Sănătatea mintală după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară

Info Adventist 2 iunie 2021

Un cardiolog ne împărtășește cum ne putem modela mintea pentru a ne regla inima.

Legătura dintre sănătatea inimii și cea a minții este binecunoscută în rândul pacienților și specialiștilor din domeniul medical din lumea întreagă. Unul dintre multele exemple ale acestei legături vine din fluctuațiile de sănătate mintală pe care pot să le experimenteze pacienții după ce au trecut printr-un eveniment cardiac sau printr-o intervenție cardiovasculară.

Danielle Henkel, cardiolog la Institutul Internațional al Inimii de la Universitatea Loma Linda, schițează motivele și modul cum pacienții pot să dezvolte o serie de probleme de ordin psihic imediate sau cronice, cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea de stres posttraumatic, după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară.

De ce evenimentele cardiace sau intervențiile cardiovasculare pun presiune asupra sănătății mintale?

Frica și incertitudinea joacă un rol însemnat în eforturile pacientului de a procesa tot ce întâmplă după un eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord sau o anumită intervenție cardiovasculară. Se poate ca pacienții să aibă amintiri limitate cu privire la eveniment sau să facă eforturi pentru a înțelege terminologia medicală folosită în descrierea procedurii folosite în cadrul intervenției.

În multe cazuri, evenimentele cardiace sunt bruște și neașteptate, anumite proceduri fiind realizate rapid după aceea. Henkel spune: „Toate acestea îi lasă pacientului puțin timp pentru a se gândi la ce i se întâmplă, iar acest lucru poate fi traumatizant”. Chiar dacă pacientul este la curent cu o intervenție cardiovasculară programată în viitorul apropiat, el ar putea să simtă o anxietate crescută în timp ce jonglează cu necunoscute, precum: „La ce să mă aștept?” sau „Cum va decurge intervenția?”

Henkel spune că, la pachet cu aceste tensiuni mintale tulburătoare, apar adesea senzații fizice neplăcute. Intervenția cardiovasculară poate fi inconfortabilă, chiar și numai din punctul de vedere al necesității dezbrăcării pentru dezinfectare. Mai mult decât atât, dacă un pacient se simte slăbit din cauza bolii de inimă, noi evenimente sau intervenții pot să-i amplifice tensiunea și stresul.

Cum pot experimenta pacienții probleme de natură mintală după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară?

Potrivit lui Henkel, este un lucru obișnuit ca cei care au trecut printr-un eveniment cardiac sau printr-o intervenție cardiovasculară să se confrunte cu probleme de natură mintală: aproximativ unul din cinci va dezvolta o formă serioasă de depresie, iar unul din trei va prezenta stări de anxietate. Ea spune: „Depresia sau anxietatea ar putea să devină al doilea diagnostic, după diagnosticul cardiac”.

Aproape imediat după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară, oamenii încep să se lupte cu gânduri despre ceea ce tocmai li s-a întâmplat și despre modul în care s-ar schimba viața lor. Henkel spune că în mintea pacienților ar putea exista un carusel de întrebări: Cum îmi va fi afectată sănătatea? Ce impact va avea acest eveniment asupra situației mele financiare și profesionale? Va modifica el dinamica familiei, atunci când rolurile se vor schimba?

Familia pacientului sau cei din anturajul acestuia ar putea de asemenea să aibă reacții de șoc, stres, confuzie și chiar vinovăție, însoțite de gânduri precum: Ar fi trebuit să observ un semn prevestitor? Ce ar fi fost bine să fac? Aș fi putut preveni acest eveniment?

Henkel spune că amalgamul inițial de emoții – șoc, frică, durere, tristețe, oboseală – și dificultatea procesării tuturor semnalelor pot să persiste pe termen lung, transformându-se în simțăminte cronice de deznădejde, neputință și luptă cu somnul și concentrarea. Adeseori, depresia după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară reduce înclinația pacientului de a-și lua medicamentele, de a primi sprijin și de a apela la mecanisme de adaptare, lucru care ar putea să le afecteze sănătatea mai mult.

„Unii oamenii sunt capabili să gestioneze reacția inițială la evenimentul cardiac sau la intervenția cardiovasculară, dar există riscul să dezvolte un stres posttraumatic, dacă nu sunt capabili sau nu știu să gestioneze acest stres, pe măsură ce merg mai departe”, spune Henkel.

Există factori care pun pe cineva în pericol crescut de a se confrunta cu probleme psihice după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară?

Un număr de factori pot să-i pună pe unii oameni într-un pericol mai mare de a dezvolta probleme de sănătate mintală după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară precum antecedentele de anxietate, depresie sau traume sau existenţa unei presiuni financiare şi socio-economice. Alți factori ar putea fi boli asociate sau boli anterioare precum diabetul sau obezitatea, și faptul că locuiește de unul singur sau fără un sistem de sprijin emoțional.

Henkel spune că factori precum vârsta, cultura, genul nu influențează șansa cuiva de a se lupta din punct de vedere mintal după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară. În acest sens, consecințele psihice ale unui eveniment cardiac sau ale unei proceduri cardiovasculare reprezintă o experiență universală împărtășită de multe persoane.

Cum poate cineva care a trecut printr-un eveniment cardiac sau printr-o intervenție cardiovasculară să-și grăbească recuperarea mintală?

Henkel îi sfătuiește pe pacienți să pună pe primul loc îngrijirea proprie, pe care o pot obține pe mai multe căi. Astfel, aceștia ar trebui să se asigure că dorm suficient, ar trebui, de asemenea, să nu se mai implice excesiv în sarcini stresante și să-și relaxeze mintea și trupul prin activități precum cititul, rugăciunea și meditația, exerciții de eliminare a stresului. Adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate, în special a celei pe bază de produse de origine vegetală, și-a dovedit eficiența, ajutându-i pe oameni să se simtă mai bine din punct de vedere fizic și mintal.

Implicarea în forme de terapie conversațională cu cineva în care au încredere sau cu un specialist care nu face parte din rețeaua lor socială apropiată poate, de asemenea, să-i ajute pe pacienți. Același lucru este valabil și pentru cei care îngrijesc persoane care au trecut printr-un eveniment cardiac sau printr-o intervenție cardiovasculară. Aceștia pot să experimenteze un stres semnificativ, întrucât stilul lor de viață se schimbă în contextul incidentului recent din viața celor pe care îi îngrijesc. Henkel îi sfătuiește pe cei care îngrijesc astfel de pacienți să-și exprime cu onestitate propriile nevoi și să rămână receptivi la noi forme de sprijin.

Crearea de sprijin între membrii familiei sau în mijlocul grupurilor sociale, fie personal, fie online, este, de asemenea, benefică pentru sănătatea mintală a celor care au trecut printr-un eveniment cardiac sau printr-o intervenție cardiovasculară. De exemplu, reabilitarea cardiacă le permite pacienților să se concentreze asupra vindecării în cadrul confortabil al unui grup, înconjurați de alte persoane cu factori de stres similari. Echipa de îngrijire și pacienții fac împreună exerciții fizice și discută sfaturi practice cu privire la un stil de viață sănătos, cum ar fi alimentația și sănătatea mintală. Pacienții își pot aduce membrii de familie la sesiunile de reabilitare cardiacă, permițându-le să asculte și să înțeleagă în ce mod îi pot sprijini mai bine pe cei dragi.

Henkel îi sfătuiește pe pacienți să vorbească deschis cu medicul cardiolog și cu ceilalți medici ai lor despre cum se simt din punct de vedere fizic și mintal. Aceștia nu ar trebui să ezite să pună întrebări și să revizuiască efectele secundare ale medicamentelor. Pe de altă parte, ei nu trebuie să uite că renunțarea la medicamente poate duce la reapariția simptomelor sau la întoarcerea în spital.

De asemenea, Henkel spune că este posibil ca anxietatea sau depresia să fie rezolvate în mod independent la cei care le pot resimți după un eveniment cardiac sau după o intervenție cardiovasculară prin intermediul medicamentelor prescrise de medic, administrate fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Ea adaugă faptul că atunci când toate celelalte demersuri dau greș, medicamentele îi ajută pe pacienți să se ridice deasupra luptelor mintale paralizante și le creează o stare de spirit care îi ajută să se implice în a se îngriji de sine sau să facă primii pași spre vindecare.

Sursa: Adventist Review