Sesiunea Conferinței Generale: comitetul de numiri

Info Adventist 3 iunie 2022

Decizia cu privire la următorii conducători ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel mondial este un proces care are loc la fiecare cinci ani, în cadrul sesiunii Conferinței Generale [CG]. Menținerea transparenței și respectarea procedurii sunt esențiale pentru asigurarea faptului că deciziile sunt luate în mod obiectiv și că sunt urmărite nevoile și interesele Bisericii la nivel mondial și ale membrilor săi. Deoarece alegerea liderilor este un lucru care îi interesează pe cei mai mulți credincioși adventiști, este important ca acest proces să fie înțeles.

În esență, sesiunea CG este o întâlnire de lucru în cadrul căreia se iau decizii importante cu privire la viitorul Bisericii Adventiste. În timp ce delegații au responsabilitatea de a vota în dreptul recomandărilor făcute în cadrul ședințelor anterioare ale comitetului executiv, comitetul de numiri este responsabil de alegerea liderilor Bisericii precum președintele, liderii diviziunilor și directorii departamentelor din cadrul CG. Așadar, cum se formează comitetul de numiri și cum funcționează acesta?

1. CUM SUNT SELECTAȚI MEMBRII COMITETULUI DE NUMIRI?

Pentru a înțelege cum sunt selectați membrii comitetului de numiri, este important să înțelegem ce sunt delegații și cum sunt selectați. Pentru mai multe informații despre acest proces, puteți citi aici articolul nostru.

Întrucât procesul alegerii liderilor începe cu nominalizarea candidaților, comitetul de numiri este format în prima zi a sesiunii. Delegații se împart în funcție de diviziuni, fiecare alegând membri ai delegației sale care să facă parte din comitetul de numiri.

În timp ce fiecare diviziune selectează 10% dintre delegații săi aleși, CG selectează 8% dintre delegații săi de drept (angajați ai CG sau ai instituțiilor sale) pentru a forma comitetul de numiri. În acest an, pe baza criteriilor prezentate și al Statutului de organizare al Conferinței Generale, comitetul de numiri va fi format din 268 de persoane.

2. CINE POATE FACE PARTE DIN COMITETUL DE NUMIRI?

Un delegat trebuie să îndeplinească doar două condiții pentru a face parte din comitetul de numiri. În primul rând, trebuie să fie un delegat acreditat. În al doilea rând, trebuie să nu ocupe una dintre pozițiile pentru care se organizează alegerile. Acest lucru înseamnă că președinții CG și ai diviziunilor, secretarii, trezorierii, auditorii și directorii de departament nu pot face parte din comitetul de numiri.

„Practic, există doar două categorii de delegați de drept care pot face parte din comitetul de numiri: cei care fac parte din comitetul executiv al CG și cei 20 de angajați ai CG care au fost aleși ca delegați de drept ai CG”, explică subsecretarul CG, Hensley Moorooven. „Ceilalți vor fi delegați aleși.”

3. CÂND ÎȘI ÎNCEPE ACTIVITATEA COMITETUL DE NUMIRI?

Odată ce sunt selectați toți cei 268 de membri ai comitetului de numiri, aceștia vor fi conduși într-o altă sală. Acolo, membrii comitetului vor începe cu alegerea președintelui comitetului de numiri. După alegerea președintelui, el sau ea va coordona alegerea celorlalți trei: vicepreședinte, secretar și secretar adjunct. După ce cei patru au fost aleși, iar membrii comitetului au fost informați cu privire la responsabilitățile care le revin, grupul ca începe procesul de selecție a liderilor Bisericii.

„În cadrul sesiunii CG din acest an, comitetul de numiri trebuie să aleagă persoane care să ocupe 113 poziții”, explică Moorooven.

Deoarece sesiunea CG din acest an durează doar 6 zile, nu 10, ca de obicei, comitetul de numiri va trebui să lucreze intens pentru a se asigura că până la finalul săptămânii sunt ocupate toate pozițiile.

„Sperăm ca membrii comitetului de numiri să fie votați până luni, în jurul orei 11:00”, continuă el. „După votarea comitetului de numiri, vom asculta raportul președintelui între 11:30 și 12:30, vom merge să luăm prânzul, ne vom întoarce și vom primi în rândul nostru noi uniuni, iar apoi, cu voia lui Dumnezeu, comitetul de numiri își va începe activitatea în jurul orei 14:45.”

4. CUM FUNCȚIONEAZĂ COMITETUL DE NUMIRI?

Date fiind importanța și amploarea sarcinii sale, comitetul de numiri își desfășoară activitatea independent de ceilalți delegați la sesiune.

„Lucrează până la ore târzii, au propria sală și mănâncă separat de ceilalți”, explică Moorooven, „dar și ei sunt participanți la sesiunea CG. Pe lângă responsabilitățile lor în calitate de membri ai comitetului de numiri, atunci când în sală se face o recomandare, ei își întrerup activitatea și votează în dreptul acelei recomandări.”

În acest an, dată fiind faptul că sesiunea va fi de tip hibrid, în sala comitetului de numiri vor fi instalate monitoare pe care se va transmite ceea ce se întâmplă în sala principală. Membrii comitetului de numiri nu vor fi nevoiți să își întrerupă activitatea și să meargă în sala principală pentru a vota, ci o vor putea face de la distanță.

„Vor putea rămâne în sală și vor vedea totul prin intermediul ecranelor. Vor putea vota în timp ce se află în comitetul de numiri deoarece anul acesta timpul este limitat”, a explicat Moorooven.

5. CE SE ÎNTÂMPLĂ ATUNCI CÂND ESTE VOTAT UN LIDER?

Prima poziție luată în considerare de comitetul de numiri este cea de președinte al CG. Odată ales, președintele CG face recomandări comitetului de numiri. După președinte, sunt aleși secretarul și trezorierul CG, iar apoi ceilalți conducători administrativi și cei care vor ocupa celelalte poziții.

Atunci când comitetul votează un nume, cineva îl va informa pe candidatul luat în considerare. În cazul în care un lider în funcție nu este reales, aceștia îl vor informa mai întâi pe acesta, iar abia apoi pe cel care îi va lua locul.

Odată ce candidatul a fost notificat, reprezentanții comitetului de numiri vor merge în sala principală și vor întrerupe discuțiile pentru a anunța nominalizarea. Se întâmplă rar ca delegații să respingă o propunere, dar dacă un delegat este îngrijorat cu privire la o anumită persoană, este invitat să se adreseze comitetului de numiri. După exprimarea îngrijorării, delegatul se retrage, iar comitetul decide dacă păstrează sau retrage nominalizarea și face o alta.

6. CARE SUNT DIFICULTĂȚILE CU CARE SE CONFRUNTĂ COMITETUL DE NUMIRI?

Întrucât comitetul de numiri este format din delegați din cele 13 diviziuni din întreaga lume, membrii săi vorbesc limbi diferite. În acest an, în sala comitetului de numiri vor fi prezenți traducători pentru a traduce principalele chestiuni (discutate în limba engleză) în spaniolă, franceză și rusă.

Deși sistemul este deja complex, este complicat și mai mult de faptul că, în acest an, în jur de 600 de delegați vor participa la sesiune de la distanță.

„În unele diviziuni, precum Diviziunea Asia de Sud (SUD), 60% dintre delegați vor participa online. Astfel, este imposibil ca toți delegații lor care vor face parte din comitetul de numiri să fie la fața locului”, explică Moorooven.

Ca urmare a faptului că membrii comitetului de numiri vor participa online apare și problema confidențialității.

„Acesta este motivul pentru care fiecăruia dintre ei i se va cere să semneze un acord de confidențialitate”, spune Moorooven. „Dacă unul dintre ei nu păstrează confidențialitatea cu privire la discuțiile din comitetul de numiri și dezvăluie informații înainte de a fi transmise în sală, va fi eliminat din comitet și va fi votat un înlocuitor.”

7. DE UNDE ȘTIM CĂ DUMNEZEU CONDUCE PROCESUL DE ALEGERE A LIDERILOR?

În fiecare zi, înainte de începerea activității comitetului de numiri în fiecare zi a sesiunii CG, membrii acestuia petrec împreună un timp de meditație și rugăciune, cerându-I lui Dumnezeu să conducă deciziile care se iau.

În plus, completează Moorooven, în ultimele patru luni, organizatorii sesiunii CG și membrii comitetului executiv al CG s-au întâlnit și s-au rugat, cerând în mod specific botezul cu Duhul Sfânt. De asemenea, sesiunea este precedată de 40 de zile de rugăciune, credincioși din toată lumea rugându-se împreună pentru viitorul Bisericii Adventiste.

„Sunt foarte implicat pe partea de logistică și în pregătirea evenimentului”, spune Moorooven. „Sunt multe de făcut, dar întotdeauna m-a inspirat povestea lui Noe. Dumnezeu îi spune lui Noe să construiască arca. Aceasta este treaba noastră și trebuie să o facem bine. Dar o ființă umană nu poate să facă animalele să intre în arcă două câte două. Trebuie să avem încredere că Dumnezeu va face partea Lui.”

„Ne dorim implicarea Duhului Sfânt, deoarece sunt lucruri pe care le putem face, dar și lucruri pe care nu le putem face. Trebuie să ne bazăm pe Dumnezeu”, concluzionează el.

Pentru a afla mai multe despre modul în care se desfășoară sesiunea CG, aici puteți citi articolul nostru despre modul în care sunt selectați delegații.

Dacă nu sunteți delegat în acest an, dar doriți, totuși, să participați la sesiunea CG fie în persoană, fie online, sunteți binevenit. Pentru mai multe informații, vizitați gcsession.org.

Autor: Maryellen Hacko/ ANN

Sursa: Adventist News Network