Stiri internaționale

Info Adventist 12 iulie 2019

Gândirea misionară stimulată prin joc

Biserica Adventistă din Australia a creat un joc care se concentrează asupra misiunii și plantării de biserici.

”Are potențialul de a schimba viitorul întâlnirilor de sâmbătă seara”, a spus Kyle Morrison, creatorul jocului care presupune vestirea Evangheliei în toată lumea, investind resurse în călătorii misionare, dezvoltarea de abilități, construirea de biserici din entități administrative.  Când fiecare dintre cele 58 de conferințe are cel puțin o biserică, jocul se încheie cu cea de-a Doua Venire.

Jocul combină strategia cu istoria, identitatea și misiunea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și va fi disponibil în Australia la finalul anului.

Deși oricine poate participa, jocul are un puternic specific adventist, a adăugat Morrison.

 

Conferința Mondială de Sănătate și Stil de Viață, ediția a III-a

Mai mult de 800 de lideri ai bisericii, profesioniști din domeniul medical și promotori ai unui stil de viață sănătos din 90 de țări participă săptămâna aceasta la cea de-a treia conferință mondială despre sănătate și stil de viață.

Evenimentul care se încheie sâmbătă, 13 iulie, este organizat de Departamentul Sănătate al Bisericii Adventiste mondiale în Loma Linda, California, și își dorește readucerea în centrul atenției a poziției istorice a bisericii cu privire la problemele legate de sănătate.

„Dorim să subliniem importanța legăturii dintre minte, trup și dimensiunile mai puțin evidente precum cea spirituală, cea socială și cea emoțională”, a spus Peter Landless, Directorul Departamentului Sănătate, în cadrul ceremoniei de deschidere de marți. „Dorim, de asemenea, să demonstrăm influența stilului de viață asupra acestora”, a adăugat dr. Landless.

Același mesaj, o altă perspectivă

Liderii Bisericii din domeniul sănătății cred că mesajul adventist cu privire la sănătate a rămas neschimbat de la descoperirea lui la jumătatea secolului al XIX-lea.

„De la punerea bazelor [sanatoriului din] Battle Creek până în prezent, lumea a dorit căutat răspunsuri la întrebări la care noi avem un răspuns unic”, a scris Președintele Spitalului Universitar Loma Linda în mesajul de întâmpinare adresat participanților prezenți în campusul adventist. „Ceea ce vom învăța aici în această săptămână va reprezenta o sursă de speranță pentru oameni din toată lumea.”

În același timp, conducătorii bisericii din domeniul sănătății au explicat că evenimentul își propune să aducă în atenție domenii care s-ar putea să fi fost, într-o oarecare măsură neglijate în ultimele decade, iar un astfel de exemplu ar fi sănătatea mintală.

„Sănătatea mintală este deosebit de importantă și ar trebui să nu mai permitem stigmatizarea ei”, a spus dr. Landless, descriind câteva dintre punctele centrale ale evenimentului. Acesta a accentuat în mod deosebit depresia, observând că, în ciuda faptului că este principalul factor debilitant în lumea contemporană, nici măcar lumea adventistă nu a pus destul accentul pe o abordare a stării de bine care să surprindă toate laturile existenței umane.

În ultimii câțiva ani, Biserica Adventistă mondială s-a concentrat mai mult asupra importanței sănătății mintale asupra stării generale de sănătate. Anul trecut, conducătorii Bisericii l-au numit pe Torben Bergland, medic psihiatru adventist, în funcția de director adjunct al Departamentului Sănătate. În prezent, dr. Bergland lucrează la dezvoltarea Mindwell, un program adventist ce își propune creșterea nivelului de conștientizare cu privire la sănătatea mintală în rândul populației.

Persoanele cu abilități

Un alt domeniu adus în centrul atenției este cel al nevoilor speciale, a spus dr. Landless, accentuând egalitatea în tratarea persoanelor cu dizabilități, oricare ar fi natura acestora. Potrivit reprezentanților Departamentului Sănătate, acest lucru înseamnă integrarea persoanelor cu dizabilități în cadrul comunităților și serviciilor de închinare și organizarea de inițiative care să se adreseze și acestor grupuri.

Larry Evans, asistent special al Președintelui Bisericii mondiale pentru slujirea persoanelor cu nevoi speciale, susține demersurile Departamentului Sănătate. Evans, care spune că departamentul său se adresează „persoanelor cu abilități”, a spus că „aceasta este în mod intenționat o conferință incluzivă”.

Astfel, conducătorii Bisericii și profesioniștii din domeniul medical au fost invitați să mai rămână o zi în Loma Linda pentru a participa la ceea ce organizatorii au numit „Conferința persoanelor cu abilități”.  Aceștia se așteaptă ca întâlnirea ce va avea loc duminică, 14 iulie, să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare cu privire la realitatea persoanelor cu nevoi speciale și să le ofere o pregătire elementară conducătorilor bisericii care doresc să răspundă mai bine diferitelor nevoi cu care se confruntă acestea.

„Sperăm ca în timpul pe care îl vom petrece împreună să învățăm să schimbăm undeva, viața cuiva dar, în mod deosebit, să ne schimbăm pe noi”, a spus Evans.

Energie și entuziasm

Dr. Landless a subliniat că își dorește, de asemenea, ca evenimentul să declanșeze reacții pozitive în cei care participă.

„Dorim să le oferim oamenilor energie”, a spus acesta. „Ne dorim ca ei să aplice ceea ce învață aici și”, a adăugat acesta, ”rugăciunea mea este să câștigăm cunoștințe și ne întoarcem în locurile în care slujim inspirați, plini de energie și entuziasm, gata să împărtășim această abordare totalitară a ființei umane și să le slujim tuturor. Să realizăm cu adevărat lucrarea de vindecare începută de Isus.”

 

Florența: Simpozion internațional pe tema Trinității

„Natura relațiilor dintre cele trei persoane ale trinității și modul în care acestea interacționează au la bază dragostea. Dumnezeu este exemplu perfect de unitate în diversitate”, au transmis participanții la simpozionul internațional pe tema trinității organizat în cadrul campusului Universității Adventiste din Italia din perioada 19-22 iunie 2019.

În timpul simpozionului care a reunit teologi cu experiență și tineri cercetători s-a realizat o analiză aprofundată a conceptului de trinitate, reiterându-se înțelegerea adventistă cu privire la subiect:

„Există un singur Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, o unitate de trei Persoane veșnice. Dumnezeu este nemuritor, atotputernic, atotștiutor, mai presus de toate și omniprezent. El este infinit și dincolo de înțelegerea omenească, totuși cunoscut în măsura în care El Se revelează. El este pentru veșnicie vrednic de închinare, adorare și slujire din partea întregii creațiuni.”