Școlile refugiu din Ucraina

Info Adventist 3 martie 2022

Instituțiile adventiste de învățământ din Ucraina au devenit locuri de refugiu după invazia rusă din 24 februarie 2022.

Într-un mesaj recent adresat liderilor adventiști de ziua a șaptea, Directorul Departamentului Educație din cadrul Uniunii Ucrainene de Conferințe, Kostiantyn S. Kampen, a descris situația școlilor adventiste din țară.

Potrivit lui Kampen, numeroși ucraineni au fost treziți în dimineața zilei de 24 februarie de atacurile cu rachete și explozii. Aceste explozii marcau începutul atacului Rusiei asupra țării.

În acea zi, spune Kampen, doar una dintre cele 24 de școli adventiste din Ucraina a desfășurat cursuri. Reprezentanții celorlalte școli le-au spus elevilor și profesorilor să nu se prezinte la cursuri. Luptele au avut loc pe străzile și în suburbiile în care se află cel puțin cinci școli adventiste.

„În ciuda decretului Ministerului ucrainean al Educației care a declarat suspendarea cursurilor timp de două săptămâni, profesorii adventiști au făcut eforturi pentru a continua cursurile prin Zoom”, a declarat Kampen, explicând că „învățarea online îi ajută pe copii, cel puțin într-o oarecare măsură, să se concentreze și asupra altor lucruri, nu doar asupra știrilor despre război.”

Cu toate acestea, potrivit lui Kampen, atunci când elevii școlilor adventiste au început cursurile online, clădirile școlilor nu au rămas goale, ci au devenit locuri de refugiu.

„Sălile de clasă au început să se umple de oameni”, a scris el. „În orașele afectate de conflict, clădirile școlilor sunt folosite pentru a adăposti oamenii de bombardamente. În orașele mai îndepărtate de zona de conflict, școlile servesc drept adăposturi pentru persoanele care au fugit din calea războiului.”

Kampen a relatat, de asemenea, că sâmbătă, 26 februarie, a fost și prima zi în care unele persoane au participat la serviciul de închinare. „Școlile scot băncile și aduc saltele în sălile de clasă, directorii nu mai organizează cursuri, ci se ocupă de asigurarea hranei refugiaților, iar capelanii nu mai slujesc copii, ci adulți, însă suntem dispuși să facem toate aceste lucruri pentru a salva oameni și pentru a ne îndeplini misiunea”, a scris el.

Ivan Ryapolov, Directorul Departamentului Educație în cadrul Diviziunii Euro-Asia, a declarat cu privire la criza actuală: „Dumnezeu este locul nostru de scăpare. El nu ne abandonează , ci continuă să ne conducă. El ne va conduce și prin ceea ce va urma.”

Sursa: Adventist Review