Slujitor bun și credincios în mediul online

Info Adventist 6 aprilie 2022

Ai putea fi unul din 22 de milioane de puncte de transmitere a Evangheliei.

Aproape toți suntem conectați la mediul digital prin e-mail, smartphone, mesaje text, aplicații de mesagerie și rețele de socializare. În prezent, o persoană obișnuită petrece în medie între 9 și 18 ore pe zi uitându-se la un ecran. Cu toate acestea, în ciuda modului în care am integrat mediul online în viețile noastre, am creat îngrădiri care să ne țină credința separată de viața noastră online.

Mulți consideră că instrumentele și tehnologia digitală sunt incompatibile cu credința și viața creștină. Aceasta este o oportunitate irosită, deoarece prezența noastră în mediul online ar putea fi o extensie a credinței noastre chiar acolo unde caută răspunsuri majoritatea oamenilor. 

Poate că te întrebi: „Nu sunt internetul și rețelele de socializare periculoase? Nu-mi irosesc timpul și nu mă distrag de la închinare și de la familia mea?”. Nu spun că nu există pericole și distrageri. Tentațiile abundă online – dar când ne-a împiedicat vreodată pericolul să intrăm într-un câmp de misiune? Misionarii își părăsesc persoanele dragi, își pun în pericol sănătatea și chiar își dau viața pentru a duce Evanghelia în toate colțurile Pământului.

Iona nu a vrut să se ducă la Ninive pentru că era un loc periculos și se temea, pe bună dreptate, că avea să își piardă viața. A încercat să fugă de responsabilitate și de Dumnezeu. Eforturile lui au fost zadarnice. Dumnezeu a trimis o furtună și un pește mare pentru a-l redirecționa spre chemarea care îi fusese făcută. Am avut noi, în calitate de biserică, aceeași atitudine? Am replicat metodele tradiționale de evanghelizare din Occident, în ciuda rezultatelor din ce în ce mai slabe. Acum ne aflăm în mijlocul urmărilor pandemiei și cred că Dumnezeu se folosește de COVID-19 pentru a ne împinge în câmpul misionar din mediul digital. Trebuie să regândim modul în care privim timpul petrecut online. Câmpul misionar din mediul digital este cel mai mare din lume, iar potențialul lui este în mare parte neexploatat.

Un popor, nu o clădire

Biserica apostolică a dus Evanghelia în noi regiuni din necesitate – creștinii fugeau de persecuție. Nu cred că Dumnezeu provoacă persecuții sau pandemii, dar știu că le folosește pentru scopul Său. Cred că Dumnezeu a închis ușile bisericilor pentru ca noi să învățăm cum să fim biserica din afara unei clădiri. La urma urmei, biserica lui Dumnezeu ar trebui să fie un popor, nu o clădire. Trebuie să extindem experiența bisericii dincolo de limitele de timp și spațiu dintr-o clădire, pentru a deveni o Împărăție înfloritoare care răspunde nevoilor fizice, spirituale și emoționale ale comunității sale 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.

Trebuie să reaprindem spiritul Bisericii Adventiste timpurii, o mișcare la firul ierbii care a început cu implicarea fiecărui membru în parte. Ellen White afirmă clar acest lucru: „Hristos le încredințează urmașilor Săi o lucrare individuală — o lucrare care nu poate fi înfăptuită prin procură. Slujirea celor bolnavi și a celor săraci, vestirea Evangheliei celor pierduți nu trebuie lăsate în seama comitetelor sau organizațiilor de binefacere. Răspunderea individuală, efortul individual, sacrificiul personal, aceasta este cerința Evangheliei.”[i]

Nu contează dacă ai 4 sau 100.000 de urmăritori online; ai influență și ești răspunzător în fața lui Dumnezeu pentru ceea ce faci cu ea. Folosirea influenței tale pentru a îmbunătăți viața altora și pentru a-ți împărtăși credința este pur și simplu o chestiune de bună administrare a propriei vieți.

Sunt calificat?

Dacă îți faci griji cu privire la calificarea ta, întreabă-te acest lucru: Oficial, ce calificări avea femeia de la fântână pentru a le vorbi oamenilor despre Isus? Răspunsul este niciuna, dar Ioan 4:39 ne spune: „Mulţi samariteni din cetatea aceea au crezut în Isus din pricina mărturiei femeii.”[ii] Dar demonizatul? Marcu 5:20 relatează că „El a plecat şi a început să vestească prin Decapole tot ce-i făcuse Isus. Şi toţi se minunau”. Fără diplome de teologie, fără cursuri de formare aprobate în prealabil și recunoscute de liderii religioși și fără funcții de conducere. Erau pur și simplu oameni păcătoși și căzuți – la fel ca noi – ale căror vieți fuseseră schimbate de Isus și care au ales să vorbească despre El. Nici măcar viețile lor anterioare, care îi plasau la marginea societății, nu îi descalificau. Aveau un singur lucru în comun: dorința de a fi folosiți de Dumnezeu.

Ești dispus să-ți faci credința publică pe internet? Și tu poți alege să ajungi la oamenii din sfera ta de influență din mediul online cu mesajele Sale de speranță și plinătate. Din păcate, cei mai mulți membri ai bisericii se așteaptă ca un număr limitat de persoane desemnate să facă toată treaba, dar este esențial pentru misiunea noastră ca fiecare dintre noi să ne împlinim potențialul în acest domeniu. Suntem chemați să fim martori, nu oameni care încălzesc scaunele în biserică și spectatori în mediul online; trebuie să fim centre de influență pozitivă, să fim colaboratori cu Duhul Sfânt în instaurarea Împărăției lui Dumnezeu.

Ne confruntăm, fără îndoială, cu cea mai mare schimbare din sfera comunicării din ultimii 500 de ani. Tipărirea Bibliei lui Gutenberg a marcat începutul revoluției tiparului și a jucat un rol esențial în Reforma protestantă, deoarece membrii bisericii puteau crea și răspândi cu ușurință informații la costuri reduse. Ne aflăm într-un moment crucial în care putem alege să conducem o „revoluție digitală pentru Evanghelie”. Acest lucru înseamnă că trebuie să ne adaptăm și să ne implicăm personal. După cum reformatorii protestanți au folosit tiparul, fiecare dintre noi trebuie să folosească instrumentele din mediul digital pentru a-și transmite mesajul și a-și îndeplini rolul.

Toată lumea trebuie să se implice

Cred cu tărie că următoarea Mare Trezire va fi una digitală, dar pentru această schimbare este necesară implicarea tuturor. Am devenit cu adevărat biserica din Laodicea, iar COVID-19 ne-a transformat din oameni care încălzesc scaunele din biserici în privitori pasivi în mediul online. Acest lucru trebuie să se schimbe. Noi trebuie să ne schimbăm. Suntem cu toții chemați să fim ucenici, să fim oameni care proclamă Evanghelia. După cum văd eu lucrurile, dacă avem 22 de milioane de membri în întreaga lume, înseamnă că avem 22 de milioane de centre de transmitere a Evangheliei.

În Exodul 3, Dumnezeu îi apare lui Moise în rugul aprins. După ce Moise își exprimă îndoielile și temerile legate de întoarcerea în Egipt, Dumnezeu îl întreabă în Exodul 4:2: „Ce ai în mână?” Moise avea doar un simplu toiag de păstor – o unealtă care putea fi folosită în bine sau în rău, pentru a lovi și a face rău sau pentru a conduce și a proteja. Cu Dumnezeu, același toiag a făcut minuni și a eliberat poporul lui Dumnezeu din robia din Egipt. 

Conectează-te online cu un scop clar

Cred că Dumnezeu ne adresează fiecăruia dintre noi aceeași întrebare: „Ce ai în mână?” Astăzi este vorba de un smartphone, o tabletă, o cameră foto sau un laptop. Privește-le ca pe niște instrumente și tehnologii neutre. Ceea ce facem cu ele poate fi bun sau rău. Dacă Dumnezeu este cu noi, vor avea loc minuni, iar oameni din întreaga lume vor fi eliberați din robie. Putem începe prin ajunge la cei din propria noastră sferă de influență din mediul digital.

Acțiunile mici pot avea un impact mare, iar ceea ce începe în spațiul digital nu se limitează la spațiul digital. Ești gata să îți folosești influența din mediul digital pentru a îmbunătăți viețile altora și pentru a transmite Evanghelia? Urmează acești pași simpli:

  • Intră în legătură cu membrii bisericii și ai comunității prin intermediul instrumentelor digitale (mesaje text, aplicații de mesagerie, rețele de socializare și așa mai departe). Nu poți ajunge la alții, nu le poți transmite Evanghelia și nu le poți împlini nevoile decât dacă păstrezi legătura cu ei.
  • Conectează-te cu un scop clar și păstrează-l în minte în timpul petrecut online. Identifică trei până la cinci persoane cărora dorești să le slujești, roagă-te pentru ele, iar apoi comunică cu ele în mod regulat.
  • Fii atent la ceea ce postează oamenii și ia legătura cu ei în mod proactiv. Arată-le celor care îți urmăresc postările că ești interesat de viețile lor, că îți pasă cu adevărat de ei și că ești alături de ei în această călătorie. Trăiește principiul din Romani 12:15: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng”. Află despre viața lor și caută să le înțelegi nevoile. Adresează întrebări și ascultă cu atenție. Personal, prefer să comunic prin intermediul mesajelor directe de pe rețelele de socializare sau al aplicațiilor de mesagerie pentru a păstra conversația privată și permițându-i persoanei să se deschidă mai ușor.
  • Acționează în modul și la timpul potrivit. Întreabă-te: „La câte rugăciuni pot răspunde fiind, pur și simplu, atent?” Isus i-a întâlnit pe oameni acolo unde se aflau, cu nevoile fizice, mintale, emoționale sau spirituale pe care le aveau; apoi le-a spus: „Vino și urmează-mă”. Fii practic și creativ. Și-a pierdut cineva locul de muncă? Trimite-i bani de cumpărături prin intermediul unei aplicații, ajută-l cu CV-ul, sună-l și roagă-te cu el și așa mai departe. Evanghelia transmisă prin fapte va avea un impact mai mare decât orice ai distribui online.
  • Comunică în mod regulat. Acest pas reprezintă un element cheie pentru a forma relații și încredere pentru oportunități de slujire pe termen lung. Poate fi un simplu mesaj săptămânal prin care le reamintești că te rogi pentru ei. Nu uita să îi întrebi despre schimbarea situației lor.
  • Implică-te în acțiuni din ușă digitală în ușă digitală. Distribuie conținut prin intermediul instrumentelor și tehnologiilor digitale care abordează nevoile resimțite ale comunității tale sau care pot îmbunătăți viețile altora prin oferirea de sfaturi practice cu privire la probleme comune dintr-o perspectivă creștină. Ceva ce distribui ar putea fi acel „Aha!” pentru una dintre persoanele din rețeaua ta de cunoștințe.

După ce ai citit această listă, este posibil să îți fi dat seama că acționezi deja ca un ucenic din mediul digital. Minunat! Acum fă-o în mod intenționat. Aceasta este o reală formă de slujire; încurajează-i și pe alții să ți se alăture. Formează un grup de ucenici în mediul digital în biserica ta sau în cercul tău de prieteni, pentru a putea să împărtășiți idei și să vă încurajați reciproc.

Dacă nu sunt pregătit?

Dacă nu ești încă pregătit să te implici în ucenicia și evanghelizarea în mediul digital, poți să îți asumi un rol mai pasiv și să acționezi ca unul care transmite Evanghelia, doar bătând în mod regulat la ușa digitală. Iată câteva sfaturi practice pentru cei care doresc să înceapă cu ceva simplu:

  • Lasă comentarii, apreciază și/ sau distribuie săptămânal conținut de pe conturile bisericii de pe rețelele de socializare.
  • Transmite săptămânal e-mail-uri și/ sau linkuri spre oportunități, clipuri video etc.
  • Împărtășește-ți cât mai des credința prin experiențe personale transmise cu ajutorul instrumentelor și tehnologiei digitale.

Dacă citești acest articol, înseamnă că ești online. Ești dispus să îți folosești influența, oricât de mare sau de mică, pentru Împărăție? În Pilda talanților din Matei 25, slujitorii care au început cu cinci și cu doi talanți au investit cu înțelepciune și le-au dublat valoarea. Stăpânul lor a declarat: „Bine, rob bun şi credincios, ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău” (versetul 21; vezi și versetul 23). Însă slujitorul căruia i s-a dat un talant s-a temut și a ascuns talantul în pământ. Stăpânul i l-a luat, iar pe el l-a dat afară: „Pentru că celui ce are, i se va da şi va avea de prisos, dar de la cel ce n-are, se va lua şi ce are” (versetul 29).

Alege azi să fii un slujitor bun și credincios în mediul digital.

Autor: Jamie Schneider Domm este strateg de marketing digital și muzician. Ea locuiește împreună cu soțul ei în statul american Virginia. Pentru a afla mai multe despre ucenicia și evanghelizarea în mediul digital, consultă cartea ei, disponibilă pe AdventSource.

Sursa: Adventist Review


[i] Ellen White, Divina vindecare, pag. 147, în orig.

[ii] Textele biblice sunt citate din Biblia, traducerea Dumitru Cornilescu, revizuită în anul 2014.