Stima de sine scăzută, problematică în rândul adolescenților

Info Adventist 9 februarie 2022

O companie adventistă își propune să conștientizeze populație cu privire la sănătatea mintală.

Potrivit unui nou raport realizat de compania australiană Sanitarium, scăderea stimei de sine este cea mai importantă problemă legată de sănătatea mintală a copiilor australieni. Unul din cinci elevi a raportat o imagine de sine negativă la începerea studiilor liceale.

Începutul anului școlar, care în Australia are loc la finalul lunii ianuarie, este o reamintire clară a nevoii de a promova sănătatea mintală și afectivă, alături de sănătatea fizică, pentru a-i ajuta pe copiii australieni să își atingă potențialul și să își dezvolte capacitatea de a face față adversităților după doi ani de turbulențe legate de pandemie.

Cu toate acestea, experții spun că încrederea în sine a copiilor era deja în declin din alte motive. Potrivit datelor revelate de Forge Wellbeing în cadrul unuia dintre cele mai importante studii de acest fel și publicate în cadrul Raportului Weet-Bix Feed Their Belief, între grădiniță și clasa a XII-a s-a constatat un declin de 35% în aspecte precum stima de sine, optimismul, competența și emoțiile pozitive.

Având la bază răspunsurile a peste 27.000 de elevi, raportul explorează modul actual de gândire al copiilor australieni pe măsură ce cresc în opt domenii cheie ale stării de bine: emoții pozitive, sens, optimism, relații pozitive, competență, implicare, stimă de sine și contribuție socială.

Elevii de liceu au obținut, în medie, scoruri mai mici în șapte dintre cele opt domenii în comparație cu elevii din școala primară, raportul relevând o criză de încredere în sine – doar 50% dintre elevii din clasa a XII-a simțindu-se optimiști, în comparație cu 70% dintre elevii din clasa a VII-a și 91% dintre copiii de la grădiniță.

Dave Gower, fondator al Forge Wellbeing și tată a trei copii, a declarat: „Datele noastre oferă o perspectivă de neegalat cu privire la starea de bine a copiilor [australieni]. Cu toate acestea, ne întristează faptul că ele arată că un mod pozitiv de gândire este din ce în ce mai rar pe măsură ce copiii avansează în anii de școală.

„Sperăm ca prin informațiile împărtășite prin intermediul raportului Weet-Bix Feed Their Belief să îi ajutăm pe părinți și pe educatori să înțeleagă factorii care influențează abilitatea copiilor lor de a crede în ei înșiși, de a avea o percepție pozitivă cu privire la lumea din jurul lor și de a [fi] pregătiți să facă față adversităților cu care se vor confrunta, în mod inevitabil, de-a lungul vieții”, a adăugat Gower.

Într-o lume ostilă

Justin Coulson, expert în creșterea copiilor, vorbitor, autori și cercetător, a declarat: „Lumea le poate fi ostilă copiilor noștri. Chiar și înainte de pandemie, tinerii aveau probleme cu privire la încrederea în sine, cauzate de factori care variază de la rețelele de socializare și cultura pop la presiunea academică și socială și chiar la probleme globale precum schimbările climatice. În plus, ei trec prin toate schimbările fizice și neurologice caracteristice procesului de creștere.

„În calitate de tată a șase copii, știu cât de greu poate fi pentru copii pe măsură ce trec prin adolescență. Am văzut cum încrederea în sine se poate diminua și poate lua cu ea potențialul unui copil. Dar ne putem sprijini copiii cu ajutorul informațiilor din raportul Weet-Bix Feed Their Belief, potrivit cărora aceștia prețuiesc relația cu noi și beneficiază în urma îndrumării noastre în dezvoltarea identității, a stimei de sine, a optimismului și a capacității de a rezista în fața adversităților.”

Coulson oferă șase sfaturi pentru a-i ajuta pe părinți și pe educatori să contribuie la dezvoltarea credinței copiilor australieni, precum alimentarea stimei de sine, a emoțiilor pozitive și a implicării. De asemenea, acesta a menționat menținerea optimismului, încurajarea și exemplificarea relațiilor pozitive și promovarea trupurilor și minților sănătoase.

Jessica Manihera, mamă a trei copii și directoare în cadrul Sanitarium Health Food, a subliniat că „cei mici intră în această lume cu o credință nelimitate, o superputere incredibilă care alimentează optimismul, creativitatea, curiozitatea și curajul”.  Ea a adăugat: „În mod natural, pe măsură ce învățăm mai multe despre noi înșine și despre lumea din jurul nostru, visurile noastre se pot schimba sau se pot clătina. Dar ceea ce relevă raportul nostru Weet-Bix Feed Their Belief este că încrederea în sine este compromisă prea devreme în viață de tot mai multe influențe, iar acest lucru limitează potențialul de a prospera al generației următoare.”

Weet-Bix, cereale integrale pentru micul dejun produse de compania adventistă Sanitarium Health Food, sunt cunoscute pentru inițiative precum Weet-Bix Kids TRYathlon, pentru susținerea programelor care asigură alimentația esențială înainte de a începe orele la școală și pentru că a oferit modele care au inspirat generații de copii australieni.

„La începutul noului an școlar, sperăm că informațiile noi și sfaturile din acest raport le vor oferi părinților și educatorilor idei cu privire la modul în care pot ajuta copiii să navigheze în această lume în continuă schimbare, să își atingă potențialul și să transforme acele mici visuri de astăzi în momentele mărețe de mâine”, a concluzionat Manihera.

Sursa: Adventist Review