Nou-născutul și COVID-19. Întrebări și răspunsuri.

Info Adventist 8 ianuarie 2021
Atât pentru părinții neinițiați, cât și pentru cei care au experiență, există stres și teamă atunci când vine ziua ca nou-născutul să fie adus acasă de la spital.

„Anxietatea care apare când copilul nou-născut este adus acasă este normală”, spune Maulin Soneji, medic primar. „Asta înseamnă pur și simplu să fii un părinte bun. În mijlocul pandemiei provocată de COVID-19, aceste temeri cresc exponențial.”

Soneji, un pediatru specialist în boli infecțioase la „Loma Linda University Children’s Hospital”, răspunde unor temeri comune și recomandă câteva lucruri prin care un nou-născut poate fi în siguranță în timpul pandemiei.

Cât de periculos este COVID-19 pentru un bebeluș?

În general, doctorii nu au avut multe cazuri de bebeluși cu COVID-19”, a spus Soneji. „În timp ce unii nou-născuți par să fie afectați de simptomele bolii, cei care s-au născut prematur sau care au simptome pot avea un risc crescut de a face o formă mai severă.”

Ar trebui ca bebelușul să poarte mască sau scut facial?

Conform „Center for Disease Control and Prevention” [„Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolii”, Statele Unite ale Americii], scuturile faciale și măștile pot crește riscul apariției sindromului morții subite la bebeluși. „Copiii sub doi ani și în special bebelușii nu ar trebui să poarte mască sau scut facial”, spune Soneji. „Aceste obiecte sunt pericole care pot produce înecare, sufocare și strangulare.”

Este sigur alăptatul sugarului?

Doctorii încă recomandă ca mamele să-și alăpteze copilul. „Precauțiile pe care să le ia ar fi o igienă bună a mâinii înainte de alăptare și purtarea măștii, dacă au simptome, dacă au fost expuse sau dacă au fost confirmate cu COVID-19”, a spus Soneji.

Ce ne puteți spune despre vizitele la doctor?

Este important pentru un nou-născut să fie dus la medic pentru a fi vaccinați împotriva bolilor care pot fi prevenite și pentru a permite doctorului să observe creșterea și dezvoltarea bebelușului, spune Soneji.

„Cu toate că pandemia încă există, restul bolilor nu au dispărut”, spune el. „Bebelușii încă trebuie să fie vaccinați regulat împotriva bolilor precum poliomielita, hepatita B etc. În plus, dacă un copil nu crește cât ar trebui, ei îi vor ajuta să aibă acces la terapii astfel încât bebelușul să se dezvolte normal.”

Cum își protejează părinții bebelușul dacă au COVID-19?

Dacă un părinte a fost expus sau diagnosticat cu COVID-19, dacă este posibil, ar trebui să se izoleze într-o altă cameră și să limiteze timpul folosirii spațiului comun, spune Soneji. Ar trebui să stea în izolare pentru 10 zile după expunere sau după primirea rezultatelor, dacă nu au simptome.

„Bineînțeles, părinții trebuie să continue să aibă grijă și să creeze o legătură cu copilul, dar noi recomandăm să poarte mască tot timpul, să dezinfecteze spațiile comune și să se spele pe mâini după fiecare interacțiune cu bebelușul”, spune Soneji.

Este sigur pentru prieteni și familie să întâlnească bebelușul?

După aducerea nou-născutului acasă, este un timp prielnic pentru familie să întâlnească bebelușul pentru prima dată. Totuși, Soneji spune că este important să limităm numărul de persoane care interacționează cu un nou-născut. „Unele familii au creat <<bule COVID>> cu părinții sau cu socrii lor, întâlnindu-se doar între ei; în astfel de circumstanțe bebelușul poate fi vizitat de aceștia”, spune el. „Dar chiar și atunci, ei ar trebui să poarte mască, să se spele pe mâini atunci când intră în casă și să nu vină dacă au simptome ale COVID-19.”

Celor care nu fac parte din „bula familiei”, Soneji le recomandă să întâlnească copilul fiind despărțiți de un geam sau prin intermediul internetului. „Dacă membrii familiei tale doresc să călătorească pentru a vedea copilul, le sugerez să rămână acasă”, spune el. „Oricât de dificil ar fi, este cea mai sigură opțiune în timpul pandemiei. Întârzierea întâlnirii dintre bebeluș și familia lărgită este un preț mic pe care trebuie să-l plătim pentru sănătatea și siguranța tuturor.”

Concluzie:
„Părinții sunt foarte stresați deja de aducerea nou-născutului acasă”, spune Soneji.  „Nu cred că pandemia ar trebui să adauge ceva la temerile lor dacă iau măsurile de siguranță precum purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena mâinilor. Acești pași nu doar că vor preveni răspândirea COVID-19 în lume, ci și în casa lor.”