Legea lui Dumnezeu în 50 de limbi: Proiectul unei biserici adventiste evreiești

Info Adventist 31 mai 2021

Proiectul video „O singură lume – o singură Lege” reunește zeci de oameni de pe cinci continente.

Un videoclip unic, ce pune în lumină Cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu, așa cum au fost date lui Moise și redate în cartea Exodului din Biblie, a unit recent 53 de participanți din 25 de țări aflate pe cinci continente. Videoclipul de aproximativ patru minute are ca protagoniști oameni de pe tot globul care recită, în 50 de limbi și dialecte, părți din Cele Zece Porunci, așa cum apar în Exodul 20.

Cartea Exodului dezvăluie faptul că evenimentul important care a urmat ieșirii poporului evreu din Egipt a fost încheierea unui legământ cu Dumnezeu și primirea Celor Zece Porunci (Decalogul) pe muntele Sinai. Acest eveniment este celebrat anual prin Sărbătoarea darului Torei – Shavuot sau Rusalii, care anul acesta a avut loc pe 17 și 18 mai.

La începutul lunii mai, biserica adventistă evreiască din Kiev, Ucraina, a lansat o inițiativă unică pentru a atrage atenția asupra importanței momentului, invitând să i se alăture reprezentanți a zeci de grupuri și naționalități de pe diferite continente și din mai multe țări.

Proiectul a început cu ideea creării unui videoclip cu Cele Zece Porunci ale lui Dumnezeu în cele câteva limbi vorbite de membrii comunității. Dar numărul posibil de limbi și participanți a început să crească rapid, astfel că proiectul a depășit granițele comunității și ale orașului, transformându-se într-o inițiativă internațională și multilingvă.

Organizatorii spun că a fost ușor pentru că Biserica Adventistă este o mișcare mondială. De asemenea, proiectul a fost susținut nu doar de adventiști, ci și de prietenii și de cunoștințele lor de alte religii.

Pe lângă principalele limbi europene și asiatice, proiectul a cuprins și limbi mai puțin cunoscute. De exemplu, un participant a citit în limba vorbită pe insula Tahiti, din Oceanul Pacific, iar un originar din Noua Zeelandă a citit în māori. În videoclip, puteți auzi limbi ale popoarelor indigene din America de Nord și Sud și din Oceania, precum și limbi folosite în Ucraina, Armenia, Statele Unite ale Americii, Olanda, Irlanda, Cipru, Bangladesh, Ghana, India, Suedia, Zimbabwe, Peru și Filipine, printre altele.

Este important de observat că videoclipul include și limbi semitice, unele dintre cele mai vechi ale lumii, precum și ebraica, limba Torei, în care se începe expunerea Decalogului în sala „Beit Shalom”.

Nu toate națiunile, popoarele sau triburile au Cuvântul lui Dumnezeu tradus în limba maternă, limba care se adresează, în general, inimii fiecărui om. Unii citesc Biblia în traducerea unei limbi pe care au învățat-o, cum ar fi spaniola sau engleza; ea nu este încă la îndemâna tuturor. Dar miliarde de oameni din toată lumea sunt familiarizați măcar puțin cu Cele Zece Porunci care revelează cerințele universale – principiile dragostei față de Dumnezeu și față de semeni.

Organizatorii inițiativei au explicat faptul că „acest proiect, prin aria geografică extinsă a participanților lui, a devenit o mărturie vie despre universalitatea și măreția Legii Celui Atotputernic, despre frumusețea creației Sale – oameni, națiuni și limbi. Legea lui Dumnezeu este cunoscută din orașele mari ale Lumii noi până departe, în insulele Pacificului de Sud. De fapt, numele proiectului nostru oglindește însemnătatea profundă a acestui fenomen: o singură lume – o singură Lege”.

Creatorii proiectului declară că acesta le-a lărgit orizontul, nu doar din punct de vedere geografic. Ei au mărturisit: „Lucrul cel mai important a fost că el ne-a permis să admirăm proclamarea inspirată și sinceră a Cuvântului lui Dumnezeu și să trăim experiența poporului lui Israel, stând la poalele muntelui Sinai”.

Organizatorii au spus că feedback-ul a fost copleșitor de pozitiv.

O femeie cu numele Svitlana a scris: „Decalogul are o putere universală și încercarea de a-l înțelege astfel aduce mult folos. Slavă Celui Atotputernic pentru dragostea Sa nesfârșită!” Un bărbat cu numele Sergey a spus că, înainte de proiect, nu avea nicio idee despre existența unor limbi. A notat: „Pentru prima dată, am făcut cunoștință cu o perspectivă atât de neobișnuită asupra istoriei biblice”.

Stephanie a scris: „O treabă extraordinară! Când vizionezi [videoclipul], simți măreția legii și minunea lumii noastre. Sunt uimită.”

Vitaliy Obrevko, pastorul bisericii Beit Shalom, a spus: „La Sinai, Dumnezeu le-a vorbit reprezentanților tuturor popoarelor care au ieșit din Egipt împreună cu evreii pentru a scoate în evidență faptul că Legea Sa aparține întregii umanități. De asemenea, darul Duhului Sfânt din Ziua Cincizecimii a fost o altă manifestare a dragostei lui Dumnezeu pentru biserica iudeo-creștină primară, pe care a împuternicit-o să ducă solia Mântuitorului la toate popoarele lumii”.

Videoclipul „O singură lume – o singură Lege” poate fi vizionat pe YouTube.

Sursa: Adventist Review