect sensibil. Un alt subiect dificil este ucenicia. Oamenilor le place să audă că Dumnezeu este dragoste și că dragostea Lui este veșnică. Dar nu le place să audă că Dumnezeu îi cheamă să fie ucenici.

Ce ne puteți spune despre har?

Oamenilor le place să audă despre har. Este o povestire frumoasă. Dar nu le place ideea de judecată. „Ce? Judecată?”, spun ei. „Nu vrem să auzim despre o zi a judecății.”

Ați descoperit puterea lui Dumnezeu care schimbă vieți?

Dumnezeu a schimbat viețile oamenilor prin intermediul cărților și al revistelor creștine. Recent, o familie a fost botezată după ce a primit revista „Semnele Timpului”.

Biblia chiar schimbă vieți. Înainte de a mă transfera în biserica din care fac parte în prezent, am lucrat ca profesor de Biblie la un liceu adventist. Unii dintre studenți proveneau din familii necreștine, și ei nu cunoșteau despre Biblie sau despre adventiști. Dar atunci când au început să studieze Biblia împreună cu profesorii lor la școală, viețile lor s-au schimbat și au decis să devină ucenici ai lui Hristos. Unii lucrează acum în misiune.

Evanghelizarea prin prietenie funcționează în Japonia. Cunoaștem oameni, îi iubim în același fel în care ne iubește Dumnezeu, și căutăm oportunități de a împărtăși Evanghelia. Am auzit multe povestiri despre oameni care au fost conduși la Hristos prin intermediul acestei metode.

Puterea unei biserici în care slujesc este inițiativa online de a utiliza YouTube și alte rețele de socializare. După ce urmăresc programele noastre, oamenii doresc să se alăture unui grup care studiază Biblia, sau doresc să aibă acasă o Biblie. În octombrie, anul trecut, am terminat un program transmis online în urma căruia mulți oameni s-au decis să studieze Biblia. Eu cred că Biblia schimbă viața. Slujba noastră, misiunea noastră este să le facem cunoștință oamenilor cu Biblia prin intermediul prieteniilor și a altor metode de socializare. Pe măsură ce împărtășim, Duhul Sfânt va lucra la inimile oamenilor.

La ce fel de proiecte lucrați acum?

Am înregistrat o serie de cinci prezentări despre pace și despre Sabat pentru angajații spitalului care nu pot veni la biserică în ziua sfântă din cauza slujbei lor. Am ales această temă deoarece există mulți dependenți de muncă în Japonia, și sper că prezentările vor fi utile mai ales asistentelor medicale și doctorilor necreștini. Aceasta este o formă de evanghelizare publică.

Cum distribuiți prezentările?

Din cauza COVID-19, nu pot intra în spitale. Dar există un spital adventist lângă biserica mea, și am dat capelanului instituției o copie a prezentărilor, pe un CD. El le-a încărcat în rețeaua internă a spitalului, astfel încât toți cei care vor să le urmărească o pot face; poate le vor vedea și pacienții.

Cum lucrează Biserica în Japonia, în timpul pandemiei?

Unele biserici par să scadă, în special în zonele rurale, deoarece nu au resurse prin care să relaționeze cu oamenii. Dar internetul a oferit o metodă eficientă de a împărtăși Evanghelia și multe biserici sunt implicate pasional și activ în evanghelizarea online. Biserica mea este printre cele care au îmbrățișat această metodă în pandemie.

Oamenii sunt interesați în special de sănătate și de profeție. Simt că își caută un scop pentru viața lor. Spunând altfel, cred că ei vor să se încreadă în ceva nou, ceva care este încă necunoscut lor.

După acest interviu, voi participa la o întâlnire pentru a discuta metode de evanghelizare prin intermediul prieteniilor și al internetului în timpul pandemiei. Mulți necreștini și multe persoane nereligioase întreabă: „Ce se întâmplă în viața aceasta?” și „Ce se va întâmpla în viitor?”. Recent, un necunoscut m-a sunat și m-a întrebat: „Ce se va întâmpla după?”. I-am spus „că Biblia este foarte clară referitor la ceea ce se va întâmpla. Hai și învață din Biblie!” Pandemia este o oportunitate pentru a vorbi despre Isus.

Sursă:
Adventist News Network