Studiu: Motivația și credința stimulează rezistența asistenților medicali

Info Adventist 28 aprilie 2021

Un studiu realizat de Universitatea Loma Linda subliniază resursele utile în a face față stresului într-un mediu solicitant.

O echipă formată din cadre didactice și un doctorand ai Facultății de Asistență Medicală din cadrul Universității Loma Linda au descoperit cum reușesc asistenții medicali care lucrează în Haiti să reziste și fie dedicați pacienților în mijlocul unor condiții de muncă dificile.

Asistenții medicali din Haiti consideră că ceea ce fac reprezintă mai mult decât o slujbă. Pentru ei, aceasta este o „chemare divină”, ceea ce le oferă un profund sentiment al scopului, potrivit unui studiu publicat în Journal of Christian Nursing intitulat „Dedication in a Difficult Context: Faith-Based Nursing in Haiti” [Dedicarea în condiții dificile: asistența medicală confesională în Haiti] la începutul lunii aprilie 2021.

„Aceștia se consideră a fi misionari în mijlocul concetățenilor și al comunității lor”, a declarat Lisa Robert, autoare principală a studiului, profesor și director de cercetare în cadrul Facultății de Asistență Medicală a Universității Loma Linda. „Simțământul meu este că acesta este fundamentul rezistenței lor.”

Studiul a subliniat speranța, atitudinea pozitivă și susținerea reciprocă a asistenților ca fiind factorii care îi ajută să facă față atunci când sunt confruntați cu factori stresori persistenți zilnic. Mulți au exprimat, de asemenea, dorința de dezvoltare personală, ambiții în carieră și valoarea asistenței medicale centrate pe pacient.

Cu toate acestea, în mediul de lucru al acestor asistenți există aproape toți factorii care contribuie la epuizare. Haiti este cea mai săracă țară din emisfera vestică și, ca urmare a poziției sale geografice – în Marea Caraibelor – este a cincea țară cu cea mai mare probabilitate să  fie lovită de calamități naturale – furtuni, inundații, cutremure – și consecințele lor devastatoare precum focare de boli infecțioase și infectarea rănilor.

Astfel de provocări specifice țării sunt agravate de dificultățile experimentate în instituții și în țară precum disparitatea socio-economică și a asistenței medicale, salariile mici și dificultățile cauzate de îngrijirea pacienților cu nevoi ridicate, de lipsa de personal medical și de distribuirea dezechilibrată a acestuia.

Interesați să descrie perspectiva asistenților medicali haitieni și de răspunsurile acestora la astfel de provocări, cercetătorii Universității Loma Linda au realizat o serie de interviuri cu 17 asistente care lucrează în două spitale confesionale. Persoanele intervievate au recunoscut factori stresori precum schimburile lungi, epuizarea, distanța lungă dintre casă și spital, un al doilea loc de muncă, programe neregulate, nesiguranța alimentară, suferința emoțională, lipsa de autonomie și lipsa de respect a altor cadre medicale.

„Circumstanțele în care lucrează sunt deosebit de dificile, iar asistenți medicali sunt extrem de conștienți de aceste provocări”, a afirmat Roberts. „Am observat că exista o aliniere a scopului personal al asistenților medicali cu misiunea și valorile organizației confesionale în cadrul căreia lucrau, făcând posibilă depășirea dificultăților cât mai mult cu putință.”

Cu alte cuvinte, asistenții au perseverat, legându-și credința în mod inextricabil de profesie. Aceștia au exprimat în răspunsurile lor mândria profesională, văzând în acordarea asistenței medicale o datorie etică sau o chemare divină:

  • „Din moment ce ai făcut un jurământ, trebuie să îl respecți și să îți îndeplinești întotdeauna datoria.”
  • „Îngrijește cu dragoste și, folosindu-te de tot ceea ce ai învățat, fă-o bine.”
  • „Când slujim, nu o facem pentru noi înșine, ci Îi slujim direct lui Dumnezeu.”
  • „Este o lucrare nobilă deoarece putem contribui la salvarea unei vieți.”

Analizarea interviurilor cu asistenții medicali din Haiti i-a ajutat pe cercetătorii Universității Loma Linda să înțeleagă mai bine a faptului că munca în contexte dificile este un semn de rezistență. Roberts și-a exprimat speranța ca aceste descoperiri să ghideze recomandările și intervențiile viitoare făcute și asistenților medicali din alte țări și instituții care se confruntă cu dificultăți similare.

„Multe dintre provocările cu care se confruntă servesc drept bază pentru aspectele comune pentru locuri și asistenți medicali din diferite părți ale lumii”, a declarat ea. „Sper că sublinierea devotamentului acestor asistenți medicali va fi o inspirație și pentru alte persoane care se află în circumstanțe dificile.”

Sursa: Adventist Review