Irakul recunoaște Biserica Adventistă prin intermediul unui nou timbru național

Info Adventist 27 octombrie 2021

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Bagdad a fost inclusă într-o serie de timbre reprezentând biserici din Bagdad.

Chiar și pentru un observator obișnuit, imaginea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Bagdad pe un timbru poștal irakian este în sine remarcabilă ‒ un gest neașteptat al actualului guvern irakian de a onora prezența bisericilor creștine în țară și de a promova diversitatea.

Dar celor care își amintesc că s-au închinat în lăcașul elegant și au simțit părtășia unei comunități înfloritoare, le produce nostalgie și mai mult decât câteva lacrimi. De asemenea, întruchipează speranța.

Setul de opt timbre, care a apărut în 2020 și a fost recent prezentat liderilor Uniunii de Misiuni Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENAUM) din Beirut, Liban, prezintă Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Bagdad ca fiind una dintre cele mai frumoase biserici din oraș.

„Este o adevărată onoare pentru biserica noastră să fie recunoscută la nivel național”, a spus Rick McEdward, președintele MENAUM, pe al cărei teritoriu se găsește și Irakul.

Circumstanțele religioase și politice din țară explică uimirea și recunoștința lui McEdward.

„Chiar dacă este o națiune majoritar musulmană, există încă un sentiment de apreciere a diversității și libertății. Acest lucru este important, având în vedere circumstanțele tragice din ultimii ani”, a spus McEdward.

Aceasta a fost și intenția lui Garabet Manskan Armenak. În calitate de fost director general al biroului creștin din cadrul Divanului (Consiliului) așezămintelor creștinilor, yazidiților și sabean-mandeenilor din Bagdad, el a fost inițiatorul proiectului timbrelor speciale.

„Am vrut să le reamintim guvernului irakian și poporului din Irak faptul că cea mai veche religie din Irak este creștinismul, prezentând frumusețea clădirilor vechi ale bisericii prin timbre”, a spus Armenak.

„Creștinismul coexistă cu alte religii din această țară. Nu este o religie străină”, a afirmat el.

Biserica adventistă din Bagdad, inaugurată în 1961, era mai mult decât o clădire frumoasă. Era o comunitate activă, cu membri care organizau evenimente regulate de informare și erau bine cunoscuți în capitală. Evenimentele anuale ale Școlii Biblice de Vacanță au atras sute de copii și părinți, majoritatea din cartierele din apropierea bisericii. Corul bisericii a cântat frecvent la sărbătorile din oraș în perioada Crăciunului.

Deși era predominant musulman, în acei ani, Irakul a avut o comunitate creștină activă. Atunci Biserica Adventistă și alte minorități creștine au experimentat un nivel încurajator de sprijin și protecție.

Basim Fargo, care a slujit ca președinte al Câmpului misionar Irak în acea perioadă, își amintește că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea era recunoscută oficial de autorități și avea mai multe biserici active în țară.

După declanșarea războiul din Irak din 2003, clădirea bisericii din Bagdad a fost bombardată în 2004 și din nou în 2006, potrivit lui George Shamon Yousif, reprezentantul legal al Bisericii Adventiste din Irak.

Chiar dacă mai târziu a fost reconstruită de guvern, pentru siguranță, membrii bisericii din Bagdad au început să se întâlnească pentru închinare în case private, deoarece orașul se confrunta tot mai frecvent cu instabilitate, terorism și răpiri.

Deși, în cele din urmă, biserica s-a redeschis, ușile i-au fost închise din nou în 2017 pentru că în oraș rămăseseră doar câțiva membri.

„Când mă gândesc la ușa închisă a bisericii, îmi vine să plâng”, a spus Fargo, un pastor irakian pensionar. Fargo a fost evacuat de Biserica Adventistă într-o țară vecină în anul 2006 pentru propria sa siguranță.

Din cauza crizei din Irak și a dificultăților continue cu care se confruntă creștinii, și alte biserici adventiste din țară sunt inactive. „Credincioșii au părăsit țara pentru libertate și siguranță”, a spus Yousif, „dar mă rog ca toate bisericile să fie redeschise și toți să audă despre Isus”.

„La un moment-dat aveam un spital, mai multe școli și șase biserici în Irak”, a spus Darron Boyd, liderul Regiunii Mediteraneene de Est. Această regiune este partea din MENAUM care supervizează acum Irakul.

Boyd a spus că are speranță pentru viitor. Potrivit acestuia, guvernul irakian încurajează pacea și diversitatea. „Timbrele sunt simboluri ale strategiei guvernului de a aduce creștinii înapoi”.

Cu un simț clar de misiune și speranță, a raportat el, credincioșii adventiști și lucrătorii bisericii au slujit țării și locuitorilor săi chiar și în perioade tulburi.

„Folosim metoda lui Hristos printr-o activitate personală discretă. Vom continua să mergem. Vom continua să slujim. Dumnezeu va găsi o cale”, a declarat Boyd.

Autor: Chanmin Chung, Uniunea de Misiuni Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și Adventist Review

Sursa: Adventist Review