O invitație adresată prietenilor se transformă într-o mișcare pentru sănătate

Info Adventist 13 ianuarie 2023

Plimbările matinale contribuie la sănătatea liderilor și credincioșilor adventiști din insulele Oceanului Pacific.

Plimbarea de dimineață a personalului Uniunii de Misiuni Trans-Pacific a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea [TPUM], cu sediul în Suva, Fiji, s-a transformat într-o mișcare și încurajează liderii și credincioșii adventiști de pe tot teritoriul uniunii să rămână activi.

Inițiativa, numită acum Walk4Life, a început la scară mică, atunci când președintele TPUM, Maveni Kaufononga, a invitat personalul uniunii să li se alăture lui și soției sale în fiecare dimineață, de luni până vineri, la o plimbare de 30 de minute, începând cu ora 5:00.

Acum, după 47 de săptămâni, inițiativa a luat amploare și s-a extins în întreaga regiune a Diviziei Pacificului de Sud. În plus, a fost creat un grup de Facebook care are acum peste 400 de participanți din toate țările TPUM.

Pastori, profesori și alți credincioși ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea sunt încurajați să posteze o fotografie cu ei sau cu grupul alături de care merg în fiecare dimineață. Încurajarea a inspirat numeroase persoane din diferite țări ale Pacificului să încarce fotografii și să își împărtășească experiența.

Tipalelupe Taupai din Samoa Americană s-a alăturat mișcării, influențat fiind de fotografiile distribuite pe grupul de Facebook. „Vedeam zilnic imagini postate pe grup de lideri din locuri precum Kiribati, Tonga, Fiji, Samoa, Insulele Solomon și altele”, a spus Taupai. „M-am gândit că dacă ei o pot face, în ciuda programului încărcat, de ce nu aș putea și eu?”

Tapuai a însoțit-o pe soția sa la sală în fiecare după-amiază, iar după două săptămâni slăbise 4,5 kg. „Într-o țară în care la fiecare pas dai peste mâncare, este o mare realizare! Mi-a îmbunătățit sănătatea și stilul de viață. Acum am mai multă energie și o dispoziție mai bună. Simt, de asemenea, că îmi recapăt forțele. Mă bucur foarte mult că liderii noștri sunt un exemplu”, a adăugat el.

Neru Nuuialii, secretarul Misiunii Samoa și Tokelau, spune că și el a slăbit aproape 6 kg de când s-a alăturat programului. Nuuialii nu numai că face plimbări dimineața, ci postează și fotografii cu el și familia sa lucrând în grădină. El distribuie, de asemenea, citate ale pionierei Bisericii, Ellen White, despre beneficiile muncii în grădină pentru sănătatea și bunăstarea familiei.

Președintele Misiunii Kiribati, Taabua Rokeatau, spune că și el a făcut multe schimbări în stilul de viață de când s-a alăturat programului și își încurajează echipa și pe credincioșii din Kiribati să i se alăture.

Un susținător puternic al sănătății și activității fizice este trezorierul Misiunii din Fiji, Apisalome Seru, care are abordare diferită. El merge cu bicicleta în fiecare dimineață și s-a alăturat și unui grup de fitness numit Box-Fit din Suva. „Oamenii se află în diferite stadii ale căii lor spre sănătate. Indiferent unde simți că te afli, fie că ești începător, intermediar sau avansat, Walk4Life este un program excelent pentru a ne responsabiliza și pentru a urmări progresul fiecăruia”, a declarat Seru.

George Kwong, director al Departamentului Sănătate și coordonator al campaniei 10,000 Toes [10.000 de degete (de la picioare)] este încântat de potențialul proiectului Walk4Life de a promova mai multe obiceiuri sănătoase în comunitate. „Campania noastră 10,000 Toes își dorește să existe centre de wellness în întreaga regiune a TPUM. Centrele de wellness sunt orice locuri în care oamenii se adună pentru activități regulate de menținere și ameliorare a stării de sănătate. Walk4Life a devenit centrul mobil de wellness cu cea mai rapidă creștere din regiunea noastră. Participarea liderilor și a pastorilor este motivatoare, această mișcare devenind repede un canal pentru o viață sănătoasă în comunitățile noastre”, a declarat el.

Kaufononga este încântat și copleșit de modul în care inițiativa Walk4Life a crescut în ultimele 10 luni. „Mă bucur să văd pastori, profesori, persoane în vârstă și alți credincioși adventiști alăturându-se acestei mișcări și vorbind despre modul în care i-a ajutat. Să continuăm să avem grijă de sănătatea noastră, slujindu-I lui Dumnezeu împreună în insulele din Pacific”, a concluzionat el.

Kaufononga continuă să promoveze programul oriunde merge.

Sursa: Adventist Review