Şase modalităţi practice de întărire a familiei

Info Adventist 16 decembrie 2020

Cum să ai o familie mai puternică

Dintre toate darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu, două dintre cele mai prețioase vin din grădina Edenului: Sabatul și familia. Aceste două daruri speciale au în centru relațiile, cu Dumnezeu și cu cei mai apropiați nouă.

Este interesant că Satana își îndreaptă cele mai feroce atacuri asupra acestor două daruri speciale. El încearcă să transforme în nenorocire ceea ce Dumnezeu a intenționat să fie cea mai mare fericire a noastră. În continuare, ne vom concentra asupra familiei.

Când i-a făcut pe Adam și pe Eva, Dumnezeu nu a creat doar două persoane care să coexiste una alături de cealaltă. El a adus la existență o frumoasă îmbinare a celor doi, într-o uniune specială, prima familie a omenirii. Prindem o frântură din această creație, citind textul din Geneza 2:23, când Adam exclamă: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi «femeie» [ișa], pentru că a fost luată din om [iș].” Și continuăm cu versetul 24: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup”.

Ce imagine frumoasă, încântătoare! Cât de mult a dorit Dumnezeu ca această apropiere, această dragoste să existe în fiecare familie, încă de la început. Dar, după cum constatăm cu amărăciune, păcatul şi-a ridicat capul hidos, aducând nenorocire şi durere.

Dar nu este totul pierdut. Creatorul nostru este atotputernic. El poate să ajute, să restabilească şi să păstreze toate lucrurile care I-au fost încredințate. Dumnezeu poate încă să ajute familiile să simtă căldura, dragostea și apropierea de la început de făptură. Inspirația promite:

„Numai prezența lui Dumnezeu îi poate face fericiți pe bărbați și femei. Orice apă obișnuită a vieții poate să fie transformată de Hristos într-un vin ceresc. Căminul devine atunci un Eden de fericire; iar familia, un simbol frumos al familiei din ceruri” (Ellen H. White, Căminul adventist, pag. 28, orig.).

Care sunt cele câteva lucruri practice pe care le putem face pentru a ne întări familia? Iată șase recomandări pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi:

  1. Luați-vă zilnic timp pentru închinare în familie

Programați-vă în fiecare zi un altar familial scurt și înălțător. Când fetele noastre erau mici, citeam foarte mult. Am folosit pentru fiecare etapă a copilăriei lor cărți potrivite vârstei lor și inspirate din povestirile Bibliei. Uneori, fetele noastre făceau mici puneri în scenă ale unor povestiri biblice și, bineînțeles, citeam Biblia. Apoi ne rugam împreună. Și copiii se rugau. Rugăciunea face parte integrantă din închinare, iar noi doream ca și copiilor să le placă rugăciunea. Vă încurajez să vă rugați împreună cu copiii voștri și cu soțul/soția dumneavoastră. Fie ca familia să înceapă ziua cu o rugăciune și să o încheie tot cu o rugăciune.

Acum copiii noștri au crescut. Împreună cu soția mea folosim diverse modalități de închinare în familie, incluzând aici citirea Bibliei, a devoționalului anual, schimbul de citate biblice sau inspirate care ne-au impresionat și, bineînțeles, rugăciunea împreună, care constituie un punct central dimineața și seara. Amândoi considerăm că este strict necesar să avem un timp de devoțiune personală, în care citim Biblia și Spiritul profetic.

Când eram student, tatăl meu mi-a trimis un cartonaș scris de mână cu următorul citat: „Consacră-te lui Dumnezeu în fiecare dimineață, ca primă activitate a zilei. Supune-I Lui toate planurile tale, ca ele să fie aduse la îndeplinire sau abandonate, după cum va hotărî El, în providența Sa. În acest fel, zi de zi să-ți încredințezi viața în mâinile lui Dumnezeu și, astfel, viața ta va fi tot mai modelată după viața Domnului Hristos” (Calea către Hristos, pag. 70, orig.)  Nu am uitat niciodată acest gest de bunătate al tatălui meu și încerc să mă pun la dispoziția lui Dumnezeu în fiecare dimineață.

  1. Vorbiți-le copiilor voștri și rugați-vă pentru ei.

Dragi părinți, este vital să vorbiți cu copiii voștri. Întrebați-i despre școală, despre viața lor socială, despre dezvoltarea lor spirituală. Discuți cu ei. Chiar dacă au crescut mari, puteți încă să-i sunați sau să le trimiteți mesaje telefonice sau o scrisoare. Nu-i cicăliți, nu-i supărați, dar țineți legătura cu ei. Ajutați-i să se simtă liberi să discute cu voi și aduceți în discuție lucruri spirituale, folosind nu cuvinte înjositoare sau condamnatoare, ci cuvinte de încurajare. Spuneți-le că vă rugați pentru ei. Rugați-vă împreună cu ei la telefon sau când sunt cu voi. Rugăciunea îi ajută pe copiii voștri să știe că vă bazați pe Dumnezeu și, prin exemplul vostru, ea le spune că și ei au nevoie să se bazeze pe Dumnezeu.

  1. Susțineți-vă și apreciați-vă copiii.

Arătați-le copiilor voștri că sunt unici și că îi apreciați. Încurajați-i să se îndrepte spre ceva cu valoare eternă – atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

Un factor important în susținerea și aprecierea copiilor noștri este să le spunem că noi credem în ei. Foarte mulți oameni nu se apreciază la justa valoare; de aceea, spuneți-le copiilor voștri că aveți încredere în ei și că sunteți mândri de ei. Profitați de orice ocazie pentru a găsi un motiv să îi susțineți. Este important să îi încurajați și să-i îmbărbătați pe tot parcursul vieții. Îndreptați-le atenția cu bunătate spre Domnul, ca sursă a tuturor lucrurilor bune și încurajați-i în această direcție.

  1. Planificați împreună ocazii speciale.

Planificați din timp activități speciale în familie, fie că este vorba de un picnic, de o seară în familie acasă sau de o ieșire în oraș cu soțul/soția. Dacă nu vă propuneți să creați momente speciale, veți trece prin viață fără prea multă interacțiune în familie. Planificați împreună vacanțele, permițându-i mai degrabă fiecăruia să vină cu o idee de activitate frumoasă, decât să aveți evenimente multe și obositoare, fără un timp în care să vă bucurați unul de celălalt.

Planificați câteva acțiuni misionare împreună, în care să împărțiți literatură religioasă sau să cântați în cămine sau spitale. Făcând ceva împreună pentru binele oamenilor, putem să ajungem imuni la ispitele celui rău.

  1. Fiți voi schimbarea pe care vreți să o vedeți la alții.

Familia a fost instituită de Dumnezeu Însuși, pentru a fi un zid de apărare în fața imoralității, a necredinței și a descurajării. Familia a fost menită să încurajeze, nu să descurajeze.

Gândiți-vă la o întâlnire recentă de familie. V-a enervat vreun membru al familiei? V-au supărat comentariile făcute? Știți bine că în familie există multă dragoste, dar, din nefericire, pot fi și animozități. Învățați să uitați, să îmbrățișați și să vă încurajați membrii familiei, chiar dacă ei vă descurajează. Oferiți-le ajutor și suport în spiritul predicii lui Hristos de pe Muntele Fericilor (Matei 9). Propuneți-vă să îi ajutați și să îi sprijiniți pe membrii familiei voastre, fie că sunt aproape sau departe de voi.

  1. Fiți păzitorul fratelui vostru.

Familia este obiectul unor atacuri furibunde și adesea acestea au ca rezultat divorțuri și familii monoparentale. Celor care se află într-o astfel de situație le spun: Domnul este nădejdea voastră. „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare” (Osea 2:19).

La întrebarea lui Cain: „sunt eu păzitorul fratelui meu?” a răspuns Domnul Hristos atunci când Și-a manifestat interesul pentru toată omenirea. Aceasta se extinde și asupra familiei bisericii. Noi suntem parte a familiei globale cu peste 20 milioane de surori și frați, fiecare având responsabilitatea de pune umărul la dezvoltarea acestei familii mondiale minunate.

Aș dori să împărtășesc un cuvânt special de încurajare părinților ai căror copii L-au părăsit pe Domnul: Cu niciun chip să nu vă pierdeți speranța. Nu încetați niciodată să vă rugați pentru copiii voștri. Gândiți-vă cum să-i abordați într-un mod diferit. Asigurați-vă că nu vă privesc ca pe un acuzator. Întruchipați în ființa voastră bunătatea plină de dragoste a Tatălui nostru din ceruri, care ne cheamă mereu la El, prin Duhul Sfânt. Nu uitați că prin eforturi mici și demonstrarea continuă a interesului vostru față de copiii voștri, prin harul Său, vor apărea schimbări în atitudinea lor. Folosiți orice ocazie ca să faceți un comentariu pozitiv, să le arătați că vă pasă de ei.

Dacă vă confruntați cu provocări în familia voastră, nu încetați să comunicați între voi, dar pe un ton liniștit. Prea adesea auzim doar ce dorim să auzim și nu ce spune interlocutorul nostru.

Aplicați sfatul biblic din Galateni 6:2: „purtați-vă sarcinile unii altora”. Puneți-vă în locul celuilalt și încercați să vă comportați liniștit și nu ca o fortăreață asediată, care nu cedează un centimetru de pământ, nerenunțând deloc la propria opinie. Permiteți-i Duhului Sfânt să vă topească inima și, făcând astfel, El va topi și inima soțului/soției și copiilor dv. Fie ca o atmosferă dulce să domnească în cămin, urmând sfatul următor:

„Fiecare cămin ar trebui să fie un loc al iubirii, un loc în care să sălășluiască îngerii lui Dumnezeu, înmuind și supunând inima părinților și a copiilor” (Ellen G. White, Căminul adventist, pag. 18, orig).

În încheiere, îmi doresc să ne ațintim privirile spre realitățile veșnice. Când vom ajunge în cer, Dumnezeu nu ne va întreba despre cât de mult am lucrat în biserică sau câte broșuri am distribuit. Oricât de bune sunt aceste lucruri, ele nu ar trebui să fie preocuparea noastră primordială. În schimb, El ne va întreba: „Ce ai făcut cu familia ta? Unde este mica ta turmă?”

Un departament important al Bisericii noastre este departamentul Viața de Familie de la Conferința Generală. Acesta creează materiale care să ajute la întărirea familiilor. Vă invit să îi vizitați site-ul și să descărcați e-book-ul Building Family Memories, editat  de directorii departamentului, Willie și Elaine Oliver. Această carte va fi o sursă de inspirație pentru toți cei interesați de îmbunătățirea vieții în familia lor, precum și a familiei bisericii și a comunității.[1]

Permiteți-mi să mă rog pentru voi: Tatăl nostru din ceruri, Te rog să fii cu familiile din întreaga lume, cu familiile din biserică și cu cele care nu fac parte din familia bisericii. Doamne, Te rog să Te apropii de fiecare din noi și să ne ajuți să înțelegem că, dacă ne îndreptăm spre Tine pentru ajutor, Tu vei aduce în căminul nostru o atmosferă plăcută. Tonul vocii va fi liniştit, iar gândurile şi intenţiile vor fi curăţite prin legătura lor cu cerul.

Ştim că doreşti ca familia să fie fundamentul solid al societăţii. De aceea, Doamne, Te rog să fii în mod deosebit cu familiile adventiste de pe tot globul, să le ajuţi să fie o mărturie minunată despre Tine în cămin, în comunitate şi în ţara lor.

Doamne, ştim că mântuirea este personală, dar Te rugăm să fii cu familiile noastre, să-i salvezi pe toţi, ca să fim împreună pe Noul Pământ, prin harul Tău, prin iubirea Ta şi prin puterea Ta. Binecuvântează familiile noastre, în numele lui Isus Te rugăm. Amin.

Autor: Ted N.C. Wilson, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Sursa: Adventist Review

[1] În limba română există cartea Speranță pentru familia ta (2019), publicată de Editura Viață și Sănătate (https://www.viatasisanatate.ro/speranta-pentru-familia-ta-cartea-anului-2019)