Sugestii de lectură - Arta de a găsi dreapta măsură – Cum să te bucuri  de viață

Info Adventist 22 ianuarie 2023

Păstrarea echilibrului este una dintre cele mai dificile întreprinderi ale vieții oricărui om, dar, mai ales, a vieții creștinului.

Arta de a găsi dreapta măsură – Cum să te bucuri  de viață, de Anselm Grün, Editura All, București.

Anselm Grün (n.1945) este uncălugăr benedictin german. Este responsabilul economic al Abației Münsterschwarzach, în calitate de chelar, unde are în grijă 260 de angajați și 20 de bussinesuri.

A terminat liceul la  Würzburg, în Germania. În acelaș an a devenit novice la Mănăstirea Benedictină din Münsterschwarzach. În perioada 1965-1971 a studiat filosofia și teologie la St. Ottilien Archabbey și la Roma. În 1974 și-a luat doctoratul în teologie cu Karl Rahner. În perioada 1974-1976 a studiat bussines la Nüremberg.

Este autorul a peste 300 de cărți focalizate pe spiritualitate, traduse în peste 30 de limbi, în peste 15 milioane de exemplare. Ține cursuri și conferințe în întreaga lume și oferă consiliere pentru manageri.

            În limba română au fost traduse unele dintre aceste cărți, cum ar fi, la Editura Paralela 45: Prietenia este un dar, Sentimentul de acasă, Ești o binecuvântare; Mulțumesc!, Frumusețea, Îngerul Crăciunului; la Editura All: Arta de a găsi dreapta măsură (adică prezenta lucrare) și altele.

            Spue autorul despre prezentul volum și, mai ales, despre sensurile cuvântului măsură: „Cuvântul „măsură” înseamnă la origini măsurarea lucrurilor care nu aveau o măsură. Era pus laolaltă cu conceptele „măsurare” și „marcare”, și avea de-a face cu o lamă, cu ceva pentru marcat și tăiat. Astăzi vorbim și despre calibru sau despre instrumente de măsură. A măsura corect înseamnă de asemenea a găsi limita exactă. De asemenea „semn” aparține aceleiași familii de cuvinte care la origini trimiteau la marcare și tăiere. Are legătură cu termenul grecesc metrom („măsură”) și trimite în acelaș timp la cuvintele meditari („gândire”) și medicus („sfătuitorul înțelept, judecătorul deștept”). Deja din înțelesul cuvântului putem recunoaște că îl putem folosi pentru a găsi măsura corectă, etalonul corect pentru faptele și gândurile noastre. Tot ceea ce este bun pentru noi. Cine are măsura corectă în propria persoană, are un sfătuitor interior, dar și un medic interior care stă de veghe pentru ca omul respectiv să ducă o viață echilibrată, să fie păzit de rele și chiar de boli. Un astfel de om nu-și va croi o viață împotriva firii, împotriva propriului echilibru interior.”(p.5-6).

            Cartea are trei secțiuni:

  • Menținerea echilibrului;
  • Atenție la creație;
  • De ce are nevoie omul,

care cuprind o serie de teme, sub forma unor mici eseuri, toate încercând să răspundă enunțului titlului.

Lectură plăcută, pilduitoare și edificatoare…

Dr. Valeriu Petrescu