Sfârșitul orbirii

Info Adventist 18 ianuarie 2022

În Etiopia, un medic străbate țara schimbând definitiv viața unor oameni.

Filmul documentar The End of Blindness[i] spune povestea adevărată a lui Samuel Bora, singurul oftalmolog pentru 3 milioane de oameni din mediul rural al Etiopiei. Cu peste 4 milioane de cazuri de deficiență de vedere, Etiopia deține una dintre cele mai ridicate rate de orbire din Africa. Efectuând zilnic și gratuit până la 60 de operații de cataractă, Bora este dedicat acestei misiuni incredibile. În sala de operații, multe vieți sunt schimbate pentru totdeauna, de la copii bolnavi de cataractă traumatică, până la mame care nu și-au văzut niciodată copilul.

Documentarul premiat este regizat de AJ Martinson, cineast adventist și membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Vallejo Drive din Glendale, California, Statele Unite. Obiectivul lui Martinson este „să spună povești autentice, emoționante și impresionante, care să-i inspire pe alții să aibă un impact pozitiv asupra lumii din jurul lor”.

Copil fiind, Bora mergea în fiecare zi pe jos câțiva kilometri, pentru că era hotărât să obțină o educație bună. „Datorită ajutorului câtorva oameni din viața lui, a putut să-și continue educația până a ajuns să studieze medicina”, a explicat Martinson. „Apoi, în loc să-și înființeze un cabinet în capitală și să facă mulți bani, el s-a hotărât să se întoarcă la țară, unde se născuse, pentru a-i ajuta pe oamenii săraci de acolo să vadă din nou. Auzindu-l povestindu-și viața, am fost foarte impresionat și mi-am dat seama aproape instantaneu că trebuie să transform totul într-un lungmetraj și să spun lumii povestea lui și a pacienților lui.”

„Criticii l-au numit «un film al timpurilor noastre» [Debbie Lynn Elias, Behind the Lens], și cred că aceasta rezumă speranțele pe care le am cu privire la modul în care publicul va primi acest film”, a mărturisit Martinson. „Ultimii câțiva ani ne-au făcut pe toți să avem nevoie de povestiri pozitive și inspiratoare despre bunătatea și compasiunea umană, care pot să ne ajute să ne redobândim încrederea în oameni și să ne arate cât de buni putem să fim atunci când ne dăm tot interesul.”

Bora este susținut financiar de Tropical Health Alliance Foundation (THAF), o organizație non-profit, înființată de filantropul adventist Larry Thomas. Filmul îi este dedicat acestuia, care a încetat din viață în decembrie 2020. La începutul anilor 2000, Thomas s-a luptat cu epidemia de cataractă din Etiopia, după ce a văzut copii folosiți în locul câinilor însoțitori. De atunci, THAF a sponsorizat peste 24.000 de operații de cataractă efectuate de Bora cu costuri minime pentru pacienți sau în mod gratuit.

Sursa: Adventist Review


[i] https://theendofblindness.com/