O biserică adventistă din Japonia s-a orientat spre misiunea online

Info Adventist 28 iulie 2021

Biserica adventistă de ziua a șaptea din Kagoshima ne spune ce a încercat să facă și cum au mers lucrurile.

Prezentările biblice clasice, tradiționale au o precondiție, și anume că toți participanții se află în același loc. Deși nu ne dăm întotdeauna seama, lungimea și desfășurătorul programului sunt pregătite având în vedere această precondiție.

Caracteristicile prezentărilor biblice online sunt bazate pe o altă precondiție decât aceea a celor clasice, însă, în ciuda acestui detaliu, multe biserici au uitat că ea ar trebui să fie diferită. Astfel, ele folosesc aceeași metodologie ca în cazul prezentărilor clasice. Totuși, observăm adesea că metodologia aceasta nu funcționează pe platformele online precum YouTube.

Dacă seria de prezentări online este pregătită pentru credincioși adventiști, s-ar putea să nu fie nicio problemă. Totuși, dacă aceasta este pentru alții, trebuie să-I cerem lui Dumnezeu o înțelepciune nouă.

Prezentările biblice online nu înlocuiesc întâlnirile tradiționale. Ele nu sunt o transpunere a întâlnirilor tradiționale pe YouTube, ci este nevoie de o altă metodologie, cu alte precondiții.

Biserica adventistă de ziua a șaptea din Kagoshima a modificat caracteristicile tradiţionale ale seriilor de prezentări biblice, atunci când a organizat întâlniri online în octombrie 2020. A fost o încercare de a reproiecta misiunea online.

Deoarece nimeni nu avea soluția potrivită, credincioșii adventiști care au condus întâlnirile au împărtășit și au discutat idei, după care și-au îndeplinit misiunea luând în considerare patru elemente, unul dintre ele constând în conceperea unui plan pentru 20 de întâlniri consecutive și scurtarea programului (30 minute, care să cuprindă: o predică, un moment muzical și o invitație la studii biblice prin corespondență). S-au concentrat asupra îmbunătățirii calității cadrelor prin filmarea din mai multe unghiuri,  într-un decor familial, și pe configurarea canalului de YouTube al bisericii.

Prin conlucrarea mai multor persoane, prima serie de prezentări biblice online a bisericii din Kagoshima s-a încheiat cu multe binecuvântări. În același timp, sunt multe domenii în care sunt necesare schimbări. Permiteți-mi să vă prezint unele dintre ele.

Vizualizări și date demografice

Numărul total de vizualizări a fost de 24.000 (1.200 de vizualizări per ocazie). Nu este neapărat necesar ca aceasta să însemne că 1.200 de persoane au participat în fiecare întâlnire. Alte aspecte trebuie luate în considerare.

Au fost 11.000 de spectatori unici (550 de persoane per ocazie). „Spectator unic” este utilizatorul care a urmărit conținutul. Comparând această cifră cu numărul de vizualizări, aflăm că același utilizator a urmărit conținutul de mai multe ori.

Spectatorii noi au fost în număr de 9.500 (475 de persoane per ocazie). „Spectator nou” este utilizatorul care a vizitat pentru prima dată canalul de YouTube al bisericii Kagoshima cu ocazia acestor prezentări. Cifra aceasta este cea mai mare din istoria bisericii Kagoshima! Aceasta s-a datorat faptului că membrii bisericii au depus eforturi însemnate pentru promovarea canalului de YouTube al bisericii Kagoshima. Dar eu cred că este nevoie ca lungimea și atmosfera întâlnirilor să fie mai atractive. Avem nevoie de o echipă bună care să revizuiască în mod onest conținutul și să regândească programul.

Unul dintre punctele pe care ar trebui să le observăm este cel legat de datele demografice ale spectatorilor.

Numărul utilizatorilor care au urmărit conținutul integral a fost mic. Este bine să observăm rata de fidelizare a utilizatorilor pentru a cunoaște reacțiile lor față de conținut și utilitatea acestuia.

Cea mai bună metodă de a crește rata de fidelizare a utilizatorilor este de a urmări programul împreună cu alți oameni. Credincioșii au învățat că este important să spună nu doar „Urmărește, te rog!”, ci „Hai să urmărim împreună!”

Am observat faptul că mai mult de jumătate dintre spectatori au încetat să urmărească programul nostru în primele 10-30 secunde. Utilizatorii care au continuat să urmărească programul timp de un minut au avut tendința să rămână pe canalul nostru; totuși, atunci când a început momentul muzical special, a crescut numărul celor care au renunțat să urmărească programul. Deși momentul muzical e considerat indispensabil în cadrul seriilor de prezentări biblice tradiționale, aici a avut efect opus.

Utilizatorii de YouTube au tendința să considere că un conținut video de 15 minute este lung. Deși nu sunt împotriva unui program lung, se pare că ar trebui să încercăm o versiune mai scurtă. Trebuie să ne ajustăm întâlnirile după sistemul YouTube şi nu să ajustăm YouTube-ul după modelul tradiţional.

Răspunsul oamenilor

Opt persoane au luat decizia de a se boteza. Ele erau dinainte în legătură cu credincioși adventiști. Deși întâlnirile noastre virtuale ar putea constitui un imbold în luarea deciziei, ele nu au adus decizia finală. Jumătate dintre aceste persoane locuiesc departe de biserica noastră.

Douăsprezece persoane au solicitat studii biblice prin corespondență. Mai mult de jumătate dintre aceste persoane sunt dintre aceia care au fost invitați să urmeze cursul de studii biblice prin corespondență de către credincioși adventiști care au profitat de aceste prezentări online. Conținutul de pe internet nu a înlocuit interacțiunea umană.

Orice metodă am folosi, avem nevoie de parteneri. Primul pas al oricărui proiect îl constituie constituirea unei echipe ai cărei membri se roagă împreună și adună înțelepciune. Seriile de prezentări biblie online trebuie să îndeplinească și ele această precondiție. Întrucât în întâlnirile online, fiecare credincios lucrează separat, sunt convins că sprijinul reciproc este absolut necesar. Ca echipă ar trebui să devenim cei mai buni și să cerem în rugăciune credința care se bazează pe Duhul Sfânt.

Eforturile pentru misiune online ale bisericii adventiste din Kagoshima sunt la început. Gândindu-mă la salvarea celor 1,6 milioane de locuitori de pe teritoriul prefecturii Kagoshima, nu pot să spun nicidecum că am avut un succes deplin. Totuși, mă bucur mult pentru că Dumnezeu ne-a condus să realizăm acest prim pas. Avem încredere în lucrarea pe care Domnul o va îndeplini prin biserica noastră. Maranata!

Autor: Haruto Kameyama

Sursa: Adventist Review