Sugestii de lectură - Antiparenting - sensul pierdul al paternității

Info Adventist 24 iulie 2022

Relația părinte-copil a devenit, în mintea multor părinți, atât de complicată, încât tot mai mulți dintre ei simt nevoia să fie învățati să fie părinți.Și așa s-a născut afacerea numită parenting…Iată aici o altă perspectivă:

ANTIPARENTING -SENSUL PIERDUT AL PATERNITĂȚII, de Savatie Baștovoi, Editura Cathisma, București…

Savatie Baștovoi (Ștefan, pe numele său de mirean) este un personaj, mai înainte de a fi un autor…Născut la Chișinău, scriitorul și editorul român a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

Crescut (ca într-un soi de experiment educativ al părinților săi, ambii cadre didactice) într-un sat atât de mic încât nici nu apare pe hartă, unde nu exista nici școală, nici primărie, nici poliție, nici biserică, Ștefan își amintește peste ani vârsta aceasta într-un roman (Iepurii nu mor), care a fost primul roman al unui scriitor moldovean tradus și publicat la Paris și în Italia.

A publicat peste 20 de cărți (poezie, proză și eseu), multe dintre ele traduse și publicate în diverse limbi. Evident, sunt publicate și în România…A scris o mulțime de anchete jurnalistice, a creat sculptură bisericească și a ilustrat cu grafică și acuarelă mai multe cărți. În anumite medii din România, Savatie Baștavoi a devenit o modă…

Zice autorul despre modul în care a fost gândită și realizată această carte: „Antiparenting a devenit un fenomen înainte de a fi o carte. Este primul experiment de acest fel, când o carte se scrie cu peste 10.000 de cititori în față care comentează, contrazic și completează cele scrise…Suntem în premieră mondială. S-ar putea ca acesta să devină un nou mod de a scrie cărți, un nou gen de literatură. Vocile cititorilor se regăsesc nu doar la nivel de idei și atmosferă, ci chiar străbat cartea la modul cel mai direct, în calitate de actori.”(p.5)

Pledoaria lui este una cu rădăcini biblice, creștine, și incearcă să se opună unui curent de abordare a educării copiilor care, se vede peste tot, nu dă, nici pe departe, rezultatele scontate.

Într-un limbaj direct, elegat, și plin de incisivitate, autorul intră în polemică pe tema educației cu ideea, falimentară după el, a unei instruiri a părinților, care, în loc să-i facă părinți mai eficienți, le răpește și bruma de îndemânare nativă pe care au învățat-o de la părinții și bunicii lor.

Capitolul 33 vorbește despre copilăria lui Hristos și merită citit cu atenție…Volumul se încheie cu 10 povestiri din copilărie, care au forța să transmită idei, mult mai bine decât orice teorie.

Dragi părinti (prezenți și viitori), dragi bunici și…mai ales, dragi copii, asta este o carte de citit…

Lectură utilă, plăcută și…poate, nostalgică…

Dr. Valeriu Petrescu