Profesor de la Universitatea Andrews colaborează într-un proiect pentru summitul G-20

Info Adventist 27 iulie 2021

Nicholas Miller a prezentat lucrarea „COVID-19 și libertatea religioasă” la o întâlnire premergătoare summitului G-20 din Italia.

Nicholas Miller, profesor de istorie bisericească în cadrul Universității Andrews și director al International Religious Liberty Institute [Institutul Internațional de Libertate Religioasă], a prezent recent un document strategic cu titlul „COVID-19 și libertatea religioasă”[1] în cadrul grupului de lucru Libertate religioasă sau de credință. Grupul s-a reunit în contextul întâlnirilor preliminare summitului G-20 din Madeira, Italia, desfășurate între 28 și 30 iunie 2021.

O versiune actualizată a documentului va fi supusă aprobării reprezentanților țărilor G-20 care se vor reuni în Bologna, Italia, în luna septembrie. G-20, grupul celor mai importante douăzeci de puteri economice din lume, se ocupă de probleme economice și de drepturi ale omului și ia decizii importante cu impact economic, social și de mediu pentru aproximativ 80% din populația lumii.

Miller a declarat: „Lucrez cu Forumul Interconfesional, care urmărește să aducă în atenția grupului G-20 valorile religioase și aprecierea pentru libertatea religioasă și de credință”. La întâlnirile de la Matera, el a colaborat cu alți intelectuali din sfera religioasă și din cea juridică la alcătuirea unor propuneri în vederea implicării religioase mai accentuate în cadrul grupului G-20, precum și a unei protecții  sporite a convingerilor religioase.

Punctul de plecare al documentului strategic a fost un proiect de cercetare condus de Nicholas Miller și Alexis Artaud de La Ferrière, conferențiar în cadrul Universității Portsmouth din Marea Britanie. Se dorește găsirea unui echilibru echitabil între libertatea religioasă și sănătatea publică prin intermediul unui dialog constructiv.

Miller a declarat: „Anul marcat de pandemie a scos în evidență importanța perspectivei religioase în luarea deciziilor economice și sociale deoarece, în multe locuri, practicile religioase au fost adesea primele pe lista libertăților limitate și ultimele pe cea a celor restabilite. Credem, de asemenea, că oamenii religioși și instituțiile religioase pot să contribuie mult la discursul social și moral al zilelor noastre”.

Ca parte a angajamentului de a fi un demers internațional, cei implicați în proiect au colaborat pe mai multe fronturi, inclusiv în cadrul unei conferințe organizate de Universitatea Andrews, Brigham Young University Law School și Universitatea din Portsmouth care a avut loc online în decembrie 2020. Evenimentul a invitat intelectuali de pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii și al Canadei să interacționeze cu cei din Europa pentru a înțelege asemănările și diferențele dintre restricțiile impuse în contextul pandemiei și libertatea religioasă din diverse țări. Miller a spus: „Acest gen de comparație ne poate ajuta să înțelegem cum să apărăm mai bine libertatea religioasă în timpul urgențelor de sănătate publică.”

În urma conferinței din luna decembrie, în martie 2021, Institutul de Libertate Religioasă al Universității Andrews, alături de Miller și Ferrière, a fost invitat să devină parte a grupului de lucru al Forumului Interconfesional pentru libertatea religiei și a credinței, care colaborează cu liderii grupului G-20. Miller remarcă vizibilitatea care i se conferă astfel Universității Andrews și invitația de a avea „un loc la masa de discuții privind problemele de libertate religioasă nu doar la nivel național, ci și internațional”.

Documentele redactate vor apărea la final într-o ediție specială a revistei publicate de International Religious Liberty Association. Echipa spune, totodată, că se dorește publicarea unei cărți care să conțină și alte materiale.

Sursa: Adventist Review

[1] https://www.covid-religiousliberty.org/