Sugestii de lectură - Albastru ca jazzul - Reflecții postmoderne asupra spiritualității creștine

Albastru ca jazzul – Reflecții postmoderne asupra spiritualității creștine, de Donald Miller, Editura Kerigma, Oradea, 2009.

Donald „Don” Miller (n.1971)  este un autor american, vorbitor motivațional și om de afaceri. Este CEO-ul unei companii de marketing, StoryBrand. Este de asemenea autor a numeroase eseuri și reflecții despre credință, Dumnezeu și despre descoperirea de sine. Primul său bestseller New York Times a fost Blue Like Jazz( adică prezentul volum), iar ultimul său volum  este Business Made Simple. Autor a numeroase cărți, dintre care menționăm:

 • Prayer and the Art of Volkswagen Maintenance: Finding God on the Open Road, republicată sub titlul Through Painted Deserts;
 • Blue Like Jazz: Nonreligious Thoughts on Christian Spirituality;
 • Searching For God Knows What;
 • Through Painted Deserts: Light, God, and Beauty on the Open Road;
 • To Own a Dragon: Reflections On Growing Up Without a Father, extinsă și republicată sub titlul: Father Fiction;
 • A Million Miles in a Thousand Years;
 • Father Fiction: Chapters for a Fatherless Generation;
 • Storyline: Finding Your Subplot in God’s Story, 2012 ;
 • Scary Close;
 • Building a StoryBrand;
 • Marketing Made Simple;
 • Business Made Simple, .

Albastru ca jazzul – Reflecții postmoderne asupra spiritualității creștine este a doua carte a lui Donald Miller. Este o operă semi-autobiografică constând într-o serie de eseuri și reflecții personale care urmăresc cronologic creșterea înțelegerii de către autor a naturii lui Dumnezeu și a lui Isus și nevoia și responsabilitatea unui răspuns personal autentic urmare acestei înțelegeri. Cea mai amre parte a cărții are în centru experiența autorului cu prietenii și colegii din vremea când audia cursurile de la Reed College, o universitate de arte din Portland, Oregon.

Cartea a devenit bestseller New York Times, iar popularitatea ei se datorează stilului personal și conținutului autobiografic care apelează la creștinii post moderni ai generațiilor de 20, 30 de ani aflați în biserici emergente. Cartea a fost numită  de Paste Magazin una dintre cele mai bune 20 de căți ale decadei.

„Donald Miller reușește să fie așa cum fiecare scriitor creștin se ostenește să ajungă: relevant spiritual. În această ultimă producție a sa , el se reevaluează deplin pe sine. Înfrumusețată cu un umor care ne ia prin surprindere, cu remarci caustice și expuneri concise, Abastru ca jazzul este o călătorie incitantă spre un Dumnezeu care nu e doar real, ci și accesibil.” – David Allen, HM Magazine

Iată un exemplu lămuritor cu privire la stilul autorului: „Azim ă întreb la ce bun se mai referă Dumnezeu la Sine Însuși ca fiind „Tatăl”. Mie, lucrul acesta, având în vedere reprezentarea părintească a rolului de tata, mi se pare o eroare de marketing. De ce ține Dumnezeu să se numească pe Sine Tată, când atât de mulți tați își abandonează copii? Copil fiind, pentru mine cuvintele Dumnezeu Tatăl erau învăluite în ceață. Înțelegea ce trebue să facă un tata așa cum înțelegeam care este sarcina unui pastor. Toate cuvintele care se refereau la Dumnezeu și Îl descriau mi se părea că veneau din vremuri străvechi, de dinaintea jocurilor video, a roboților Palm Pilot și a Internetului.”(p.16).

O lectură binevenită pentru a încerca să privim credința prin ochii unei generații care s-a născut în altă lume decât cea cunoscută nouă adulților maturi.

Lectură ușoară, folositoare și…fără prejudecăți…

Dr. Valeriu Petrescu