Rugaciunea făcută unii pentru alții întărește relațiile

Info Adventist 31 martie 2021

„Îți cer să te rogi pentru ca eu să primesc oferte de lucru!”

„Am probleme de sănătate și aș dori să te rogi pentru mine!”

„Eu și familia mea suntem bolnavi de COVID și avem nevoie de rugăciune pentru vindecare!”

Aceste fraze de mai sus sunt doar bucăți din miile de cereri de rugăciune, care sunt publicate zilnic pe rețelele de socializare ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea – Facebook, Instagram, Twitter. Ele sunt scrise de bărbați și femei care trăiesc în diferite contexte, regiuni și care au diferite nevoi, dar care au în comun dorința ca alții să se roage pentru ei.

„Mijlocirea pentru alții este un dar spiritual care, de multe ori, nu este prețuit deoarece are loc în tăcerea rugăciunii personale. Totuși, el este unul dintre cele mai importante daruri care lucrează la avansarea cauzei lui Dumnezeu și la ajutarea altora”, spune pastorul Josanan Alves, directorul Departamentului Dezvoltarea Creștină a Vieții a Bisericii Adventiste Sud-Americane.

În acest an, Alves este promotorul inițiativelor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Un exemplu este programul „10 Zile de Rugăciune”, care a avut loc în februarie. Acum, alte campanii sunt în desfășurare pentru a întări și susține relațiile cu alții și cu Dumnezeu.

Una dintre inițiative este „Evolve 2021” (Evoluează 2021, n.tr.), care se desfășoară timp de 21 de zile, la ora 4:59 dimineața, pe pagina oficială de Facebook a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Brazilia. Întâlnirile sunt organizate de „Associação Paulista Central”, și se concentrează pe textul biblic, pe muzică și pe mijlocirea pentru alții. Programul a început să fi transmis live din 27 martie 2021.

În fiecare duminică, miercuri și vineri, pastorul Luís Gonçalves, un evanghelist al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea care lucrează în opt țări din America Latină, va transmite mesaje de speranță pentru timpuri de criză, în fiecare zi la ora 07:00 seara, pe pagina de Facebook și de YouTube a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Brazilia.

Poduri în mediul online, efecte reale

Dar de ce este esențial ca mai mulți oameni să se adune împreună pentru aceste cereri care au fost primite în mediul online? Carlos Magalhães, managerul departamentului de strategii în mediul online a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din America de Sud, susține că este important ca persoanele să cunoască faptul că nu sunt singure în durerile și temerile lor.

„Când oamenii ne acordă încredere prin cererile lor de rugăciune, încercăm să-i asigurăm că cineva își ia timp să se roage pentru ei”, adaugă el.

Pe lângă mijlocirea „în tăcere”, care se întâmplă atunci când cineva nu cunoaște că sunt alții care se roagă pentru el, interacționarea cu cei care ne trimit cererile de rugăciune în mediul online – fie că vin sub forma unui comentariu, sau ca o reacție la conținutul publicat de noi – este una dintre modalitățile prin care le arătăm că suntem atenți la nevoile lor.

„Am realizat că aceasta este una dintre oportunitățile principale prin care le demonstrăm empatia și dragostea, și prin care împărtășim Evanghelia într-un mod practic”, spune Magalhães. „Când arătăm afecțiune și îngrijorare, mulți simt dorința să se apropie de Dumnezeu și cer ajutor în viața lor spirituală.”

Conform lui Alves, rugăciunea ne face să trecem de zilele dificile, cu speranța și cu încrederea într-un Dumnezeu care se află la cârmă. Cu câteva săptămâni în urmă, el a trimis unui prieten care se afla în carantină din cauza COVID-19, înregistrarea audio a unei rugăciuni. Ca răspuns, persoana respectivă a spus că în ciuda faptului că primea cel mai bun tratament în spitalul din zona în care locuia, rugăciunea a făcut pentru el ceva ce medicamentele eșuaseră să realizeze: Mesajul pe care l-a primit i-a transmis pace și încrede în fața zilelor necunoscute care urmau.

Oportunități noi, posibilități noi

Pentru a întări și mai mult obișnuința de a mijloci pentru alții, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a creat o campanie în mediul online intitulată „We Pray for You” (Ne rugăm pentru tine, n.tr.). Obiectivul principal este acela de a arăta compasiune celor care ne trimit cererile lor de rugăciune prin intermediul rețelelor de socializare. Ideea este să apropiem două grupuri: cei care cer ca alții să se roage pentru ei și cei care sunt disponibili să fie mijlocitori.

„În general, organizațiile folosesc internetul pentru a promova businessurile și interesele lor”, sublinia Magalhães. „Biserica, pe de altă parte, are un alt obiectiv: încurajarea utilizării internetului pentru a asculta oamenii și pentru a interacționa cu ei. Cred că aceasta este cea mai nobilă folosire a tehnologiei.”

Acțiunea se desfășoară în felul următor: În timpul întâlnirilor live, prezentatorul informează utilizatorii de internet că echipa din spatele camerelor se roagă pentru ei. Dacă vor să primească o rugăciune personalizată, înregistrată audio, cei care urmăresc sunt invitați să acceseze adv.st/orepormim.

După ce este înregistrată cererea de rugăciune, un robot trimite mesajul unui număr de WhatsApp al celor care sunt dispuși să se roage.

„Suntem invitați să ne iubim unii pe alții, să ne cinstim, să slujim și să ne rugăm unii pentru alții”, îndeamnă Alves. „Rugându-ne unii pentru alții înseamnă să mijlocim, și această acțiune, pe lângă faptul că este porunca oferită apostolilor, aduce un beneficiu mare oamenilor care se implică.”

Viața schimbată

La începutul pandemiei în 2020, echipa care se ocupa de proiect a primit o cerere pentru rugăciune de la cineva care era depresiv și care avea gânduri negre. La început, ei au spus că se rugau pentru ea. De asemenea, ei i-au trimis versete biblice și adresa Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din zona în care locuia.

Pentru început, a fost suficient astfel încât să o liniștească, dar în timpul conversației prin mesaje au realizat că era necesar să facă mai mult: ea avea nevoie de atenție și de siguranța că nu este singură. Această relație, care s-a transformat în prietenie, a continuat pentru un an.

În urmă cu două săptămâni, doamna a vizitat o Biserică Adventistă și se pregătește să fie botezată.

„Ceea ce afirmă ea este că L-a văzut pe Dumnezeu prin dragostea noastră”, a accentuat Magalhães. „Am descoperit că pe măsură ce învățăm să ascultăm oamenii, devenim mai eficienți în predicile noastre.”

Sursă:
Adventist News Network (ANN)