Sugestii de lectură - Ce a fost înainte de Big Bang? - O istorie întreagă a Universului

Info Adventist 18 aprilie 2021

Una dintre întrebările la care ateismul nu are răspuns este aceasta: „bine, bine, și înainte de big bang ce a fost ? Este o întrebare care doar împinge în timp răspunsul la întrebarea fundamentală: există Dumnezeu ?

CE A FOST ÎNAINTE DE BIG BANG ? – O ISTORIE ÎNTREAGĂ A UNIVERSULUI, de Martin Bojowald, Editura Humanitas, 2016.

Martin Bojowald (n. 1973) este un fizician german care a studiat la cele mai bune universități tehnice din Germania. Și-a luat doctoratul în iunie 2000 la RWTH Aachen în Germania, magna cum laude, având ca îndrumător pe profesorul Hans A. Kastrup.

Predă la Penn State University,SUA, la Departamentul de fizică, unde este membru al Institute for Gravitation and the Cosmos. Înainte de a preda la această faimoasă universitate a lucrat vreme de mai mulți ani laMax Planck Institute for Gravitational Physics în Potsdam, Germania.  S-a ocupat de studii extrem de specializate :loop quantum gravity și physical cosmology și este considerat a fi întemeietorul sub-câmpului de cercetare loop quantum cosmology(am păstrat denumirile în engleză ca să nu greșesc termenii).

Cel mai ambișios proiect științific al vremurilor noastre este, probabil, încercarea de a uni mecanica cuantică (teoria valabilă la scara microcosmosului) cu relativitatea generală ( teoria care își vădește importanța la scara cosmosului) – două domenii ale cunoașterii ce par să se afle pe poziții ireconciliabile. Există mai multe teorii în sensul acesta, una dintre ele fiind gravitația cuantică cu bucle, al cărei adept este Martin Bojowald, unul dintre pionierii ei. Pe scurt această teorie spune că înainte de big bang a existat un alt univers care, spre deosebire de cel vizibil astăzi, s-a contractat.

Scriind această carte de popularizare a științei, autorul avertizează : „Pentru a stăpâni un asemenea teritoriu e nevoie de o smerenie față de natură, care nu se manifestă întotdeauna. Deseori, fizicienii vorbesc cu o încredere excesivă ( uneori chiar cu aroganță), dar, atunci când este vorba de o lege a naturii, nu trebuie să uităm că : „S-ar putea să fie corectă, s-ar putea să fie greșită. Dacă nu e corectă, omul de știință e de vină, nu natura,”[ cum zice Rudolf Carnap în lucrarea sa An Introduction to the Philosophy of Science(1995)]. Fizicianul construiește legile naturii și e răspunzător dacă ele nu funcționează. Nimeni nu se supune fizicianului, și cu atât mai puțin natura. Acest lucru este valabil mai cu seamă pentru schițe teoretice așa cum este gravitația cuantică. Până când observațiile ne vor arăta dacă natura manifestă măcar un minim respect față de legile care i se impun, intuiția ne va călăuzi în acest teritoriu necunoscut – într-o cutezătoare călătorie în timp care ne va duce înainte de big bang.”(p.13).

Ce înțeleg eu de aici este că îți trebuie mult mai multă credință ca să crezi în aceste teorii științifice neverificate decât să crezi în Dumnezeu.

Cartea cuprinde 11 capitole, titlul ultimului dintre ele fiind revelator : Limitele științei și noblețea naturii.

O lectură care, dincolo de informația științifică, luată cu rezerva de rigoare, pe care însuși autorul o recomandă, poate ajuta cititorul să-și întărească credința în Dumnezeu.

Lectură utilă, reflexivă și dubitativă…

Dr. Valeriu Petrescu