Programul Youth Alive îi pregătește pe tineri să ajungă la noi comunități în întreaga lume

Info Adventist 20 decembrie 2021

Într-o reflectare a parteneriatului puternic dintre departamentele sănătate și tineret ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, precum și alte părți interesate, inclusiv departamentele care se ocupă de familie, de campusurile publice, de educația adventistă și de misiunea la nivel global, Youth Alive este un program adoptat în întreaga lume pentru a transforma viețile tinerilor și pentru a ajunge la noi comunități.

Youth Alive face parte din slujirea bisericii de multe decenii”, a explicat dr. Katia Reinert, director adjunct al Departamentului Sănătate din cadrul Bisericii Adventiste mondiale și coordonator al programului Youth Alive. În 2018, ea a primit sarcina de a transforma programul Youth Alive, ceea ce a făcut prin aducerea acestuia în spațiul online, actualizarea resurselor și crearea de aplicații și materiale video.

„Programul a evoluat de-a lungul anilor, dar scopul principal a fost întotdeauna acela de a dezvolta rezistența tinerilor și a tinerilor adulți împotriva comportamentelor de risc”, a declarat ea.

Youth Alive: axat pe relații

Centrat în jurul unui portal online care cuprinde multe sesiuni de instruire și resurse, Youth Alive este structurat pentru a crea și a construi relații în grupuri mici. Portalul oferă seminare web de instruire pentru lideri din întreaga lume care învață cum să implementeze programul în contextul lor local. Implementarea se realizează adesea prin colaborări cu biserici locale, centre de influență, licee sau campusuri universitare.

„Este vorba despre construirea de relații”, a declarat dr. Reinert. „Îi pregătim pe liderii Youth Alive pentru a reuni un grup de tineri într-un context în care aceștia să se închine, să se joace și să facă proiecte de slujire împreună, dar vorbesc și despre problemele cu care se confruntă și învață despre comportamente de risc, cum ar fi consumul de droguri și alcool, sinuciderea sau dificultățile la nivel mintal/ afectiv.”

Pe lângă faptul că abordarea sa implică multe aspecte, Youth Alive este un program intergenerațional în care liderii tinerilor lucrează împreună cu mentori adulți. Bazat pe modelul programului intergenerational Churches of Refuge (iCOR, Biserici de scăpare), programul este structurat în jurul a zece valori care promovează relațiile sănătoase, dezvoltarea spirituală, misiunea și încurajarea.

„În esență, încercăm să-i încurajăm și să-i motivăm pe tineri să facă alegeri mai bune – atât pentru starea lor de bine la nivel mental și fizic, dar și la nivel spiritual”, a explicat dr. Reinert. „Programul îi privește pe oameni în întregimea ființei lor. În această lumină, el reunește dovezi și cercetări științifice, dar pune accentul și pe o viziune spirituală și creștină asupra lumii în mod specific, axată pe Hristos și pe scopul lui Dumnezeu pentru viețile noastre.”

Deși Youth Alive se axează pe a-i ajuta pe tineri să facă alegeri mai sănătoase, dr.. Reinert spune că închinarea și studiul Bibliei sunt încorporate pe măsură ce tinerii se formează în acest sens. Fiind un program bazat pe valori, acesta este flexibil pentru a se adapta la diferite contexte și nevoi în medii postmoderne și seculare.

„Dacă intenționați să folosiți Youth Alive în țări care sunt rezistente la creștinism, unde există alte credințe sau chiar în societăți postmoderne seculare, puteți adapta programul la acel context”, spune ea. „Toată lumea ar trebui să se simtă binevenită în grupurile de prietenie Youth Alive – nu doar creștinii.”

Programe pilot: Creștere în ciuda Covid-19

În prezent, există mai multe programe pilot care utilizează versiunea actualizată a curriculumului Youth Alive în întreaga lume, în special în țările în care prezența adventistă este redusă și în care există puțini tineri.

ALBANIA – În vara anului 2019, un grup de tineri adventiști din Albania și-a propus să înființeze un centru de influență în centrul orașului și să se adreseze comunității lor prin intermediul programului Youth Alive.

„Liderii locali au avut o viziune foarte cuprinzătoare, au planificat și s-au pregătit pentru a deschide centrul de influență, iar apoi a lovit pandemia”, a afirmat dr. Reinert. „Au fost nevoiți să își schimbe abordarea și să intre în mediul online. Mulți tineri se implicaseră deja, așa că au continuat să o facă.”

Programul a influențat viețile multor tineri, inclusiv a unei tinere care, inițial, avea tendințe suicidare și simptome depresive. Acum, după 18 luni, ea se numără printre liderii implicați în derularea programului.

„Grupul a crescut, mulți și-au găsit un scop, iar acum ajută la dezvoltarea programului într-un alt oraș!”, a declarat dr. Reinert. „Ei fac lucruri frumoase cu și pentru tinerii din comunitatea lor din Albania.”

LITUANIA – Biserica Adventistă din Lituania a avut o experiență similară, în care Covid-19 a anulat planurile inițiale de a organiza Youth Alive. „Dar au fost foarte creativi în modul în care au slujit prin intermediul rețelelor de socializare și al programelor online”, a explicat dr. Reinert. „Au făcut activități de slujire și au ținut tinerii implicați. Unul dintre ei a început să participe la studii biblice și a luat decizia de a se boteza!”

MONGOLIA – „Mai este o poveste pe care trebuie să o împărtășesc, deși s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă”, a continuat dr. Reinert. „Trei tineri din Mongolia au venit la o conferință Youth Alive – erau budiști. Consumau droguri și alcoolul, iar unul dintre ei avea tendințe suicidare.”

La conferință, cu toții au auzit pentru prima dată despre Isus și au continuat să participe la întâlnirile grupului de prietenie Youth Alive, care se desfășoară în continuare. „Toți și-au dăruit viața lui Dumnezeu, s-au botezat și, în cele din urmă, au devenit pastori adventiști!”, a declarat dr. Reinert.

Unul dintre tineri, Orgil, a fost directorul Departamentului Tineret al Bisericii Adventiste din Mongolia timp de mai mulți ani, iar acum este director al programului de Exploratori. Acum, în vârstă de 30 de ani, el continuă să folosească programul Youth Alive în slujirea sa.

Youth Alive Mental Health – Full Program

Este timpul să acționăm

Programul Youth Alive actualizat este plin de resurse noi, însă dr. Reinert spune că încă se lucrează la promovarea lui.

„Există locuri din întreaga lume în care nu se știe despre el, așa că am încercat să îl facem cunoscut și să îi familiarizăm pe oameni cu el. Programul a început inițial în SUA și a fost bine implementat în unele țări din Asia și Africa, dar acum ne concentrăm pe creșterea prezenței sale în toate diviziunile din lume.”

„Poate fi un program foarte popular și îi invităm pe toți să devină ambasadori”, continuă ea. „Dacă doriți să conduceți un club Youth Alive sau un grup de prietenie în biserica sau școala locală, atunci vă încurajăm să vă înscrieți la rubrica «Lideri» de pe portalul Youth Alive! Astfel veți avea acces la toate resursele. De asemenea, este important să vă instruiți pentru a deveni un facilitator eficient.”

Dacă vă simțiți inspirați să ajungeți la comunitatea locală prin derularea programului Youth Alive, puteți afla mai multe informații accesând https://youthaliveportal.org/en.

Autor: Maryellen Hacko

Sursa: Adventist News Network