Schimbă rugăciunea ceva?

Rugăciunea 9 martie 2017

Printre cauzele cele mai vehiculate ale acestui eveniment se află un pact încheiat între Ronald Reagan și Papa Ioan Paul II cu scopul de a înlătura comunismul în Europa de Est. Cu toate acestea, a existat și o altă cauză semnificativă, de care cei mai mulți oameni nu sunt conștienți.

În 1982, Christian Führer, un tânăr pastor german din Leipzig, a deschis ușile bisericii sale în fiecare luni seara pentru rugăciune și discuții despre libertate. Aceste sesiuni de rugăciune au crescut în număr până într-o luni seara, din luna octombrie 1989, când în biserică s-au înghesuit aproximativ 8.000 de persoane și alte câteva mii în afara ei.

O mișcare națională pentru libertate s-a născut din flacăra rugăciunii. Zeci de mii de persoane din satele și orașele Germaniei de Est s-au alăturat mijlocirii din Leipzig. În acea luni seara din octombrie, aproape 1 milion de persoane se rugau pentru libertate. După 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, pastorul Christian Führer a comentat în legătură cu necesitatea absolută a mijlocirii. Fuhrer a declarat, „Am realizat că dacă oprim rugăciunea, nu va mai fi speranță pentru o schimbare în Germania.”

Un fost oficial guvernamental care a lucrat cu Stasi, poliția secretă Est Germană, a oferit această mărturie uimitoare: „Eram pregătiți pentru orice, mai puțin pentru lumânări și rugăciune.” Zidul Berlinului nu putea rămâne în picioare în fața sunetului rugăciunilor fierbinți ale poporului lui Dumnezeu, unit în căutarea Lui.

Redeșteptarea din ținutul Wales

Una dintre cele mai mari redeșteptări din istorie este cea din ținutul Wales, din anul 1904. Evan Roberts, în vârstă de 26 de ani, se ruga de 13 ani ca viața lui să fie complet controlată de Duhul Sfânt. El cerea de la Dumnezeu o inimă complet predată voii Sale. Evan se ruga adesea târziu în noapte, mijlocind pentru tinerii și adulții din biserica lui. În special se ruga pentru ca Dumnezeu să atingă mințile și inimile oamenilor din Wales.

Redeșteptarea din ținutul Wales a început la o întâlnire de tineret organizată în biserica lui Evan Roberts, la care acesta și-a povestit experiența cu Dumnezeu. El a cerut fiecăruia dintre prietenii săi să caute umplerea cu Duhul Sfânt. Iar Duhul Sfânt a atins inimile celor prezenți. 16 tineri au fost convertiți.

Scânteile redeșteptării care a început în biserica din acel sat umil au aprins flăcările redeșteptării în toată țara. Se estimează că în 9 luni, aproximativ 100.000 de persoane au fost convertite în micul ținut Wales. Rata criminalității a scăzut. Bețivii și prostituatele au fost transformați prin harul lui Dumnezeu. Barurile au raportat pierderi. David Lloyd George, fost prim ministru al Angliei, a scris că într-o sâmbătă seara, în timpul redeșteptării, o tavernă a vândut lichior de doar 9 cenți. Multe taverne au fost transformate în locuri de rugăciune.

Reuniunile politice și meciurile de fotbal erau întârziate sau chiar reprogramate, pentru că bisericile erau pline de oameni care se rugau. Deseori aceste întâlniri de rugăciune durau între 6 și 8 ore. Minerii cei fără credință participau la întâlnirile de rugăciune și se întorceau în mine ca oameni schimbați.
Înjurăturile au dispărut de pe buze și nu s-au mai întors. S-a raportat că poneii care erau folosiți la mină au refuzat să asculte comenzile unui miner pocăit care, fără înjurături, părea că vorbește limba cerului.

Redeșteptarea a slăbit în jurul anului 1906, dar impactul ei a continuat în viețile a zeci de mii de oameni. După câțiva ani, când o doamnă în vârstă a fost întrebată de ce redeșteptarea din Wales a încetat, ea a răspuns repede, „Încă arde în inima mea, niciodată nu s-a stins.” A ars în inima acestei femei timp de 70 de ani.

Întreaga națiune a fost schimbată pentru că Evan Roberts și un grup format din prietenii lui, L-au luat pe Isus ca exemplu și s-au rugat stăruitor. Alfred Lord Tennyson a avut cu siguranță dreptate când a declarat, „Mult mai multe lucruri decât își imaginează oamenii sunt realizate prin rugăciune.”

Cum funcționează rugăciunea

Deci ce se întâmplă când ne rugăm? În primul rând, rugăciunea îi permite lui Dumnezeu să ne curețe viețile. În timpul rugăciunii, Duhul Sfânt ne radiografiază sufletele. Descoperim păcate ascunse și defecte în caracter care ne țin departe de a fi martori puternici pentru El. Rugăciunea ne aduce într-o relație strânsă cu Isus. În rugăciune ne deschidem mintea pentru călăuzirea Duhului Sfânt. Câutăm înțelepciunea Lui, nu a noastră.

Rugăciunea îi permite lui Dumnezeu să lucreze cu mai multă putere decât dacă nu ne-am ruga. Conflictul dintre bine și rău este o bătălie între forțele binelui și forțele răului. Lupta este reală. Mii și zeci de mii de îngeri buni și răi sunt implicați. În ultima carte a Bibliei, Apocalipsa, lupta este descrisă cu următoarele cuvinte: „Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Și balaurul cu îngerii lui s-au luptat și ei” (Apocalipsa 12:7).

O treime din îngerii din ceruri s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu (Apocalipsa 12:4). Forțele răului au adus dezamăgire, dezastru, boală și moarte în lumea noastră. Forțele binelui aduc bucurie, pace, sănătate și viață.

Pe măsură ce ne rugăm, Dumnezeu revarsă Duhul Sfânt asupra noastră. Rugăciunea îi permite lui Dumnezeu să-i ajute pe cei în nevoie. Două versete din 1 Ioan ne explică de ce rugăciunea este atât de eficientă. Apostolul declară, „Îndrăzneala pe care o avem la El este că, dacă cerem ceva dupa voia Lui, ne ascultă” (1 Ioan 5:14). Îndrăzneala nu stă în rugăciunea noastră. Îndrăzneala nu stă în credința noastră. Îndrăzneala noastră stă în Dumnezeu. Ioan continuă, „Și, dacă știm că ne ascultă, orice I-am cere, știm că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut” (1 Ioan 5:14,15).

Isus, exemplul nostru

Isus este marele nostru model de mijlocire. Deseori El se retrăgea într-un loc liniștit ca să se roage. El Îl căuta pe Dumnezeu pentru a primi putere pentru ziua următoare. El cerea Tatălui Său putere pentru a înfrunta ispitele lui Satana. Evanghelia după Marcu expune una din sesiunile de rugăciune al lui Isus în următoare cuvinte: „A doua zi dimineața, pe când era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieșit și S-a dus într-un loc pustiu. Și Se ruga acolo” (Marcu 1:35). Dacă Isus, Fiul divin al lui Dumnezeu, a înțeles că rugăciunea este o necesitate, cu cât mai mult avem noi nevoie de rugăciune în viața noastră? Isus a recunoscut că puterea spirituală interioară vine prin rugăciune. Evanghelia după Luca prezintă obiceiul lui Isus legat de rugăciune: „Iar El Se ducea în locuri pustii, și Se ruga” (Luca 5:16).

Rugăciunea nu era ceva ce Isus făcea ocazional, atunci când apărea o problemă sau o nevoie. Rugăciunea a fost o parte vitală a vieții Lui. Era cheia conectării permanente cu Tatăl Său. Era esența spiritualității vibrante. El își reînnoia relația cu Tatăl, prin rugăciune, în fiecare zi. Viața de rugăciune a lui Isus i-a dat curaj și putere să rezite ispitelor. El își lua din aceste sesiuni de rugăciune prospețime spirituală și își adâncea angajamentul de a face voia lui Dumnezeu.

Descriind unul dintre aceste momente de rugăciune, Luca spune, „Pe când Se ruga, I s-a schimbat înfățișarea feței, și îmbrăcămintea I s-a făcut albă strălucitoare” (Luca 9:29). Isus radia puterea care vine din momentele petrecute în prezența lui Dumnezeu, în rugăciune.

Problema noastră

R. A. Torrey deplânge viața aglomerată a creștinilor de azi, care par fără putere. Torrey spune, „Suntem prea ocupați să ne rugăm, așadar suntem prea ocupați să căpătăm putere. Avem o mulțime de activități, dar realizăm atât de puțin.”
Isus nu a fost niciodată atât de ocupat încât să nu se roage. Programul Lui nu a fost niciodată atât de încărcat încât să nu petreacă timp discutând cu Tatăl Său. Nu a avut niciodată atât de multe de făcut încât să se grăbească în relația cu Tatăl. Isus a fost umplut cu putere pentru că Și-a luat timp să se roage. Ai probleme în viață care par insurmontabile? Știi pe cineva care este descurajat? Ai prieteni sau membri ai familiei care nu-l cunosc pe Dumnezeu?

Încearcă să-ți schimbi programul pentru a avea mai mult timp pentru a discuta cu Domnul despre aceste probleme. Dumnezeu este nerăbdător să te asculte.

Acest articol a apărut inițial în revista Semnele Timpului, martie 2011.