Sugestii de lectură - Apologetică, pus și simplu

Info Adventist 24 mai 2020

În mod obișnuit creștinilor le vine greu să-și apere credința într-un mod proactiv, limitându-se, de cele mai multe ori, a fi foarte defensivi, și asta fiindcă nu au exercițiul unei apologetici eficiente…

APOLOGETICĂ, PUR ȘI SIMPLU – CUM SĂ ÎȚI PREZINȚI CREDINȚA, de Aliester McGrath, Editura Neword Press, Arad, 2012…

Aliester McGrath s-a născut în Belfast, Irlanda de Nord, în 1953. Studiază matematica, fizica și chimia aplicată, iar din 1975 devine cercetător în biofizică moleculară la Departamentul de Biochimie al Universității Oxford, absolvind în paralel Oxford University Final Honour School of Theology. În 1977 dobândește titlul Oxford D. Ph. pentru cercetare în domeniul științelor naturale, după care predă o vreme teologia la Colegiul Sf. Ioan,Universitatea Cambridge. În 1983 este numit lector de doctrină creștină și etică la Wycliffe Hall, Oxford, devenind și membru al catedrei de teologie a Universității Oxford, iar în 1993 este ales lector universitar cercetător. În același an, devine profesor de teologie sistematică la Regent College, Vancouver, Canada. În 1995 este ales decan la Wycliffe Hall, iar din 1999 primește titlul de profesor universitar de teologie istorică în cadrul Universității Oxford. În 2001 dobândește titlul Oxford Doctorate of Divinity pentru cercetare în domeniul teologiei istorice și sistematice. În 2005 este ales membru al Royal Society of Arts.

Printre cărțile care i-au adus un prestigiu deosebit în rândul creștinilor se numără Iustitia Dei: o istorie a doctrinei creștine  a justificării; Teologia creștină; Teologia crucii în scrierile lui Luther; Doctrina creștină; Apologetică, pur și simplu( adică prezenta lucrare); Intelectul pasionat: credința creștină și ucenicia minții,etc.

De ce este necesară apologetica ? Autorul motivează scrierea acestei cărți, răspunzând acestei întrebări legitime: „Această carte este o introducere în apologetică – domeniul gândirii creștine concentrat asupra justificării temelor de bază ale credinței creștine și comunicarea eficientă a acestora unei lumi necreștine. Apologetica încurajează o atitudine de implicare, încurajându-i pe creștini să interacționeze cu ideile culturii din care fac parte, nu să fugă de acestea sau să pretindă că le pot ignora. Apologetica are ca scop transformarea credincioșilor în gânditori și a gânditorilor în credincioși. Ea ne pune în mișcare rațiunea, imaginația și cele mai profunde dorințe. Ne deschide inima, ochii și mintea. După cum remarca și marele apologet G.K.Chesterton(1874-1936): „Scopul deschiderii minții, la fel ca cel al deschiderii gurii, este s-o închidem la loc, în urma unui argument solid.” Apologetica celebrează și proclamă integritatea intelectuală, bogăția imaginației și profunzimea Evangheliei în moduri care pot realiza legătura cu cultura noastră.

Apologetica nu trebuie văzută ca o reacție defensivă și ostilă în fața lumii, ci ca o ocazie binevenită de a prezenta, a celebra și a expune cufărul cu comori al credinței creștine. Ea îi încurajează pe credincioși să-și aprecieze credința, să o explice și să o recomande celor din afara bisericii. Scopul acesteia este de a pune bazele bogăției intelectuale, morale, imaginative și relaționale ale credinței creștine – în parte, pentru a-i reasigura pe credincioși și pentru a-i ajuta să-și dezvolte credința, însă, în primul rând, pentru a-i ajuta pe cei din afara comunității de credință să-și dea seama de viziunea atrăgătoare care poate fi găsită în inima Evangheliei.

Această carte dorește să le ofere cititorilor o introducere spre temele majora ale apologeticii, (p.11).

Așadar, avem de aface cu un manual. De altfel, autorul  mărturisește: „Această carte se bazează pe prelegeri pe care le-am ținut la Centrul Pentru Apologetică Creștină din Oxford, instituție care, în parteneriat cu Ravi Zacharias International Ministies, dezvoltă abordări apologetice eficiente și relevante.”(p.9).

O carte scrisă într-un limbaj accesibil oricui, cu o organizare cuprinzătoare a tematicii, împărțită în nouă secțiuni, după cum urmează:

1 – Pentru început: Ce este apologetica ?;

2 – Apologetica și cultura contemporană: De la modernism;

3 – Fundamentele teologice ale apologeticii;

4 – Importanța publicului: Oportunități și dificultăți;

5 – Raționalitatea credinței creștine;

6 –Indicii în sprijinul credinței: Abordări ale inițiativei apologetice;

7 – Porți pentru apologetică: Deschiderea porții spre credință;

8 – Întrebări despre credință: Dezvoltarea abordărilor;

9 – Concluzie: Dezvoltarea propriei abordări apologetice.

Spor la lectură și la…învățare…

Dr. Valeriu Petrescu