Situația financiară a bisericii este mai stabilă decât în urmă cu un an, spune trezorierul

Info Adventist 18 octombrie 2021

„Nu putem decât să-I dăm slavă lui Dumnezeu”, le-a spus Paul Douglas liderilor adventiști prezenți la Consiliul anual.

Trezorierul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Paul Douglas, le-a spus membrilor comitetului executiv al Conferinței Generale (GCEXCOM) că este bucuros să raporteze că situația finanțelor bisericii de la sfârșitul lunii august 2021 este mult mai bună decât era în urmă cu un an.

„În mai multe arii financiare se observă tendințe pozitive de la an la an”, a declarat Douglas, „fapt pentru care nu putem decât să-I dăm slavă lui Dumnezeu”. Raportul lui Douglas, primul de când a fost ales în noua sa funcție în aprilie 2021, a fost prezentat în a doua zi de lucrări ale Consiliului anual al Bisericii Adventiste mondiale.

 Tendințe pozitive

Douglas a subliniat faptul că zecimea a crescut cu 5,2% față de luna august a anului trecut (cu 7,4% peste estimări). Darurile sunt mai mari cu 14,2%, a adăugat el (cu 30,4% peste estimări). Costurile de întreținere (cele necesare funcționării sediului central al Conferinței Generale și desfășurării activităților ce țin de câmpul mondial) au fost cu 8,4% mai mici în august 2021 decât în urmă cu un an (16,9% față de sumele estimate). El a admis faptul că aceste cifre au fost mai mici datorită scăderii accentuate a călătoriilor. Cu toate acestea, Douglas a declarat: „Recunosc contribuția colegilor mei de la diferite departamente și servicii că își administrează alocațiile în așa fel încât să realizeze cât mai mult cu resursele limitate”.

Privind spre sfârșitul acestui an, Douglas a spus că el și echipa lui cred că tendințele pozitive vor continua. „Mulți dintre trezorierii diviziunilor noastre raportează creșteri de la an la an ale zecimilor și darurilor”, a anunțat el. Douglas a explicat că sunt de așteptat aceste creșteri, pentru că anul 2020 a fost un an foarte neobișnuit. Totuși, a completat el, aceste creșteri sunt pozitive și în comparație cu 2019, care ar putea fi privit ca un an tipic din punct de vedere financiar. După perturbările aduse însă de pandemie, „chiar având indicatori pozitivi, vedem că cea mai prudentă abordare este să facem planuri de a ieși treptat din ea”, a mărturisit Douglas.

 Un buget conservator

Apoi, trezorierul adjunct Ray Wahlen a pus în discuție bugetul pentru 2022, care, potrivit lui Douglas, urmează o abordare conservatoare, păstrând în același timp accentul pe misiunea bisericii.

În remarcile lui de început, Wahlen s-a declarat convins că Dumnezeu a condus Conferința Generală prin momente financiare dificile pentru ca acum să ne aflăm „în acea poziție la care anul trecut nici măcar nu îndrăzneam să visăm”. A recunoscut că acest lucru a ușurat configurarea bugetului pe 2022, deși rămân unele provocări.

„O lecție pe care am învățat-o din presiunile financiare ale ultimelor optsprezece luni a fost faptul că… trei priorități (misiune, creștere spirituală și leadership) trebuie să ne călăuzească deciziile privind cheltuielile, atât pe cele mari, cât și pe cele mici”, a afirmat Wahlen. „Proiectele eficiente și ieftine, chiar dacă au succes, pot fi o risipă de resurse limitate, dacă nu se aliniază priorităților convenite.”

Potrivit lui Wahlen, unul dintre elementele care vor influența semnificativ bugetul pe anul 2022 este faptul că procentul de fonduri pe care Conferința Generală îl primește de la Diviziunea Nord-Americană este proiectat să scadă de la 49 la 46%, în primul rând ca urmare a reducerii procentului de zecime programat.

În ceea ce privește alocațiile sau fondurile pe care Conferința Generală le trimite diferitelor regiuni și instituții ale bisericii mondiale, Wahlen a declarat că în următoarele 12-18 luni va avea loc revizia cincinală necesară pentru a determina ce modificări se recomandă, dacă este cazul.

Bugetul de operare sau banii pe care sediul central al bisericii mondiale îi cheltuie, pentru a finanța programe și activități la fața locului sau în întreaga lume, a fost plafonat la 45,6 milioane de dolari, ceea ce înseamnă, potrivit reglementărilor, 2% din zecimea mondială brută din ultimii doi ani. Ca procent, el rămâne constant, așa cum a raportat Wahlen.

În final, el a explicat că rezultatul alocării veniturilor și cheltuielilor îl reprezintă o pierdere proiectată de 16,4 milioane dolari, ceea ce are ca urmare un plan deliberat de absorbție din activele nete ale Conferinței Generale a unei părți însemnate din impactul negativ al  perturbărilor financiare recente. Cu toate acestea, el reprezintă o îmbunătățire de 5,3 de milioane dolari față de 2021. „Pierderea preconizată – dacă va apărea – va fi acoperită din rezerva bugetară”, a explicat Wahlen.

Misiunea – o prioritate

În ultima parte a prezentării sale, Douglas le-a reamintit liderilor și membrilor Bisericii Adventiste că, pe fondul incertitudinii și al tulburărilor, misiunea rămâne aceeași. „Toți liderii și membrii bisericii trebuie să rămână credincioși susținerii misiunii lui Dumnezeu cu mijloacele lor”, a subliniat el. „Trebuie să mobilizăm toate resursele pe care El ni le pune la dispoziție pentru a aduce la îndeplinire lucrarea pe care ne-a încredințat-o.”

Apoi, Douglas a făcut apel la toți trezorierii de la fiecare nivel al Bisericii să colaboreze cu colegii și comitetele din care fac parte. Scopul, a spus el, este acela de a folosi resursele Bisericii pentru a avea cel mai mare impact în îndeplinirea misiunii lui Dumnezeu. „Vom lucra neobosit ca să ne asigurăm că resursele sunt folosite pentru a face din misiunea lui Dumnezeu prioritatea noastră principală”, a declarat el. „Atunci când facem din misiunea lui Dumnezeu prioritatea noastră, El [ne va oferi] dovezi ale binecuvântării Sale, ca să ne încurajeze eforturile.”

Sursa: Adventist Review