Să zbori peste ocean nu te face misionar

Info Adventist 25 noiembrie 2021

„Este vorba de a-i ajuta pe alții din iubire și făcând sacrificii pentru a-i aduce la Isus”, spune medicul Jeffrey Cho.

Într-un workshop din cadrul conferinței Adventist Medical Evangelism Network [Rețeaua misionarilor medicali adventiști] care a avut loc la sfârșitul lunii trecute în Indian Wells, California, Statele Unite ale Americii, Jeffrey Cho a prezentat „modul în care Dumnezeu conduce spitalul adventist din Haiti” și a vorbit despre importanța lucrării misionare medicale, așa cum este descrisă în textul biblic din Isaia 58, în împlinirea misiunii Bisericii Adventiste.

Cho este director medical adjunct al Spitalului Adventist din Haiti din Carrefour, Haiti. Medic de familie și specialist în medicină preventivă, Cho și familia lui s-au mutat în Haiti în anul 2019. În prezent sunt în Statele Unite, așteptând ca situația din Haiti să se schimbe.

„Ar trebui să fim acolo acum”, a spus el, „dar suntem în Statele Unite, așteptând să vedem unde ne va conduce Domnul mai departe.”

Cum să împlinim nevoi deosebit de grele

Cho a spus că atunci când familia lui s-a mutat în Haiti, în decembrie 2019, a fost șocat de cât de multe și de grele sunt nevoile pretutindeni în țară.

„Nu am trăit niciodată într-un loc în care nevoia de a împlini nevoile de bază să fie atât de evidentă – îmbrăcăminte, adăpost, educație. Nevoile erau fără sfârșit și la fel erau și cererile de ajutor din partea personalului, a angajaților pe termen scurt, a pacienților și a comunității, în general. „Nu știam cum să îi ajut astfel încât să conteze cu adevărat”, a recunoscut Cho.

El a explicat că, în timp ce căuta îndrumare pentru a împlini aceste nevoi, a simţit îndemnul din partea Domnului să citească o compilaţie de scrieri ale pienierei Bisericii Adventiste Ellen G. White, numită  Lucrarea de binefacere. Prefața cărții, a spus Cho, vorbește despre „lucrarea delicată de a ajunge la inima oamenilor și de a câștiga suflete prin amabilitate față de vecini”. A povestit cum el și personalul au început să se întâlnească în fiecare sâmbătă să discute câte două capitole din carte, încercând să găsească modalități de a pune în practică ceea ce citeau.

O recomandare divină pentru fiecare membru

Grupul lui Cho a descoperit în capitolul 3 al cărții Lucrarea de binefacere că Isaia 58 este cheia înțelegerii rolului lucrării misionare medicale. Isaia 58 prezintă ce fel de sacrificii așteaptă Dumnezeu de la copiii Lui, atunci când ei intră în legătură cu semeni aflați în nevoie.

Acest capitol arată, a spus Cho, că nu doar cei care lucrează în domeniul medical, ci orice membru al Bisericii Adventiste se poate implica în această lucrare. „Lucrarea sfântă a Învățătorului a fost o lucrare binefăcătoare. Să încurajăm poporul nostru de pretutindeni să se implice în această lucrare”, a citat el din cartea lui Ellen White.

Cho a adăugat că lucrarea misionară medicală este „o binecuvântare cu două tăișuri” deoarece „îi binecuvântează și pe cei care o fac, și pe cei care o primesc”. „Este o lucrare pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru a trezi poporul Său să ajute o lume care suferă”.

El a considerat că făgăduințele din Isaia 58 au fost împlinite după cel mai recent cutremur din Haiti.

„Spitalul nostru a fost invadat de pacienți. Erau oameni pe holuri, pe podele; dormeau pe spațiul verde din afara spitalului. Depășisem de mult capacitatea de primire. Zilele erau pline, de la răsărit la apus. Au fost unele dintre cele mai intense zile din viața mea”, a spus el.

Dar au fost și cele mai provocatoare zile, când a putut să prețuiască cel mai mult forța lucrării misionare medicale de a a-i aduce pe oameni la o viață în Hristos.

Împletirea lucrării medicale cu lucrarea Evangheliei

Pentru ca lucrarea misionară medicală să aibă succes, a spus Cho, este nevoie să fie unită cu lucrarea Evangheliei. În cuvintele lui Ellen White, cele două trebuie să fie „legate laolaltă”. Ea a scris de asemenea în Christian Service [Slujirea creștină] că, în lucrarea lui Isus, „vindecarea și învățarea erau strâns unite. Astăzi, ele nu trebuie despărțite” (pag. 133).

Cho a explicat: „Fără Evanghelie, este o simplă lucrare medicală. Din experiența mea, este foarte ușor să faci [în cea mai mare parte] lucrare medicală”.

Medicii adventiști sunt adesea misionari prin natura lor, a spus Cho, dar există unele obstacole. „Dorința de a le vorbi pacienților noștri există, dar nu dorim să plecăm ultimii din clinică; de aceea, ne place să [ne terminăm de completat hârtiile], să golim coșurile de gunoi și să ajungem acasă la o oră decentă.” Uneori, partea misionară ocupă locul de pe bancheta din spate, a spus el.

„În Haiti, am avut mai mult control asupra programului meu”,  a spus Cho, „dar chiar și în calitate de medic misionar am descoperit că petreceam cea mai mare parte din timp făcând lucrare medicală. Da, mă rog pentru pacienții mei, mă rog înainte de întâlnirile cu personalul, le spun oamenilor «Dumnezeu să vă binecuvânteze». Totuși, în rutina mea zilnică, este atât de ușor să fiu prins cu munca de spital, încât partea misionară este adesea neglijată”, a mărturisit el.

Să zbori peste ocean nu te face misionar, a subliniat Cho. „Felul în care lucrăm și ne stabilim prioritățile aici [în țara noastră] nu se schimbă automat când trăim și lucrăm în câmpul misionar”, a spus el.

Isaia 58 stă la baza practicii adventiste cu privire la sănătate

Capitolul 58 din Isaia este legat de lucrarea misionară medicală, deoarece el arată cum să ajungem la semeni și să-i ajutăm, a spus Cho. „El vorbește despre a-i elibera pe oameni din robie, a le ușura poverile și a le oferi hrană”, a spus el. „Dar eliberarea oamenilor din robia sărăciei, a fricii și a nesiguranței este mai greu de realizat din cauza naturii sistemice a problemei. Nu există o soluție rapidă.”

Există diferite niveluri de sacrificiu, a spus Cho. „Nu este la fel să-ți împarți hrana când știi că mai ai în frigider și să o împarți când știi că, dacă faci astfel, vei suferi de foame.”

Cum ți se pare să-ți împarți casa cu un străin care nu are unde să stea?

„La [Spitalul Adventist din Haiti]”, a relatat Cho, „am cunoscut cel puțin o familie a unui angajat de-al nostru care… a luat la ea o persoană mai nevoiașă și i-a oferit un loc în care să stea. Rămân uimit când mă gândesc ce inimă mare au colegii mei de la spitalul adventist din Haiti.”

Un exemplu de slujire altruistă

Spre sfârșitul prezentării sale, Cho a relatat povestea lui Patrick, un misionar medical haitian care își petrece timpul liber vizitând pacienți, cu care discută și se roagă. Cho a spus că Patrick a ajuns odată într-un salon în care o pacientă avea nevoie să fie schimbată. „Dacă eram eu în locul lui, aș fi gândit: «Ah, am nimerit într-un moment nepotrivit!»”, a spus Cho. „Să salvez aparențele, mi-aș fi făcut datoria, dar fără entuziasm.”

Dar reacția lui Patrick a fost: „Mă bucur că am ajuns la momentul potrivit să pot să o ajut!” Cho a explicat: „Reacția lui este un exemplu de iubire veritabilă pentru semeni, care poate fi găsită în inima în care locuiește Isus”. Apoi a concluzionat: „Lucrarea misionară medicală îi ajută pe semeni din dragoste și cu sacrificii pentru a-i aduce la Isus. Lucrarea misionară medicală este un mod de viață”.

Sursa: Adventist Review