Liderii adventiști analizează modalitățile de îndeplinire a misiunii pe timp de criză

Info Adventist 12 octombrie 2021

Consiliul anual a debutat cu mărturii și discuții despre cum să ne adaptăm și să progresăm.

„Ne confruntăm cu situații neobișnuite”, a spus președintele Conferinței Generale, Ted. N.C. Wilson, în devoționalul prezentat la deschiderea Consiliului anual al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. „Cum ne îndeplinim misiunea în timp de criză?”

Scurtul mesaj al președintelui a reprezentat introducerea pentru o serie de discuții și observații din cadrul evenimentului care durează o săptămână și care, în acest an, se desfășoară atât fizic, în Silver Spring, Maryland, Statele Unite, cât și online, pentru majoritatea delegaților care nu pot călători.

Wilson a recunoscut faptul că, în timpul pandemiei, mulți „și-au pierdut curajul”. „Cum putem merge mai departe?”, a întrebat el. Potrivit lui Wilson, există un singur răspuns corect: să ne sprijinim complet pe Isus. „El este liderul mișcării adventiste”, a subliniat pastorul Wilson.

Reuniunile anuale ale consiliului includ sesiuni de lucru în cadrul cărora membrii din întreaga lume ai Comitetului executiv al Conferinței Generale votează proiecte, rapoarte și inițiative și discută probleme financiare și bisericești. Cu toate acestea, întâlnirile din 7 și 8 octombrie au inclus conferința anuală de formare și dezvoltare a liderilor (LEAD). Acestea se concentrează pe o temă anume care să inspire și să susțină dezvoltarea profesională și spirituală a liderilor Bisericii, a membrilor laici și a invitaților care sunt membri ai Comitetului executiv.

Conferința LEAD din acest an a fost organizată de Biroul pentru misiune adventistă, iar tema aleasă a fost „Prin furtuni: Misiunea în timp de criză”. Organizatorii au considerat-o a fi o temă potrivită deoarece Biserica Adventistă traversează o etapă în care învață să navigheze și să se adapteze noilor realități impuse de pandemia de Covid-19.

„Sper să putem învăța modalități mai bune de a ne îndeplini misiunea”, a mărturisit Tiffany Brown, pastor și profesor care a găzduit sesiunea de deschidere și a coordonat discuția panel.

Încrederea în Dumnezeu după o criză importantă

Sesiunea de deschidere, care a durat două ore, a inclus mărturii ale unor misionari care au trecut prin crize majore și studii de caz preluate din istoria Bisericii Adventiste și a creștinismului. Din prima categorie a făcut parte mărturia video a lui Bryan și Penny Gallant, din statul american Missouri, acolo unde Bryan este în prezent pastorul a trei biserici și coordonează lucrarea pentru refugiați.

Soții Gallant au împărtășit cum au învățat să se încreadă și să Îl urmeze pe Dumnezeu după ce în urmă cu mulți ani și-au pierdut cei doi copii într-un accident. Tragedia a fost începutul unei călătorii spirituale și de slujire, a declarat Bryan. „Pentru mine, credința obișnuia să însemne capacitatea de a-L explica pe Dumnezeu; acum înseamnă pur și simplu să am încredere în El, indiferent ce ar face.”

Accidentul care le-a schimbat viața i-a dus în cele din urmă la o viață de slujire în calitate de misionari în locuri îndepăratate precum Cambodgia, acolo unde au folosit experiența pierderii lor pentru a alina suferința altora. „Am intrat în contact cu oameni care își pierduseră multe rude din cauza violențelor politice”, a mărturisit Bryan. Cei doi au slujit împreună și în alte țări, iar în prezent le slujesc celor în nevoie din Statele Unite.

„Mesajul pe care îl ducem lumii nu este o informație, ci o experiență”, a afirmat Bryan.

În perioada sovietică

În deschiderea secțiunii dedicate studiilor de caz, Artur Stele, unul dintre vicepreședinții Conferinței Generale, a sumarizat lecțiile pe care Biserica le-a învățat în timpul deceniilor de restricții și de persecuții din Uniunea Sovietică. „Guvernul și-a propus să elibereze societatea de religie”, a împărtășit Stele. „Numeroși creștini credincioși au fost încarcerați.”

Stele a relatat că, deși Biserica Adventistă s-a confruntat cu provocări și dificultăți precum pierderea pastorilor și a credincioșilor, Biserica din acea perioadă nu numai că a supraviețuit, ci a și crescut. Potrivit lui Stele, printre lecțiile pe care le putem învăța se numără încrederea deplină în Cuvântul lui Dumnezeu în mijlocul dificultăților. „Credincioșii nu doar citeau, ci și împlineau adevărul biblic”, a subliniat el.„Credincioșii vedeau lucrurile din perspectiva veșniciei; Cerul era real. Exista o urgență de a împărtăși mesajul.”

Stele a menționat și flexibilitatea și creativitatea Bisericii. „Când închinarea era interzisă, se închinau dimineața devreme sau seara târziu, în grupuri mici sau chiar câte doi. Deoarece petrecerile aniversare erau permise, credincioșii organizau câte una în fiecare sâmbătă. Uneori, comitetele bisericii se întruneau în timpul înmormântărilor.”

O altă lecție, a spus Stele, este că fiecare membru era, într-un fel sau altul, implicat în misiunea bisericii. „Majoritatea pastorilor erau la închisoare, așa că rămâneau membrii”, a afirmat el. „Grupurile muzicale repetau în timpul nopții și au continuat să cânte chiar și când era interzis. Deși pastorii erau arestați, ei știau că bisericile locale vor supraviețui.”

Este o lecție pentru noi toți, a declarat Stele, subliniind: „Să ne străduim să nu ne fie rușine. Să ne concentrăm asupra veșniciei. Să ne asigurăm că toată lumea este implicată  în lucrarea Domnului.”

Lecții din istoria adventistă și creștină

Alte prezentări s-au concentrat asupra Bisericii Adventiste în timpul pandemiei de gripă spaniolă din anul 1919. „Cum a reușit biserica să împărtășească Evanghelia vieții veșnice cu oameni care aveau nevoi temporale?” a întrebat Jenifer Daley, din Berrien Springs, Michigan. Daley a menționat implicarea responsabilă, legată de nevoile presante ale oamenilor, în timp ce era împărtășit un mesaj etern. „Ca urmare, misiunea a înflorit”, a declarat Daley. Cheia constă în „perseverarea pe timp de criză cu un mesaj unitar de care oamenii au nevoie.”

Directorul departamentului tineret al conferinței din nordul Angliei, Adam Ramdin, a analizat exemplul valdenzilor. Timp de secole, aceștia au păstrat vie flacăra adevărului lui Dumnezeu în văile Alpilor. Printre alte decizii sănătoase, valdenzii au acordat o atenție deosebită educării copiilor lor, le-a reamintit Ramdin participanților la conferință. „Ei știau ce credeau și le era foarte clar faptul că nu era un mesaj pe care îl puteau păstra pentru ei înșiși.”

Ramdin a povestit cum valdenzii studiau Cuvântul lui Dumnezeu, se instruiau, iar apoi mergeau în marile orașe ale Europei pentru a împărtăși solia. „Scopul lor era convertirea inimilor”, a spus el.

Misiunea, a subliniat Ramdin, era costisitoare. Mulți și-au pierdut viața departe de familie și prieteni. Cu toate acestea, „ei știau că au slujit o misiune mai mare decât ei înșiși”, a concluzionat acesta.

Dincolo de dificultăți

Daniel Jiao, secretarul Uniunii Chineze de Misiuni, a fost de acord că inovația și greutățile ar trebui acceptate de credincioși atunci când se confruntă cu crize. El a împărtășit povestea tatălui său, un credincios adventist care a supraviețuit lagărelor de muncă și hărțuirii pentru a conduce o biserică adventistă în creștere din China. Crizele trebuie să fie întâmpinate cu multă răbdare și pregătire, a declarat Jiao. „Fiți inventivi. Gândiți-vă care este cea mai bună metodă pentru a face lucrarea lui Dumnezeu în circumstanțele în care vă găsiți”, i-a sfătuit el pe participanți. „Și fiți pregătiți să îndurați greutăți. Va trebui să treceți prin dificultăți și să vă bazați pe Dumnezeu pentru a face lucrarea Sa”, i-a sfătuit Jiao.

Din cealaltă parte a lumii, membrii Bisericii Adventiste din Venezuela au împărtășit cum au păstrat vie misiunea după ce toate bisericile au fost închise, iar întâlnirile au fost interzise în timpul pandemiei. Biserica a lansat inițiativa „Fiecare casă, o biserică”, în cadrul căreia pastorii și credincioșii au găsit modalități inovatoare de a păstra părtășia și de a prezenta Evanghelia. Rezultatele vorbesc de la sine. În Venezuela, „biserica crește și, prin harul lui Dumnezeu, nu se oprește”, au raportat ei.

Indiferent când sau unde apare o criză, cheia, le-a spus pastorul Wilson membrilor Comitetului executiv, este să ne amintim cine este mai puternic decât cele mai presante probleme ale noastre. „Lideri, nu vă luați niciodată ochii de la conducătorul nostru, Isus Hristos”, i-a îndemnat Wilson. „Prin orice furtună, Dumnezeu va duce misiunea la bun sfârșit, deoarece El este stăpânul furtunii.”

Pentru vorbitorii de limba engleză, programul Consiliului anual este disponibil aici, iar aici pot fi urmărite prezentările din cadrul acestuia.

Autor: Marcos Paseggi, Adventist Review