O producție adventistă câștigă două premii în cadrul Festivalului de film creștin din Marea Britanie

Info Adventist 9 decembrie 2021

Rico a câștigat la două secțiuni, iar documentarul Fathers a fost proiectat în cadrul evenimentului internațional.

Rico, un scurt metraj realizat de Diviziunea Sud-americană a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și Fathers [Tați], un proiect premiat în mod repetat al Global Adventist Internet Network (GAiN) din Europa, au fost recent proiectate în cadrul Festivalului de film creștin din Marea Britanie, desfășurat în Brixton în perioada 15-17 noiembrie. La finalul festivalului, Rico a fost premiat la secțiunile cel mai bun scurt metraj și cel mai bun regizor.

La festival au fost înscrise filme din țări precum Brazilia, Anglia, Statele Unite, Thailanda, Japonia, Suedia, Spania și Elveția. Juriul, format din profesioniști creștini din media, a publicat lista filmelor nominalizate în luna octombrie. Apoi, 26 de filme au fost alese pentru a fi proiectate în timpul festivalului la cinematograful Whirled din Londra.

Fathers, documentarul

Fathers, un documentar înduioșător care arată cât de diferiți și, cu toate acestea, cât de asemănători sunt tații din întreaga lume, a fost proiectat pe 16 noiembrie. „Filmele înscrise în acest an au fost extraordinare”, a declarat Paul Syrstad, cineast și organizator al evenimentului. „Unele dintre aceste filme, atât documentare cât și artistice, abordează cu tact și grație teme extrem de dificile. Ne place ampla varietate a stilurilor din acest an.” Un spectator prezent la festival i-a împărtășit, de asemenea, entuziasmul, adăugând că Fathers încearcă să contracareze prin povestirile lui relevante și ușor de înțeles numeroase mesaje negative despre bărbați și rolul lor în societate care circulă în prezent în lume.

Documentarul este creația rețelei GAiN Europe și a fost regizat de Adrian Duré, producător și regizor al Hope Media Europe. În ultimii doi ani, filmul a fost recunoscut la nivel internațional de peste 10 ori, iar în anul 2019 a fost premiat în cadrul Festivalului de film Religion Today. „Cea mai mare satisfacție este să vedem potențialul pe care îl are rețeaua noastră”, a declarat Duré, „să vedem că dacă avem obiective clare și o structură de lucru clară putem realiza o producție cinematografică de înaltă calitate, cu un conținut relevant și cu un buget redus.”

În producerea documentarului s-a implicat o echipă internațională cu membri din Cuba până în Australia. „Componenta interculturală este trăsătura definitorie a producțiilor cinematografice ale rețelei”, a declarat Duré. „Fathers a fost filmat și produs în șase țări, de șase echipe de producție! Este o provocare logistică uriașă, mai ales când se lucrează de la distanță. Dar, cu o comunicare clară și cu încredere în echipele de producție, totul este posibil!”

Când a fost întrebat care este principalul mesaj pe care i-ar plăcea să și-l amintească publicul, Duré a răspuns: „a fi tată este un dar din partea lui Dumnezeu, dar și o «școală» și o ocazie de a învăța. Nu contează dacă trăim în Asia, în America de Sud, în Africa sau în Europa. Valorile din interiorul familiilor noastre sunt aceleași.”

Rico, filmul

Inspirat de o poveste reală și descriind într-o oarecare măsură serviciile oferite de serviciul adventist pentru penitenciare, filmul de 29 de minute Rico: Ele tinha (quase) tudo [Rico: avea (aproape) totul] abordează teme precum violența, iertarea și speranța. Acesta arată că toată lumea merită o a doua șansă, au declarat producătorii.

Acțiunea filmului Rico are loc pe Vidigal, unul dintre dealurile din Rio de Janeiro, Brazilia, acolo unde Rico, șeful unui cartel de crimă organizată, este implicat într-o tragedie care schimbă întreaga viață a familiei sale și a altor câtorva persoane din comunitate.

În media apar frecvent știri referitoare la problema suprapopulării închisorilor. Cu toate acestea, se acordă puțină atenție problemei reintegrării celor care sunt eliberați și susținerii familiilor deținuților. Se estimează că în închisorile din Brazilia se află în prezent aproape 800.000 de persoane, dar nu se știe câte persoane sunt afectate direct de această problemă.

Potrivit producătorilor, Rico oferă, de asemenea, o reprezentare realistă a problemei violenței. Filmul aduce un omagiu victimelor nevinovate ale conflictelor armate dintre forțele de ordine și suspecți. „Filmul încearcă, de asemenea, să stimuleze empatia față de cei care trăiesc în zone de risc și care și-au pierdut membri ai familiei în astfel de situații”, au declarat ei.

Dar filmul aprofundează și teme teologice, au precizat producătorii, subliniind legătura dintre iertare și speranță. Acesta Îl prezintă pe Dumnezeu ca sursă a iertării, arătând, de asemenea, că sprijinul prietenilor și al familiei este esențial pentru a-i ajuta pe oameni să facă alegeri pozitive.

„Personajul Rico este o analogie la situația spirituală a fiecărei ființe umane”, au spus aceștia. „Atitudinile greșite ale oamenilor au cauzat moartea Fiului neprihănit al lui Dumnezeu, dar dragostea revelată în iertarea divină ne constrânge, ne restaurează și ne oferă speranța unui viitor.”

Filmul a fost produs de Magic Studio, care a produs și alte filme pentru Feliz7Play. Regizorul Rômulo Antônio a încercat să îmbine calitatea cinematografică și reflecțiile sociale și spirituale profunde. Potrivit criticilor, și parteneriatul producătorului cu actorul și scenaristul Josias Duarte (Rico) a contribuit la calitatea producției. Același lucru se poate spune și despre prestația actorilor Dudu Oliveira (Thiago), Aline Borges (Rita) și Gustavo Novaes (Anjo).

Rico este disponibil în portugheză pe Feliz7Play, platforma de streaming a Bisericii Adventiste.

Sursa: Departamentul Comunicare al Diviziunii Intereuropene