Jocul biblic „Heroes”, descărcat de peste 100.000 de ori

Info Adventist 25 ianuarie 2022

La finalul anului 2021, Hope Channel a atins o nouă piatră de hotar atunci când Heroes: The Bible Trivia Game a depășit 100.000 de descărcări la nivel mondial.

„Am sperat, bineînțeles, că va fi descărcat și jucat de multe ori, dar când e vorba de jocuri nu se știe niciodată”, explică directorul adjunct pentru comunicare al Bisericii Adventiste mondiale, Sam Neves. „Este uimitor faptul că am încheiat anul în care a fost lansat cu o comunitate de peste 100.000 de jucători.”

Lansat oficial cu numele Heroes 2 pe 26 martie, la 8 ani după lansarea primului astfel de joc în 2013, noul joc și-a schimbat numele în Heroes deoarece, potrivit lui Neves, „vor urma mai multe versiuni”, fiind actualizat în permanență.

Potrivit coordonatorului proiectului, Jefferson Nascimento, jocul a fost descărcat de 100.000 de ori în numai nouă luni, fără a se plăti pentru publicitate. „Desigur, rezultatele sunt bune și ne motivează să muncim mai mult, dar principalul nostru obiectiv este de a le oferi oamenilor un instrument care să îi motiveze să studieze mai mult Biblia.”

Un instrument pentru studierea Bibliei

Deși, în esență, este un joc biblic, un obiectiv important al Heroes este de a încuraja utilizatorii să cunoască mai profund Biblia prin intermediul studiilor biblice.

Potrivit lui Neves, obiectivul inițial al jocului a fost acela de a-i conecta pe tineri cu relatarea biblică, iar apoi, pe baza acesteia, să îi expună la marile întrebări ale Bibliei.

„Aceasta este și denumirea studiilor biblice, «Marile întrebări»”, explică el. „Cunoaștem cu toții povestea lui Iosif și a fraților săi, dar «marea întrebare» din acea relatare este: «Cum putem să îi iertăm pe cei dragi care ne greșesc?» Începi prin a juca jocul, prin a cunoaște relatările, iar asta te conduce să adresezi marile întrebări și să Îl cunoști pe cel mai mare dintre eroi – Isus. Iar atunci întrebările devin cu adevărat profunde.”

Practic, echipa Heroes a folosit un soft SEO pentru a identifica cele mai căutate întrebări legate de Biblie de pe internet. „Le-am pus împreună într-un curs”, explică Nascimento. „Studiile abordează întrebări precum: «Ce se întâmplă când mori?», «Cum să faci față anxietății?» sau «Dacă Dumnezeu este bun, de ce suferim?»

Utilizatorii pot avea acces la studii prin intermediul mai multor căi. În primul rând, pot realiza studii online, în ritmul propriu, prin intermediul aplicației Heroes și al site-ului. Acestea pot fi găsite și prin intermediul platformei de studii biblice hope.study a Hope Channel, acolo unde sunt numeroase resurse ușor de utilizat. În al doilea rând, utilizatorii se pot alătura grupurilor de studiu sau de rugăciune coordonate, de obicei, de un pastor sau de un lider de tineret. Iar în al treilea rând, prin intermediul Hope Channel Brazilia [Novo Tempo], care utilizează inteligența artificială pentru a interacționa cu utilizatorii și a le trimite studii.

„Inteligența artificială poartă numele «Esperança» [Speranța]. Ea interacționează prin WhatsApp cu vorbitorii de spaniolă și portugheză și le trimite link-uri spre studii biblice”, explică Nascimento. „William Trimm din Brazilia ne-a spus că, folosind acest sistem, rata de răspuns este de aproape 90%. Iar 90% dintre cei care încep să studieze prin intermediul Esperança finalizează toate studiile.”

Mărturii

Dintre cele peste 100.000 de descărcări ale aplicației, aproximativ 40% (43.087) provin din Brazilia, urmate de Statele Unite (11.409), Filipine, Mexic și Columbia. Echipa Heroes a colectat zeci de mărturii ale utilizatorilor, iar printre acestea se numără următoarele:

Ana Batista, Brazilia

Ana Batista, mama lui Anabel (14 ani) lucrează cu adolescenții din Biserica lui Hristos Emanuel din Paula Afonso (o biserică neadventistă). Ea a trimis următorul mesaj:

„Felicitări pentru inițiativa excelentă, atât de relevantă în aceste vremuri ciudate de izolare socială și de stat în casă. Intenționez să mă întâlnesc cu adolescenții pentru a instala jocul și a începe această călătorie, studiind Cuvântul prin joc și pe limba lor! Din nefericire, aici, în nord-est, încă nu putem vorbi despre incluziune digitală, iar unii nu au telefon mobil și alții nu au semnal stabil la internet, dar Dumnezeu poate face toate lucrurile!”

Campionatul biblic, Marea Britanie

În timpul Bible Heroes Championship [Campionatul eroilor Bibliei], un băiat de 14 ani din Marea Britanie aproape a ajuns în finală. Când Neves l-a întrebat ce biserică frecventa, a spus că nu frecventează nicio biserică, dar știa povestirile astfel încât să poată jucae destul de bine. Mai târziu, a trimis un mesaj pe contul de Instagram al Heroes spunând că a început să citească Biblia pentru a răspunde mai bine la întrebări și pentru a obține un scor mai mare. Apoi a întrebat cum își poate iubi dușmanii așa cum a făcut-o regele David, care atunci când a avut ocazia să îl omoare pe Saul nu a făcut-o. El a spus, de asemenea, că este de acord ca cineva să răspundă la întrebările sale din Biblie.

Adriano Luz, Brazilia

Adriano Luz este realizator de televiziune și responsabil de departamentul web al Novo Tempo. Fiul său suferă de dislexie și nu îi place să citească, dar iubește jocul Heroes. A cerut să se joace pe telefonul tatălui său și a continuat să citească relatările despre fiecare erou pentru a putea juca jocul. El a fost botezat în septembrie 2021.

Brunna Eduarda, Brazilia

Brunna este un lider de exploratori în vârstă de 30 de ani din Manaus, Amazona. A jucat Heroes în adolescență, însă îi place și noul joc. „Îmi place Heroes pentru că nu este un joc pur competitiv. Îmi place jocul și faptul că de fiecare dacă învăț ceva”, spune ea.

Înainte de lansare, Brunna a distribuit aplicația pe conturile personale de pe rețelele de socializare, astfel încât cei care o urmăresc să afle despre joc. „Mă uit la videoclipurile de pe Instagram de câte ori pot și răspund și interacționez pe contul de Instagram al Heroes deoarece cred în această abordare orientată spre noile generații”, spune ea.

Aplicația Heroes este folosită și de alți oameni, nu doar de credincioși adventiști, datorită oamenilor precum Brunna, care devin ambasadori Heroes în comunitatea lor, dar și datorită funcțiilor aplicației, care încurajează utilizatorii să își invite prietenii.

„Avem o funcție care îi permite unui jucător să provoace un alt jucător să parcurgă aceleași 12 întrebări și să concureze care dintre ei obține un timp mai bun”, explică Nascimento. „Poți provoca un prieten creștin dintr-o altă confesiune religioasă – la urma urmei, jocul este despre povestiri biblice. Cred că ar putea fi o modalitate bună de a începe o conversație în afara zonelor noastre de confort.”

În plus, liderii de tineret și de exploratori din mai multe biserici adventiste din toată lumea au găzduit competiții folosind aplicația Heroes și s-au implicat, de asemenea, în studiul biblic.

Dezvoltare și viitor

În prezent, la Heroes lucrează mai mult de 15 freelanceri printre care se numără șefi de echipă, dezvoltatori, designeri, specialiști web și SEO, creatori de conținut și un coordonator al traducerilor.

Când a fost lansată, aplicația Heroes era disponibilă în patru limbi – engleză, portugheză, spaniolă și franceză – dar între timp a fost tradusă în română, coreeană, thailandeză, malaeziană și swahili, urmând ca în curând să fie adăugate chineza și hindi.

„Sperăm ca până la finalul anului 2022 să avem între 15 și 20 de limbi”, declară Nascimento.

Pe lângă cele 20 de studii biblice existente, echipa intenționează să lanseze 20 de noi studii biblice în primul trimestru al acestui an, inclusiv lecții axate pe solia celor trei îngeri din Apocalipsa. Acestea sunt disponibile în patru limbi.

Vorbind despre atingerea pragului de 100.000 de descărcări, Nascimento spune: „Le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat să realizăm acest lucru. Membrilor echipei, utilizatorilor care i-au invitat pe alții să descarce aplicația, numeroșilor influenceri creștini care au distribuit-o pe conturile lor de pe rețelele de socializare și, mai presus de toate, lui Dumnezeu, pentru călăuzirea Sa.”

Sursa: Adventist News Network