Nu ești niciodată prea bătrân pentru a schimba vieți

Info Adventist 23 mai 2022

Povestea unei adopții

Sunt prea bătrână? Când Joanne Greco a luat în considerare posibilitatea de a adopta un copil nevăzător din China, acesta a fost gândul sâcâitor care o urmărea.

Joanne era în vârstă de 59 de ani. Ea crescuse doi copii și nu avea în plan să adopte încă unul. Prima agenție căreia i s-a adresat i-a confirmat că era prea bătrână, deși ar fi fost dispuși să facă o excepție.

În următorul an, Joanne s-a gândit la ce ar fi mai bine pentru ea. „Este aceasta voia lui Dumnezeu pentru mine?” Îi place să călătorească, iar un copil nevăzător ar fi îngreunat călătoriile. În plus, se pensionase recent și se obișnuia cu „timpul liber”. Ce s-ar întâmpla dacă ar muri când copilul e încă mic? După multă rugăciune, a fost convinsă că Duhul Sfânt îi spunea să continue.

În următoarele luni, lucrurile s-au așezat. Joanne era pregătită să călătorească în China pentru a-și cunoaște noul fiu, dar alte complicații amenințau să întrerupă procesul de adopție.

Mai întâi, firma de curierat i-a pierdut pașaportul și viza pentru China. Și-a anulat zborul și a mers la consulatul chinez din San Francisco pentru a obține o altă viză. Apoi, în timp ce stătea în sala de așteptare rezervată familiilor militarilor din aeroportul din San Francisco, a observat că banii pe care trebuia să îi dea orfelinatului, aproape 5.000 de dolari, lipseau.

A izbucnit în lacrimi. „Voiam să mă întorc acasă. Eram epuizată și nu vedeam cum aș mai putea continua.” În cele din urmă, a lăsat problemele în mâna lui Dumnezeu. În timp ce stătea în mașină cu șoferul, în interiorul ei a avut loc o schimbare.

„Stresul a dispărut și am fost cuprinsă de pace. Dumnezeu știa că nu puteam să îl lăsăm fără familie.”

Joanne a ajuns în China în luna februarie și a mers la un orfelinat de stat. Deoarece clădirea era neîncălzită, toți copiii erau în permanență cu gecile pe ei. În timp ce Joanne procesa ceea ce vedea și simțea, intră un băiețel. Nu-l mai întâlnise niciodată, deși semăna foarte mult cu fotografiile pe care le studiase în ultimele luni.

„Pur și simplu am știut că mă uitam la fiul meu”, spune Joanne. „Când l-am văzut, am știut că el era cel pe care Dumnezeu voia să îl am.”

Joseph avea zece ani și fusese în orfelinat aproape toată viața. A fost crescut de îngrijitoare care refuzau să se atingă de copii, cu excepția cazului în care îi băteau dacă făceau ceva greșit. Joseph fusese lovit în mod repetat cu pantoful în cap. Când Joanne și-a pus mâna pe umărul lui, el s-a ferit. A tresărit și s-a gândit: „Nu mă place. Ce mă fac?”

Joseph a învățat încet-încet limba engleză și a început să aibă încredere în noua sa mamă. Nu a fost întotdeauna o sarcină ușoară. Joseph se temea că avea să îl lovească, așa cum făcuseră îngrijitoarele. Dacă greșea, se întorcea spre Joanne și o întreba: „Iubești?”

Joanne a început, de asemenea, să îi câștige încrederea fiului ei. Picioarele lui erau pătate asemenea unui leopard de la numeroasele lucruri în care se lovea. Știa că depinde de ea pentru a se deplasa, așa că mergeau împreună peste tot – la plimbare prin cartier și pe stradă pentru a cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanți chinezi.

În ultimii cinci ani, viața s-a schimbat enorm pentru Joseph. Are aproape 16 ani și își dorește să devină pilot, iar mama lui îl susține din tot sufletul. S-au înscris într-un club de zbor în statul Washington, iar când piloții îl iau pentru un zbor scurt, îl lasă să preia comanda avionului. Îi place la nebunie! Autismul lui Joseph dispare în fundal pe măsură ce se concentrează asupra unei activități care îi aduce bucurie.

Vara trecută, Joseph a avut o altă oportunitate care i-a adus bucurie și i-a dezvoltat încrederea în sine. El a participat la tabăra pentru nevăzători organizată de Sunset Lake Camp, parteneră cu National Camps for Blind Children, o organizație a Christian Record Services.

„Îi place să meargă în tabără”, spune Joanne. „Activitățile îl ajută să se dezvolte și să învețe să fie independent de mine.”

Autor: Brian Carlson/ Christian Record Services

Sursa: Adventist News Network