Pastor adventist din Ungaria recunoscut pentru slujirea familiilor

Info Adventist 31 iulie 2018

Unui pastor adventist de ziua a șaptea din Ungaria i-a fost decernat recent un premiu prestigios pentru contribuția sa la bunăstarea familiilor din țară. Directorul Departamentului Viața de Familie din cadrul Uniunii Maghiare Gábor Mihalec, pastor și terapeut de familie, a primit premiul Kopp-Skrabski din acest an.

În timpul ceremoniei de decernare a premiului, care a avut loc la Institutul Kopp Mária pentru Populație și Familii (KINCS) în data de 4 iunie 2018, conducătorii institutului au declarat că Mihalec „a făcut eforturi nemăsurate pentru întărirea și păstrarea valorii căsătoriei, nașterii de copii și familiei”.

Laudatio recunoștea, de asemenea, faptul că a salvat sau a contribuit la începerea a sute de relații și căsătorii prin intermediul lucrării sale de terapeut pentru cupluri și familii. Se observa faptul că a ajutat nu numai cupluri, ci și familii și persoane care nu erau într-o relație, oferind sfaturi utile, profesionale și practice prin intermediul numeroaselor sale publicații.

Premiul poartă numele unui cunoscut cuplu maghiar, Mária Kopp și Árpád Skrabski. Profesorul Kopp (1942-2012) a realizat cercetări în domenii precum epidemiologie clinică, psihofiziologie și psihosomatică timp de aproape cinci decade.

O inițiativă a lui Kopp din anul 2009 a încercat să susțină tinerii adulți în împlinirea visului lor de a avea copii. Inițiativa își propune să creeze condiții optime pentru planificare familială abordând zece arii cărora li se pot aduce îmbunătățiri precum echilibrul muncă-viață, stabilitatea financiară și relațiile stabile. Fundația non-profit înființată de Kopp răsplătește acele persoane care „realizează o lucrare remarcabilă pentru sănătatea societății, pentru crearea unor comunități care adoptă o abordare care susține familia, pentru prosperitatea celorlalți și pentru nașterea de copii (doriți).”

În timpul ceremoniei de decernare a premiului, profesorul Ágnes Engler a subliniat că este un privilegiu să existe oameni care activează într-un anumit domeniu profesional în urma unei chemări personale, oameni care „le slujesc altora, și nu doar oferă un serviciu”. Parafrazând un text biblic, ea a declarat că cei care lucrează pentru familii și copii, în spiritul dragostei, „își adună comori acolo unde trebuie”.

Aceasta nu este prima dată când căile lui Kopp și a lui Gábor Mihalec se intersectează. În anul 2009, Kopp a lansat Masa rotundă pentru populație cu scopul de a explora condițiile pentru îmbunătățirea situației demografice prin colaborarea cu sociologi, psihologi, pedagogi, ingineri, economiști și asistenți sociali. În cadrul acestei inițiative, în anii 2011 și 2012, aceasta i-a invitat pe fondatorii Atelierului Căsătoria sau doi împreună, Gábor Mihalec și Róbert Csizmadia, să facă parte dintr-un grup de lucru care se concentra asupra dezvoltării unui material educațional în domeniul vieții de familie.

Reprezentanții Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Ungaria l-au felicitat pe Mihalec pentru premiu: „Ne rugăm ca prin lucrarea lui numeroase cupluri și familii să experimenteze o refacere a relațiilor lor, să redescopere dragostea și, prin intermediul acestor experiențe, să Îl descopere pe Dumnezeu, care este Dragoste”.

Sursa: Adventist Review