Studiul și rugăciunea, vitale pentru viața spirituală

Info Adventist 29 aprilie 2022

Un sondaj recent potrivit căruia credincioșii adventiști petrec puțin timp în studiu și rugăciune la nivel personal și familial aduce problema în atenția Bisericii Adventiste mondiale.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Biroul de Arhive, Statistică și Cercetare al Bisericii Adventiste mondiale, doar 37% dintre credincioșii adventiști de ziua a șaptea din întreaga lume participă la altarul de dimineață și de seară împreună cu familiile lor. Mai mult, doar 52% dintre adventiști studiază și se roagă zilnic.[1]

Influențat de aceste statistici modeste, Dwain Esmond, director adjunct al Ellen G. White Estate, a realizat o prezentare specială în cadrul reuniunii de primăvară din acest an, pe 13 aprilie 2022, în cadrul căreia i-a provocat pe liderii și credincioșii adventiști să se întoarcă „la altar” și să-și dezvolte viața spirituală, astfel încât să fie mai bine pregătiți pentru misiune.

„Pur și simplu nu cred că o biserică care se închină la acest nivel va fi eficientă în vremurile cu care ne confruntăm și în împărtășirea mesajului pe care trebuie să îl transmitem”, a spus el.

În prezentarea intitulată „Întoarcerea la altar: O revoluție din interior spre exterior”, Esmond a atribuit această lipsă generală de spiritualitate personală omniprezenței tehnologiei și a rețelelor de socializare, precum și efectului pe care acestea îl au asupra modelării minților creștine – în special ale celor tinere.

„Dar nu e vorba doar de tineri! Cu toții am fost afectați”, a subliniat el. „Cum I se închină această minte lui Dumnezeu? Este dificil, este greu.”

Făcând referire la mai multe studii privind efectele rețelelor de socializare și ale timpului petrecut în fața ecranelor asupra stării de bine la nivel mintal și fizic, Esmond a vorbit despre modul în care utilizarea acestor aplicații afectează capacitatea noastră de concentrare, sporește simțământul singurătății și stresul și poate duce la depresie, anxietate, distorsiuni ale imaginii corporale, tulburări ale somnului, deficit de memorie și, în cele din urmă, dependență.

„Creierul nostru nu a fost făcut pentru a fi scăldat constant în dopamină. Aceasta schimbă circuitele minții noastre”, a avertizat el.

Potrivit studiilor prezentate, o persoană petrece în medie 2 ore și 27 de minute pe zi folosind aplicațiile de socializare, ceea ce reprezintă în medie 50,1 % din timpul de utilizare a telefonului. Și, deși rețelele de socializare au creat oportunități de transmitere a Evangheliei în întreaga lume, Esmond crede că acest lucru nu este suficient pentru a justifica utilizarea lor actuală.

„Știu ce înseamnă misiunea pe rețelele de socializare. Am văzut cum se face; am făcut-o. Dar nu sunt sigur că este suficient să le slujim și să îi binecuvântăm pe oameni prin intermediul acestui mijloc de comunicare. Cred că le datorăm mai mult decât o simplă conexiune și conținut”, a declarat el. „Le datorăm utilizarea corectă a tehnologiei. Nu le datorăm doar o chemare să vină la Isus, ci le datorăm îndrumări despre cum să rămână cu Isus și cum să fie doar cu El.”

În timp ce aplicațiile de socializare ne pot afecta mintea și ne consumă timpul și atenția, Esmond a subliniat faptul că petrecerea timpului cu Dumnezeu poate inversa această tendință. „Văd un antidot în închinare. În timp ce rețelele de socializare ne pot afecta capacitatea de concentrare, închinarea calmează mintea și o antrenează să se concentreze. În timp ce ne putem simți singuri, deși avem între 1.000 și 2.000 de prieteni online, închinarea diminuează singurătatea prin comuniunea cu Dumnezeu și cu ceilalți. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru neuroplasticitate – putem fi schimbați după chipul lui Dumnezeu. Acel tipar general de dependență poate fi schimbat în parte prin conexiunea noastră cu Dumnezeu.”

Să acționăm: Să începem o revoluție

Esmond nu le-a transmis un simplu avertisment liderilor și credincioșilor adventiști, ci, cu sprijinul departamentelor de la sediul central al Bisericii Adventiste mondiale, trece la acțiune, cu obiectivul îndrăzneț ca în următorii cinci ani 70% dintre adventiști să studieze și să se roage zilnic.

„Cred că Dumnezeu ne va da puterea de a începe revoluția în interior, pentru a putea lucra în exterior”, a declarat el. „Ar trebui să aprindem în biserică un foc al studiului și al rugăciunii care să îi împingă spre altare și să-i trimită să facă lucrarea, pregătiți.”

În prezentarea sa, Esmond a prezentat posibilitatea de a pregăti un curriculum de închinare în familie pentru credincioșii adventiști, un curriculum despre rețelele de socializare care să fie predat în școli, precum și resurse media și seri de închinare organizate. „Cred că avem nevoie, de asemenea, de o reinterpretare a [cărților] Căminul adventist și Îndrumarea copilului [ale pionierei Bisericii Adventiste Ellen G. White] pentru a valorifica aceste principii minunate și a le reformula pentru părinții din secolul XXI”, a adăugat el.

Esmond și-a formulat ideile plecând de la indicatorii cheie de performanță (KPI) prezenți în planul strategic „Eu voi merge” al Bisericii Adventiste pentru perioada 2020-2025. În mod specific, el a menționat KPI 5.1, cu privire la creșterea spirituală: „Creșterea semnificativă a numărului de credincioși adventiști care se roagă în mod regulat, studiază Biblia, utilizează ghidurile de studiu biblic ale Școlii de Sabat, citesc cărțile lui Ellen G. White și au un timp personal de studiu și rugăciune”.

El s-a referit, de asemenea, la KPI 7.3, și anume, „Utilizarea etică și responsabilă a platformelor media de către elevi”.

Deși nu există încă planuri concrete, un mic comitet pregătește o strategie care va fi elaborată la timp pentru consiliul anual care va avea loc în perioada 6-12 octombrie 2022, subliniind modul în care acest mesaj de prioritizare a timpului de studiu și rugăciune personală și în familie în detrimentul rețelelor de socializare le va fi transmis credincioșilor adventiști din toată lumea. Pentru Esmond, inițiativa are două priorități: închinarea personală și familială și predarea educației mediatice.

„Trebuie să «învățăm» din nou închinarea – cum să petrecem timp de calitate cu Dumnezeu și beneficiile acestui timp… În plus, trebuie să predăm alfabetizarea media și o bună «igienă digitală». Credincioșii trebuie să înțeleagă efectele tehnologiei și ale mass-mediei atunci când sunt consumate în mod nesănătos și să li se ofere cele mai bune practici pentru sănătatea lor mintală și spirituală”, a subliniat el.

Inițiativa „Întoarcerea la altar” este susținută și promovată de Conferința Generală și de diferitele sale departamente. „Vreau să-mi exprim aprecierea sinceră față de [președintele Bisericii Adventiste] Ted Wilson pentru sprijinul său”, a spus Esmond. „Ar trebui să-i menționez și pe [directorii Departamentului Slujirea Familiei din Biserica Adventistă] Willie și Elaine Oliver, care cunosc pasiunea mea, și celorlalți care mi-au întins mâna cu înțelegere și mi-au oferit îndrumare. Prin marele număr al sfetnicilor ai înțelepciune.”

În încheierea prezentării sale, Esmond a împărtășit un moment din viața lui Isus, relatat în Marcu 1:35-39, care are loc după ce Isus tocmai petrecuse timp împreună cu Tatăl Său. Ucenicii Lui I-au spus: „Toți Te caută!”, dar în loc să cedeze cererii lor, El a spus: „Să mergem în altă parte” (NTLR).

Meditând asupra acestui lucru, Edmond a împărtășit această perspectivă: „Isus a luat această decizie în timpul petrecut cu Dumnezeu. Este singura modalitate de a ști încotro să te îndrepți! Planul nostru strategic pentru biserica mondială este «Eu voi merge». Trebuie să mergem, dar cred că nu putem pleca decât după ce ne-am dus la Dumnezeu.”

Autor: Maryellen Hacko/ Adventist News Network

Sursa: Adventist Review


[1] Karl G. D. Dailey et al., „2017-2018 Global Church Member Survey Concerning the General Conference of Seventh-day Adventists Reach the World 2015-2020 Strategic Plan”, Echipa de cercetare meta-analitică din cadrul Andrews University, 2 octombrie 2018, https://documents.adventistarchives.org/Resources/Global%20Church%20Membership%20Survey%20Meta-Analysis%20Report/GCMSMetaAnalysis%20Report_2019-08-19.pdf