Peste 2.000 de oameni își recapătă vederea

Info Adventist 1 aprilie 2022

În nordul Indiei, It Is Written sponsorizează intervenții chirurgicale pentru cataractă.

Eyes for India [Ochi pentru India] este o inițiativă de lungă durată a It Is Written [Stă scris] prin care le este redată vederea prin operații de cataractă locuitorilor țării din sudul Asiei. Oftalmologul Jacob Prabhakar și echipa sa organizează anual o tabără în timpul căreia operează oameni care suferă de cataractă la un templu din nordul Indiei. În cele ce urmează, el prezintă un scurt raport cu privire la cea mai recentă astfel de tabără, desfășurată în ianuarie 2022.

Tabăra din templu are loc anual într-un sat izolat, Hariakol, din zona Barabanki a statului Uttar Pradesh, cel mai populat și cel mai sărac stat din țară. Evenimentul reprezintă punctul forte al serviciilor comunitare oferite de Ruby Nelson Memorial Hospital. Această tabără oftalmologică unică (desfășurată acum pentru prima dată după izbucnirea pandemiei) are un impact extraordinar, hinduși cu numeroase superstiții recunoscând metodele de vindecare ale lui Hristos și fiind convinși că această vindecare fenomenală la care asistă an de an este posibilă doar datorită unui Dumnezeu necunoscut lor.

În ciuda unei nopți reci și cețoase și a unei călătorii de 24 de ore cu autobuzul It Is Written – încărcat cu provizii și echipament medical, mergând uneori în condiții de vizibilitate zero – starea de spirit și entuziasmul echipei medicale nu au fost afectate. Membrii echipei sunt dedicați slujirii celor săraci.

Și pacienții au parcurs distanțe lungi în frigul pătrunzător, în mare parte pe jos, cărându-i pe nevăzători și pe cei cu dizabilități fie pe umeri, fie pe paturi improvizate. Alții au ajuns în tabără pe două roți, cu autobuze sau trenuri. Pentru aceste persoane sărace și marginalizate din zonele izolate din nordul Indiei, tabăra de oftalmologie reprezintă o rază de speranță spre visul de a-și recăpăta vederea. Acest lucru îi determină să înfrunte riscurile și dificultățile călătoriei prin păduri pe o vreme nefavorabilă.

Suntem motivați să finalizăm aceste tabere de rata mare de succes a operațiilor de cataractă aparent simple, dar care pot transforma vieți. Înțelegând importanța unei abordări holistice a sănătății, preoții din temple, voluntarii și organizatorii taberelor sunt receptivi la distribuirea de cărți religioase și de sănătate și la discuții despre igienă.

Clinica oftalmologică se deschidea devreme în fiecare dimineață. Am examinat, în medie, 500 de persoane în fiecare zi și am selectat pentru operație orbii bilaterali – cei cu cataractă hipermatură, dură care, în timp, ar putea duce la pierderea ireversibilă a vederii și la dureri oculare. Pacienții selectați sunt supuși unei examinări preoperatorii detaliate, iar apoi unei intervenții chirurgicale pentru cataractă, în timpul căreia li se implantează o lentilă intraoculară în condiții sterile.

Din cauza pandemiei, au fost necesare protocoale suplimentare precum testele rapide de depistare a antigenului Covid-19, distanțarea socială și vaccinarea. Echipamentul de protecție și implementarea altor măsuri de siguranță au fost asigurate de It Is Written.

În acest an, numărul de pacienți a fost mai mare decât înainte din cauza pandemiei, care i-a împiedicat să apeleze la asistență medicală în timp util. De asemenea, numărul intervențiilor chirurgicale a fost de numai 200 pe zi, din cauza restricțiilor referitoare la spațiul dintre paturi. Din păcate, aproape 2.000 de pacienți înregistrați pentru intervenții chirurgicale au fost refuzați din cauza lipsei de timp și de materiale chirurgicale.

În ciuda acestor piedici, 2.628 de persoane au primit prețiosul dar al vederii. Pacienții care au fost operați și cărora le-a fost redată vederea radiau de bucurie și erau plini de recunoștință. Aceștia au părăsit tabăra lăudându-L pe Dumnezeu, știind că acum pot duce o viață independentă și își pot câștiga existența.

Dumnezeu a fost milostiv și plin de îndurare, ajutând It Is Written să schimbe vieți prin redarea vederii. El nu numai că le-a adus sănătate și vindecare celor care care au primit, ci le-a oferit o binecuvântare și mai mare a bucuriei și a împlinirii celor care au oferit.

Această lucrare uimitoare ne permite să ajungem la cei pe care nu i-am întâlni altfel.

Autor: Jacob Prabhak, medic oftalmolog

Sursa: Adventist Review