„Sănătatea mintală este sănătate. Este un dar de la Dumnezeu.”

Info Adventist 6 iulie 2021

Principiile adventiste pot să ofere un răspuns complet într-o criză de sănătate mintală.

CREATION Life, un program bazat pe convingerile fundamentale ale adventiștilor de ziua a șaptea, promovează o abordare holistică a sănătății și se concentrează pe satisfacerea nevoilor trupului, ale minții și ale spiritului. Această convingere a inspirat înființarea unui spital adventist care acum face parte din AMITA Health.

David și Mary Paulson sunt adventiști de ziua a șaptea. Ei lucrau în slujba persoanelor cu dizabilități, a săracilor și a delincvenților din Chicago, Illinois, Statele Unite. Apoi, considerând că „pacienții ar trebui să aibă parte de aer proaspăt, de soare, de exerciții fizice, de apă curată, de odihnă, de o alimentație sănătoasă, de o perspectivă frumoasă și de o minte în pace cu Dumnezeu și cu oamenii”, în 1905, au înființat în Hinsdale, Illinois, un sanatoriu care s-a transformat în ceea ce este acum AMITA Centrul adventist de sănătate din Hinsdale. Îmbinarea aceasta dintre Evanghelie și îngrijirea sănătății este deosebit de importantă în viziunea AMITA, care consideră că mintea are nevoie de tot atâta îngrijire ca și corpul.

„Sănătatea mintală este sănătate. Ea este un dar de la Dumnezeu”, a declarat Clifton Saper, psiholog în cadrul AMITA Health și director de servicii clinice de medicină comportamentală. „Vorbim, într-adevăr, de o îngrijire holistică. Nu îngrijim un pacient în totalitate, dacă nu ne îngrijim de sănătatea lui mintală.”

Saper a spus că unii văd problemele de sănătate mintală ca fiind un semn de slăbiciune în sfera credinței sau a autodisciplinei și cred că dacă oamenii pur și simplu se roagă sau depun mai multe eforturi, pot să depășească acele probleme. Dar nu acesta este adevărul, a subliniat el. Problemele de sănătate mintală nu sunt semne ale unei eșec de o natură sau alta. Dimpotrivă, ele fac parte din ceea ce ne unește pe toți, în calitate de ființe umane, iar oamenii ar trebui să recunoască acest lucru în ei înșiși și în alții.

„Dumnezeu vrea să ne susținem unii pe alții, să apelăm unii la alții și să ne ajutăm reciproc, să apelăm când avem nevoie de ajutor. Nu ar trebui să existe niciun stigmat, nicio rușine”, a declarat el. „Avem nevoie unii de alții; ascultându-ne și susținându-ne reciproc, putem contribui la îmbunătățirea calității vieții”.

Când încep să caute ajutor pentru probleme de sănătate comportamentală, oamenii află că nu sunt singurii, ci că mulți alții trec prin experiențe asemănătoare. „Suntem toți cam în aceeași barcă”, spune Saper. „Acesta este un lucru important pe care trebuie să îl știm toți. Dacă nu vorbești despre acest lucru și nu ești dispus să te deschizi în fața oamenilor, ca ei să manifeste grijă, dragoste și susținere, nu vei ști niciodată cum este să fii ajutat”.

Tratamentul pentru probleme de sănătate comportamentală este la fel de mult un dar de la Dumnezeu cum este tratamentul pentru bolile fizice, a subliniat Saper. „Dumnezeu ne-a dat nouă, ființelor omenești, niște instrumente pe care ar trebui să le folosim. El nu ne-a creat ca să ne ascundem capul în nisip.”

Când să cerem ajutor

Persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate comportamentală ar trebui să ceară ajutor la fel cum îl cer cele cu probleme de sănătate fizică. Atunci când corpul este bolnav, semnele sunt adesea evidente, dar semnele bolii mintale pot fi mai subtile și mai ușor de ignorat sau de ascuns. Aşadar, când este timpul să cerem ajutor?

„Dacă simți că experiențele prin care treci îți afectează viața, dacă observi că nu ești la fel de productiv pe cât ai vrea să fii, dacă te izolezi sau nu poți să fii empatic sau grijuliu cu familia, dacă nu funcționezi așa cum ți-ar plăcea să funcționezi, atunci este cazul să cauți ajutor”, a spus Saper.

Pandemia a agravat problemele de sănătate mintală, a declarat el. Până la trei sferturi din populația Statelor Unite a fost mai afectată de anxietate și/sau depresie. De asemenea, a existat o creștere a frecvenței ideilor suicidale, dependențelor, tulburărilor de somn și a cazurilor de supradozare.

„În această perioadă de pandemie este în mod deosebit important ca oamenii să realizeze că pot să nu fie în regulă”, a spus Saper. „Poți și este, de fapt, de dorit să-ți permiți să ai simțăminte de anxietate, tristețe, durere, pe care toți le avem. Dacă nu îți permiți să fii conștient de aceste simțăminte, vei ajunge să le ignori și, mai târziu, să suferi ca urmare a  tulburărilor de comportament, a dependențelor și a altor probleme.”

Acum, când pandemia dă semne de retragere, cu tot mai mulți oameni se vaccinează, unii se simt inconfortabil să se întoarcă la serviciu sau să meargă în locuri aglomerate. Au petrecut mai mult de un an încercând să stea în siguranța căminele lor, iar acum sunt foarte anxioși cu privire la reîntoarcerea în societate.

„Este important ca, înainte de toate, să realizăm că anxietatea este normală”, a subliniat Saper. „Am adoptat rutine noi și schimbarea acestor rutine va fi o cauză de stres. Cei care continuă să evite reîntoarcerea în societate vor fi anxioși. Să începem cu pași mici. Sugerez ca, la început, aceștia să se expună limitat, pentru a vedea că sunt în siguranță”. El a adăugat că aceasta este abordarea folosită și în cazul celor care suferă de anxietate sau alte tulburări și în perioade care nu sunt marcate de pandemie.

În cele din urmă, Saper i-a îndemnat pe oameni să înțeleagă faptul că problemele de sănătate comportamentală sunt mult mai frecvente decât am crede. Potrivit acestuia, la un moment-dat, majoritatea oamenilor vor apela la un profesionist, adică un psihiatru, psiholog, lucrător social sau consilier. Potrivit National Alliance on Mental Illness, aproximativ unul din cinci americani suferă de o afecțiune mintală.

O experiență personală

Una dintre aceste persoane a fost Christina Lobraco, manager al programului Clinical Mission Integration [Integrarea misiunii în tratarea pacienților] pentru AMITA Health, cu sediul la Centrul Medical Adventist AMITA Health  din Hinsdale. Cu peste cincisprezece ani în urmă, după ce s-a confruntat cu diferite probleme și a trecut printr-o intervenție chirurgicală majoră, Lobraco a fost afectată de depresia. Aceasta și-a dat seama că uneori, fără motiv, era furioasă și supărată. Acest lucru era ceva neobișnuit pentru ea și nu i-a plăcut. În cadrul unei vizite de rutină la medic i-a spus cum se simte, iar el i-a prescris un medicament.

După ce a citit prospectul, a descoperit surprinsă că ia antidepresive. Își descrisese simțămintele ca fiind mai degrabă de furie decât depresive, dar medicul i-a sugerat să urmeze tratamentul pentru o vreme și să vadă ce efect va avea.

A ajutat-o să fie mai puțin furioasă, dar a făcut-o, de asemenea, să se simtă de parcă nu era ea și nu dorea să se simtă astfel. A început să caute alte căi de îndepărtarea a furiei și a tristeții.

„Cam în același timp am început să devin mai interesată de Dumnezeu și de relația mea cu El”, a spus Lobraco. A continuat să exploreze și să adâncească relația ei cu Dumnezeu, iar apoi s-a gândit să urmeze o carieră în sănătate comportamentală. În cele din urmă, s-a mutat într-un loc în care era încurajată sănătatea comportamentală. A început să lucreze punându-i în legătură pe alți oameni cu genul de resurse care îi fuseseră utile.

Unul dintre rolurile ei la AMITA Health este să îi ajute pe angajați să identifice și să obțină resursele de care au nevoie, în special pentru îmbunătățirea sănătății lor spirituale și mintale. Ea le prezintă planul de asistare a angajaților sau alte opțiuni, în funcție de nevoile lor. Adesea începe prin a le povesti propria experiență.

„Când vin oameni la mine, când cred că i-ar face să se simtă mai bine sau mai puțin izolați și singuri, îi întreb dacă ar vrea să le spun povestea mea”, a declarat ea. „Uneori, oamenii cred că sunt singurii care trec printr-o criză de sănătate comportamentală. Primul lucru care îi face să-și deschidă ochii, mintea și inima să gândească diferit este atunci când altcineva le spune: «Și mie mi s-a întâmplat același lucru».”

Lobraco a spus că interesul și pasiunea pentru sănătatea comportamentală sunt urmarea propriei experiențe, în special a drumului ei spre o relație mai puternică cu Dumnezeu. Credința nu este un impediment pentru sănătatea mintală, ci, dimpotrivă, ea aduce o contribuție importantă la sănătatea noastră mintală și fizică, a completat ea.

„Dumnezeu spune că suntem făpturi minunate. Cu siguranță, El nu îți va întoarce spatele dacă vei căuta sfat sau ajutor”, a spus ea. „Nu este acesta Dumnezeul căruia ne închinăm.”

Protejarea sănătății mintale

Primul pas în protejarea sănătății mintale este ca persoana să devină tot mai conștientă de ceea ce simte și să facă pași pentru a se simți cât mai bine cu putință. Iată câteva sugestii formulate de Saper:

  • Fii recunoscător pentru lucrurile pe care le ai și nu te concentra asupra provocărilor sau îngrijorărilor vieții. „În fiecare dimineață, când te trezești, străduiește-te să te gândești la lucrurile pentru care ești recunoscător”, a spus el. „Aceasta este o modalitate bună de a începe ziua.”
  • Concentrează-te asupra prezentului. „Dacă rămâi ancorat în prezent poți evita să rămâi agățat de trecut sau să te îngrijorezi cu privire la el sau cu privire la orice ți se poate întâmpla în viitor. Gândește-te la ce trebuie să faci în prezent cu privire la modul în care gândești, la sănătatea ta fizică și la comportamentul tău.”
  • Înțelege ce se poate schimba și ce nu se poate schimba. „Este important să schimbăm lucrurile pe care le putem schimba, dar atunci când lucrurile nu sunt sub controlul nostru, trebuie să le dăm drumul”, a spus Saper.
  • Ai grijă de trupul tău. Dormi suficient, fă mișcare și mănâncă sănătos. Mergi regulat la medic și urmează-i recomandările.
  • Integrează-te într-o comunitate. „Este important să nu ne simțim izolați”, a declarat Saper. „Oamenii au fost făcuți să trăiască în comunitate; dacă interacționăm cu semenii noștri vom fi mai puțin susceptibili să rămânem prizonierii propriilor probleme.”
  • Implică-te. „Voluntariatul sau ajutarea altora reprezintă o cale bună de face parte dintr-o comunitate”, a spus Saper.
  • În cele din urmă, cei care simt că au nevoie de ajutor să-l ceară. Pot să apeleze la medic, la pastor sau la un prieten de încredere. Dacă angajatorul are un plan de asistență a angajaților, acesta poate fi un punct de plecare. În Statele Unite și în alte țări există organizații locale, regionale și naționale care oferă diferite tipuri de ajutor, cel mai adesea gratuit.

Saper și Lobraco subliniază faptul că Dumnezeu ne-a pus la dispoziție toate resursele și că depinde de noi să ajungem la ele și să profităm de ele.

„Am avut mereu relația mea cu Dumnezeu și nu am simțit niciodată că nu sunt ceea ce trebuie să fiu din cauza încercărilor prin care am trecut”, a spus Lobraco. „Nu am renunțat niciodată la ideea că Dumnezeul meu mă iubește indiferent de situație și că îmi dă mijloace și îmi călăuzește pașii ca să fac tot ceea ce trebuie să fac.”

Autor: Julie Busch este vicepreședinte adjunct al AMITA Health.

Sursa: Adventist Review