O credincioasă adventistă și copiii ei s-au numărat printre victimele alunecărilor de teren din Guatemala

Info Adventist 17 noiembrie 2020

Membrii Bisericii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe supraviețuitori; încă sunt căutați supraviețuitori, chiar și dintre membrii Bisericii

Adventiștii de Ziua a Șaptea din Guatemala sunt întristați de moartea a patru dintre membrii Bisericii. După ploile torențiale produse de uraganul Eta, râurile s-au revărsat și au cauzat alunecări de teren, care au îngropat zeci de case în satul Queja, San Cristobal Verapaz, din nord-vestul țării.

Pe 3 noiembrie a.c., când ploile continuau să cadă în torente pe munți, echipele de salvare au recuperat cadavrele. Printre primele victime recuperate s-au numărat o mamă și cei trei copii ai ei. Adela Cal și copiii ei, de 5, 8 și 10 ani, făceau parte din comunitatea adventistă locală.

„Uraganul Eta a făcut prăpăd în diverse părți ale țării noastre și ne-a afectat serios”, a declarat Guenther Garcia, președintele Bisericii Adventiste din Guatemala. „Ne întristează pierderea dragilor noștri membri, în special a copiilor. Ne manifestăm solidaritatea ca biserică, deplângând moartea lor și simțind împreună cu cele peste 70.000 de persoane afectate de Eta”, a spus el.

Potrivit declarației lui Garcia, Carlos Suram, tatăl copiilor decedați, era în capitală atunci când dezastrul s-a abătut asupra familiei lui, iar acum încearcă să revină acasă, în ciuda inundațiilor și drumurilor aproape inaccesibile.

Alți trei membri ai bisericii sunt încă dați dispăruți. Se estimează că 200 de persoane au murit în toată țara și alte câteva zeci nu au fost găsite până acum.

Au fost alocate fonduri speciale de urgență pentru a-i ajuta pe membri, a explicat Garcia. Pe lângă acestea, două camioane sunt pregătite să transporte îmbrăcăminte și alimente neperisabile, precum și 75 de saltele noi, a adăugat el. Fonduri ale Agenției Adventiste de Dezvoltare și Refacere (ADRA) din zonă au fost utilizate în Peten, în partea de nord a țării, pentru distribuirea, în zonele afectate, de alimente, apă și articole de igienă personală.

Biserica a identificat până acum 219 familii adventiste care și-au pierdut casele. Opt biserici adventiste locale sunt folosite în prezent ca adăpost pentru sinistrați. Astfel, 796 de persoane locuiesc în aceste biserici. Gustavo Menendez, directorul departamentului comunicare al Bisericii Adventiste din Guatemala, a declarat că aceste biserici au fost închise în martie, din cauza pandemiei, dar au fost deschise acum ca să ofere un loc de adăpost familiilor sinistrate. El a mai spus că se respectă regulile de distanțare fizică în limita posibilităților, ținând cont de situația prezentă.

După ce ploile au încetat, pe 4 noiembrie, bisericile adventiste din nordul și nord-vestul țării și-au mobilizat membrii pentru a colecta alimente, apă și îmbrăcăminte destinate victimelor, potrivit declarației lui Menendez. „Din fonduri proprii și din donații, membrii au acționat rapid, pregătind mâncare caldă și pachete cu alimente pentru victimele din comunitățile învecinate”, a spus Menendez.

„Situația este foarte grea pentru atât de mulți oameni”, a adăugat Menendez. „Două poduri importante au fost distruse. Astfel, este foarte dificil chiar să se ajungă în zonă, din moment ce apele sunt încă mari. Știm că ceea ce am făcut este doar un început în ajutorarea acestor familii, pentru că ele au pierdut tot ce aveau. Va fi nevoie de un plan pe termen lung pentru refacerea vieții lor.”

Membrii din partea de nord a Guatemalei au pregătit deja mese calde, pachete cu alimente și apă și le-au distribuit acolo unde au putut ajunge.

„Comunitatea noastră adventistă s-a mobilizat pentru a-i ajuta pe cei în nevoie și, ori de câte ori este necesar, își adună forțele pentru a oferi asistență, îmbrăcăminte, rugăciuni și tot ce pot pentru a aduce speranță”, a spus Menendez.

Sursa: Adventist Review