Sugestii de lectură - Apologetica creștină în lumea postmodernă

Info Adventist 24 aprilie 2022

Apărarea propriilor convingeri este o necessitate permanentă pentru orice om care este conștient de importanța acestora. Apărarea convingerilor religioase creștine, adică apologetica, este o necesitate cu atât mai mare cu cât ele sunt mai mult atacate.

Apologetica creștină în lumea postmodernă, Editori Timothy R.Phillips și Dennis L.Okholm, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2007.

 Timothy Phillips a fost un profesor de teologie american. A murit la vârsta de 50 de ani, răpus de un cancer.

A studiat filosofia, a obținut un master în teologie de la Gordon-Conwell College din Massachusetts și un doctorat în teologie de la Vanderbilt University din Nashville. Este co-editor al multor cărți, dintre care amintim: Welcome to the Family, The Nature of Confession, Four Views on salvation in a Pluralistic World și Christian apologetics in a Post-Modern World(adică prezentul volum).

Dennis Okholm are o experiență de peste 40 de ani la catedră, incluzând și scurte perioade în Kenia, România și Sudan. A fost implicat într-un dialog evanghelico-mormon.

A fost timp de 28 de ani pastor al Presbyterian Church(USA), apoi a fost hirotonit ca preot în Anglican Church in North America.

Are o licență în filosofie de la Wheaton College, un Master of Arts în istoria bisericii de la Trinity Evangelical Divinity School, un Master of Divinity de la Trinity Evangelical Divinity School, un Theological Master de la Princeton Theological Seminary și un Doctorat în Teologie Sistematică de la Princeton Theological Seminary.

Este autor și editor a numeroase cărți, printre care și cea de față.

Până acum s-au făcut prea puține eforturi de articulare a unei strategii apologetice capabile a avea impact asupra culturii noastre postmoderne pluraliste, orientată spre consumator și îndragostită de abordările manageriale și terapeutice ale vietii. Aceasta este prima carte care ia in serios o asemenea sarcină vitală.

În paginile cărtți de față sunt discutate trei răspunsuri posibile la postmodernitate: primul consideră viabilă și preferabilă în continuare apologetica evidențialistă tradițională. Cel de-al doilea găsește incitantă critica postmodernă la adresa creștinismului și a culturii occidentale, dar îi respinge trăsăturile centrale. În sfarșit, a treia soluție sugerată apreciază că aspectele cheie ale postmodernității ar putea fi însușite de creștinism în scopul conservării poziției sale.

Deosebit de utile sunt capitolele ce discută în lumina postmodernității problemele cu care se confruntă biserica locală. Editorii volumului, impreuna cu John Stackhouse, adaugă la rândul lor niște eseuri introductive deosebit de interesante, care îl ajută pe cititor să se orienteze în vastul domeniu al postmodernității și printre diferitele strategii apologetice propuse.
Toate acestea fac ca lucrarea de față să fie indispesabilă teologilor, studenților interesați de  lumea contemporană și pastorilor.

Autorii cuprinși în prezenta lucrare sunt: Roger Lundin, John G. Stackhouse Jr., Nicola Hoggard Creegan, William Lane Craig, James W. Sire, Richard Middleton, Brian J. Walsh, Phillip D. Kenson, Ronald Potter, Dennis Hollinger, Douglas Webster și, bineînțeles, cei doi editori, Timothy R. Phillps și Dennis Okholm.

Carte este structurată în cinci părți:

1 – Definiții: Apologetica și postmodernitatea;

2 – Apologetica modernității;

3 – Apologetica între modernitate și postmodernitate;

4 – Apologetica postmodernității;

5 – Biserica într-un cadru postmodern.

Lucrarea încearcă să arunce o privire cuprinzătoare asupra strategiilor apologetice în confruntarea cu postmodernismul, ceea ce nu înseamnă că strategiile propuse sunt și dezirabile.

Lectură atentă, avizată și circumspectă…

Dr. Valeriu Petrescu