Sugestii de lectură - Ce este teologia reformată? - să înțelegem fundamentele

Info Adventist 10 aprilie 2022

Care sunt caracteristicile teologiei marilor confesiuni creștine ? Ce crede biserica romano-catolică, cea ortodoxă, ce cred bisericile reformate ? Iată câteva întrebări necesare clarificării celor interesați să știe care sunt diferențele dintre confesiunile creștine.

Ce este teologia reformată ? – să înțelegem fundamentele, de R.C.Sproul, Editura Kerigma, Orada, 2020.

Robert Charles Sproul (1939 –2017) a fost un teolog reformat american și pastor al Presbyterian Church in America. A fost fondatorul și președintele Ligonier Ministry și putea fi auzit zilnic la radio în programul Renewing Your Mind. Sub conducerea sa Ligonier Ministry a produs Ligonier Statement on Biblical Inerrancy care a devenit în 1978 Chicago Statement on Biblical Inerrancy, ambele coordonate de Sproul și Norman Geisler. Sproul a fost numit „cel mai mare și mai influent inițiator al redescoperirii teologiei reformate al ultimului secol.”

A studiat la Westminster College, unde și-a luat diploma de licență, la Pittsburg-Xenia Theological Seminary de unde a obținut un M.Div, la Free University of Amsterdam unde a obținut titlul de PhD în 2001. A predat la numeroase universități cum ar fi: Reformed Theological Seminary din Orlando, Reformed Theological Seminary din Jackson și Knox Theological Seminary din Fort Lauderdale.

A slujit în United Presbyterian Church in the USA, pe care a părăsit-o în 1975 și a trecut la Presbyterian Church in America. A fost membru al Alliance of Confessing Evangelicals. A fost un susținător al calvinismului și un adept al abordării tomiste (clasice) a apologeticii creștine. A fost un critic puternic la Bisericii Catolice și al teologiei catolice, denunțând apariția în 1994 a documentului ecumenic Evangelicals and Catholocs Together.

Autor al unui număr impresionant de cărți, peste 100, dintre care amintim The Holiness of God, Essential Truths of the Christian Faith, și What Is Reformed Theology? Este cunoscut, de asemenea, ca autor al cărții Chosen by God, o carte despre predestinație și suveranitatea lui Dumnezeu. Lucrarea sa Not a Chance: The Myth of Chance in Modern Science and Cosmology a fost mult apreciată de cei care resping materialismul susținut de unii din comunitatea științifică. A fost, de asemenea, editorul general al Reformation Study Bible, care a apărut în numeroase ediții, cunoscută fiind și ca New Geneva Study Bible. A fost și editor executive al revistei Tabletalk.

Există în cultura populară și chiar în biserică o multitudine de concepții greșite referitoare la teologia reformată. Unele trimiteri la adresa ei sunt positive, altele negative. Lucrarea Ce este teologia reformată ? – să înțelegem fundamentele reprezintă o introducere la un set de credințe și concepte care au avut o influență imensă supra bisericii evanghelice.

Spune autorul în Introducere despre prezenta lucrare: „Ce este teologia reformată? Scopul acestei cărți este de a oferi un răspuns simplu la această întrebare. Ce este teologia reformată: nu este un manual de teologie sistematică și nici o prezentare detaliată și comprehensivă a fiecărui articol al doctrinei reformate, ci este, mai degrabă, un compendiu, o introducere presurtată în esența teologiei reformate”.

Cartea este structurată în două părți, plus o Introducere și un Glosar de termeni străini:

 • Partea I – Fundamentele teologiei reformate
  • 1. Centrare pe Dumnezeu;
  • 2. Întemeiere exclusivă pe Cuvântul lui Dumnezeu;
  • 3. Dedicare în întregime credinței;
  • 4. Devotare Profetului, Preotului și Împăratului;
  • 5. Supranumită și teologia legământului.
 • Partea a II-a Cele cinci teze ale teologiei reformate
  • 6. Corupția radicală a umanității;
  • 7. Alegerea suverană a lui Dumnezeu;
  • 8. Ispășirea intenționată înfăptuită de Hristos;
  • 9. Chemarea eficientă a Duhului;
  • 10. Păstrarea sfinților de către Dumnezeu.

Este o carte binevenită care prezintă într-un limbaj accesibil  pentru a putea înțelege de ce teologia reformată afirmă că se centrează în jurul lui Dumnezeu și se întemeiază pe Cuvântul lui Dumnezeu.

Lectură utilă și lămuritoare…

Dr. Valeriu Petrescu