O nouă modalitate de a surprinde, a comemora, a înțelege și a sărbători patrimoniul adventist

Info Adventist 6 octombrie 2021

Biroul pentru Arhive, Statistică și Cercetare (ASTR) a lansat recent primul volum al celei mai noi publicații – The Journal of Adventist Archives [Jurnalul arhivelor adventiste]. Potrivit directorului ASTR, David Trim, publicația are ca scop revitalizarea „practicii arhivistice adventiste și activitatea științifică istorică”. Până în prezent, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea nu avea o revistă științifică dedicată cercetării istorice. Astfel, publicația intenționează să le ofere cercetătorilor adventiști un stimulent pentru a realiza cercetări științifice și un loc în care nu doar să își publice lucrările, ci și să le păstreze pentru a le fi accesibile și altora din întreaga lume.

Revista științifică, prima de acest gen, a fost realizată pentru a permite Bisericii Adventiste să fie puternic înrădăcinată în fundamentul său istoric, permițând o profundă analiză istorică. Trim subliniază faptul că, în celebrul citat „Nu avem a ne teme de nimic pentru viitor, decât de a uita calea pe care ne-a condus Domnul și învățătura Sa din istoria trecutului nostru”, Ellen White face apel și la cercetarea științifică a istoriei, nu doar la memoria istorică.

Pe termen lung, ASTR speră ca revista să joace un rol important în peisajul istoric și arhivistic adventist. Arhiviștii, bibliotecarii care gestionează manuscrise, gestionarii arhivelor, istoricii și cercetătorii din domeniul studiilor religioase sunt invitați în comunitatea Journal of Adventist Archives (JAA). În plus, echipa de redacție caută autori și voluntari care să trimită articole și note pentru revistă, să facă parte din consiliul consultativ al acesteia și să fie referenți științifici.

Pe lângă revistă, Biroul pentru Arhive, Statistici și Cercetare găzduiește și alte resurse valoroase precum anuarul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și și raportul statistic anual, o colecție de patrimoniu adventist, enciclopedia online și colecții online de fotografii istorice, periodice, cărți pe diferite teme, precum volumele din seria Istoria pionierilor adventiști și numeroase alte documente istorice.

În plus, ASTR publică un buletin informativ trimestrial numit Telling the Story [Relatând povestea], care are rolul de a împărtăși moștenirea adventistă și care, de obicei, prezintă relatări despre istoria și misiunea adventistă, fotografii rare din trecutul nostru, statistici ale Bisericii și rezultate ale cercetărilor actuale.

De la înființarea sa în anul 1975, ASTR nu numai că s-a dedicat realizării și păstrării arhivelor și statisticilor Bisericii mondiale și ale Diviziunii Nord-americane, ci întreține și un centru de cercetare și o bibliotecă și este dedicată conservării patrimoniului și identității adventiste și să spună lumii povestea noastră.[i]

ASTR se află la sediul Bisericii Adventiste mondiale, în apropiere de Washington, D.C., în Silver Spring, statul Maryland. Directorul David Trim al ASTR spune că „așteaptă cu nerăbdare să împărtășească bunele practici arhivistice de la arhivele din întreaga lume” prin intermediul noului Journal of Adventist Archives. „Prin îmbunătățirea practicilor arhivistice, vom contribui și la îndeplinirea sarcinii de a surprinde, a comemora, a înțelege și a sărbători trecutul nostru [adventist]…”.

Dacă doriți să faceți parte din comunitatea JAA, vă rugăm să le trimiteți un e-mail editorilor. Pentru a vă abona la newsletterul trimestrial al ASTR și pentru a fi la curent cu lansarea noii reviste științifice, intrați aici.

Prima ediție The Journal of Adventist Archives poate fi citită aici.

[i] Office of Archives, Statistics & Research. „About the Office of Archives, Statistics, and Research”, Office of Archives, Statistics, and Research, 2020, https://www.adventistarchives.org/about-astr. Accesat la 17 septembrie 2021.