Mesaj către credincioșii adventiști: Schimbări locale in cadrul serviciilor de închinare 

Info Adventist 9 octombrie 2020

Dragi credinciosi, numărul mare de persoane afectate de virusul Sars-COV-2 face ca programul anumitor biserici din România să sufere modificări. Pentru a ști exact cum este situația în zona pe care o păstoriți, informați-vă cu privire la ce măsuri au luat autoritățile pe plan local sau contactați centrul regional al Direcției de Sănătate Publică din județul dumneavoastră.

Săptămâna aceasta, în direct la Speranța TV, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că restricțiile pentru sărbătorile religioase sunt valabile doar pentru cele două evenimente mari ale Bisericii Ortodoxe.

Însă deciziile pe plan local, vă reamintim, sunt luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică. Sunt afectate în mod special zonele cu incidențe de 1,5 cazuri/mia de locuitori în ultimele 14 zile. De exemplu, în județul Arad, începând cu data de 7 octombrie, au fost interzise serviciile religioase în interiorul bisericilor timp de 14 zile.

Dacă un pastor sau laic este invitat sa participe la serviciile de închinare ale unei alte biserici adventiste, aflate intr-o alta localitate, are aceasta libertate, neexistând o prevedere cu privire la acest lucru.

Va încurajăm să susțineți procesul de respectare și punere în practică a regulilor impuse de actualul context, atât în lăcașurile de închinare, cât și în viața de zi cu zi.

Rămân în vigoare următoarele măsuri:

– accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 (patru) metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 (doi) metri între persoane;

– nu există o limită maximă a numărului de credincioși care pot intra într-o biserică, dacă DSP-ul local și Consiliul Județean nu au făcut o comunicare cu privire la acest aspect, dar trebuie să fie respectate regulile de la primul punct;

– în interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează adunări religioase, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să se acopere gura și nasul;

– la activitățile religioase desfășurate în interior, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit;

– pentru bisericile care vor continua întâlnirile în aer liber, rămâne valabilă păstrarea distanței de 1,5 metri.

Pe această cale, vă rugăm să asigurați autoritățile din zonele păstorite de dvs. că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România susține măsurile luate pentru prevenirea răspândirii virusului Sars-COV-2, dar, în același timp, solicită ca restricțiile să nu aducă prejudicii libertății religioase.

Update: In aceasta dupa amiaza (09.10) Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis să permită din nou organizarea slujbelor religioase în biserici sau spaţii închise, dar cu respectarea distanţei fizice. ‘În condiţiile în care numărul participanţilor depăşeşte limita impusă de H.G. nr.782/2020, reprezentanţii lăcaşurilor de cult vor îndruma participanţii spre curţile lăcaşurilor de cult’, se mai arată în Hotărârea CJSU Arad.

Departamentul de comunicare, Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea