Secretarul Conferinței Generale subliniază provocările Bisericii adventiste și binecuvântările primite

Info Adventist 15 octombrie 2021

„Noi am continuat să evanghelizăm. Am continuat să dăm mărturie, iar Dumnezeu a binecuvântat toate eforturile noastre”, a spus Erton Köhler.

„În următoarele minute, vreau să împărtășesc cu voi mai multe date și analize”, a spus Erton Köhler, secretarul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, la începutul raportului secretarului către membrii comitetului executiv al Conferinței Generale, în data de 10 octombrie 2021. „[Vreau să vă împărtășesc] viziunea unei biserici mai mari decât criza pandemiei.” Köhler, care a fost ales în noua sa funcție în aprilie 2021, este încă în așteptarea vizei în vederea preluării integrale a responsabilităților la sediul Conferinței Generale și își îndeplinește sarcinile la nivel mondial din Brazilia.

Köhler a recunoscut că, în ultimele optsprezece luni, Biserica adventistă a avut de suferit, dar s-a și reinventat. „Prin harul lui Dumnezeu, și-a depășit provocările”. El a subliniat că, după asaltul pandemiei, lumea s-a schimbat. Dar „ca biserică, învățăm să facem față acestei realități, căutând cele mai bune oportunități pentru a sluji, pentru a lucra și pentru a aduce la îndeplinire misiunea în contextul acesta”.

Köhler a observat de asemenea că urmările pandemiei asupra Bisericii și a numărului de membri sunt vaste și nu pot fi descrise printr-un raport scurt. Rapoartele de la diviziunile Bisericii i-au determinat pe conducători să ajungă la concluzia că, până acum, Biserica Adventistă a pierdut peste 17.000 de membri din cauza COVID-19; dar, după toate estimările, aceasta este o cifră aproximativă. Sunt cuprinși aici cel puțin 773 de pastori, pensionari, lucrători, misionari și lideri din cadrul Bisericii.

 Provocări și binecuvântări

Köhler a spus că pandemia a afectat de asemenea modul în care adventiștii fac evanghelizare şi cum îi slujesc ei pe membri şi pe cei aflaţi în nevoie. În acelaşi timp, pandemia a adus o capacitate mai mare de adaptare şi i-a ajutat pe adventiști să-și schimbe felul în care fac diferite lucruri. „Ne-am adaptat, dar cel mai important este că am continuat să slujim lumii”, a spus el. „Am continuat să evanghelizăm, să dăm mărturie, iar Dumnezeu a binecuvântat toate eforturile noastre.”

O parte dintre aceste binecuvântări se observă în faptul că, în ciuda măsurile extinse de izolare și restricții nemaiîntâlnite până acum, în 2020 Biserica Adventistă a plantat 1.736 de biserici noi și a botezat 781.389 de persoane.

În raportul său, Köhler a vorbit despre rolul deosebit de important al spitalelor adventiste, care – în multe locuri – s-au aflat în prima linie a luptei împotriva pandemiei. El a făcut de asemenea referire la Agenția Adventistă de Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA), brațul umanitar al Bisericii care, în 2020, a mărit fondurile alocate, numărul de proiecte și de beneficiari. Cu o creștere de doar patru milioane de dolari americani din donații (de la 324 milioane de dolari în 2019 la 328 milioane de dolari în 2020), ADRA a susținut 325 de proiecte noi (de la 1.184 la 1.506) și a ajuns la alte șase milioane de oameni (de la 14 la 20 milioane). Cifra include 422 de proiecte legate direct de pandemie.

Pandemia a marcat de asemenea o creștere impresionantă în privința extinderii comunicării,  în primul rând prin mijloacele oficiale mass-media online. Potrivit lui Köhler, oamenii care au intrat în legătură cu Biserica Adventistă prin intermediul website-ului administrat de Departamentul Comunicare al Conferinței Generale a crescut de la aproximativ cinci milioane într-o lună la aproape 10,5 milioane, o creștere de 113%. Seria „Unlocking the Prophecies”, produsă de Hope Channel, a atins cinci milioane de vizualizări și a dus la numeroase botezuri, „cel mai mare eveniment evanghelistic de până acum”, a declarat el.

Biserica Adventistă a lansat de asemenea diferite iniţiative regionale de promovare a sănătăţii mintale în cadrul bisericilor şi comunităţilor. Una dintre ele, prin proiectul „Experience God”, oferă consiliere prin telefon și sunt primite lunar peste 6.000 apeluri din Germania, Austria și Elveția.

Publicații și Educație

Köhler a raportat că Departamentul Publicații al Bisericii Adventiste s-a adaptat rapid la noua realitate pentru a-și aduce la îndeplinire misiunea. Adaptarea a inclus dezvoltarea rapidă a platformelor digitale în diferite regiuni ale lumii pentru a crește ofertele de literatură adventistă. Vânzările de literatură au fost susține de alte activități, cum ar fi seminare online de gătit sănătos, care au crescut traficul și achiziționarea de resurse.

Sistemul educațional adventist a fost serios afectat de pandemie în multe locuri ale lumii. „Nevoia de adaptare a fost extrem de mare”, a spus Köhler, „cerând școlilor de la toate nivelurile să treacă peste noapte la cursuri online”. Unele școli au fost nevoite să facă față unor situații neobișnuite. Printre cele mai afectate se numără Middle East University din Beirut, Liban, care s-a confruntat cu o explozie teribilă, care a avut loc în apropiere, în august 2020, și a suferit efectele unei crize economice naționale. Adventist International Institute of Advanced Studies (AIIAS) din Filipine a fost de asemenea serios afectat. Studenții din străinătate, care reprezentau o pondere însemnată din totalul de studenți, nu au primit aprobarea să intre în țară. Înscrierile au scăzut cu 57%.

Școlile primare și secundare au fost și ele obligate să se adapteze. În America de Sud, a fost oferit gratuit instituțiilor adventiste un sistem școlar de clasă online. Acesta are în prezent peste 672.000 de utilizatori activi.

Pandemia i-a afectat de asemenea pe lucrătorii Biserici care slujesc ca misionari în locuri îndepărtate de țările lor de origine, mulți dintre ei în zone foarte dificile.

Provocări la nivel local

Totuși cele mai importante provocări au fost la nivelul bisericii locale. „Odată cu declanșarea pandemiei, posibilitatea de a ne închina a fost prima și cea mai importantă problemă”, a spus Köhler, „însă membrii noștri s-au îndreptat spre mijloacele tehnologiei”. El a admis faptul că în multe zone ale lumii oamenii s-au plictisit repede de serviciile transmise online și au așteptat cu nerăbdare redeschiderea bisericilor. Dar pentru că aceasta s-a lăsat mult așteptată, au găsit noi căi de a fi împreună. După doar câteva săptămâni, unele biserici au lansat conceptul de biserici de tip drive-in, organizând servicii de închinare în parcarea bisericilor, respectând protocoalele de distanțare socială din autoturismele lor.

Bisericile adventiste locale au sporit sprijinul acordat acelor membri sau sau persoanelor din comunitate care și-au pierdut slujbele. În Diviziunea America de Sud, din martie 2020 până în martie 2021, bisericile locale au distribuit alimente și îmbrăcăminte la peste două milioane de oameni. În Bangladesh, lucrătorii bisericii au donat 10% din salariu pentru a veni în sprijinul membrilor laici aflați în impas.

De asemenea, pastorii locali au făcut o treabă nemaipomenită, a raportat Köhler. Ei au fost „curajoși și neînfricați” când au fost nevoiți să înfrunte o criză neașteptată. În acest context, el a menționat un pastor din Belarus, care a slujit altor cinci oameni care erau spitalizați, împreună cu el, din cauza Covid-19. Au făcut exerciții, au citit Biblia și s-au rugat împreună. „Toți s-au recuperat și au aflat mai multe despre Dumnezeu și despre Biblie.” Un alt pastor, de data aceasta din Pakistan, a instalat  pe acoperișul casei sale o stație de amplificare, pe care a folosit-o pentru a predica Evanghelia.

Întrebarea corectă

În ultima parte a raportului său, Köhler a subliniat faptul că, deși a fost un timp al suferinței, pandemia a fost de asemenea un prilej de a afla cum s-au schimbat lumea și biserica. El a făcut referire la Tony Morgan, autor, vorbitor și consultant creștin, care a sugerat câteva întrebări pe care biserica ar trebui să înceapă să și le pună acum.[*] Deși unii membri și conducători de biserică se întreabă: „Când vom putea să ne întoarcem la viața normală de biserică?”, Morgan explică faptul că aceasta este o întrebare greșită. El sugerează că ar trebui să ne punem următoarea întrebare: „În ce mod ne-a schimbat situația aceasta?”

Morgan enumeră șapte schimbări majore pe care o biserică ar trebui să le facă. Printre ele, el spune că bisericile ar trebui să treacă de la predicare la înzestrare, de la adunare la conectare, de la participare la implicare. Köhler a spus: „[acesta] este un timp fantastic de învățat”.

Totuși Köhler a subliniat faptul că, în ciuda tuturor acestor schimbări și a rolului crescând al rețelelor sociale în viața bisericilor locale, interacțiunea directă, față în față, este importantă și nu ar trebui înlocuită. „Tehnologia a venit ca să rămână în viața bisericii, dar nu ca să înlocuiască viața bisericii.”

Un alt cuvânt care trebuie să rămână pe primul loc în agenda noastră este angajamentul, a spus el. „Trebuie să găsim căi de a-i aduce pe membri laolaltă, înțelegând că ei sunt principala valoare a bisericii. Isus a venit pentru oameni, a dat învățătură oamenilor, a murit pentru oameni și va reveni pentru a-i lua pe oameni la ceruri.”

Pentru a afla programul și informațiile generale despre Consiliul anual 2021, mergeți aici și urmăriți prezentările Consiliului anual aici.

 https://www.adventistreview.org/church-news/story16916-gc-secretarys-report-outlines-adventist-churchs-challenges-and-extensive-blessings

_____________________________________

[*] Tony Morgan, „7 Shifts Churches Need to Make Because of the Coronavirus,” Tony Morgan Live blog, 15 aprilie 2020.