Sugestii de lectură - Cei patru călăreți - Conversația care a declanșat revoluția ateistă

Info Adventist 5 septembrie 2021

Lupta dintre credință și necredință, dintre credincioși și atei este una multimilenară. Noul Ateism este doar una dintre episoadele acestei lupte.

CEI PATRU CĂLĂREȚI – Conversația care a declanșat revoluția ateistă, Christhopher Hitchens, Richard Dawkins, Sam Harris, Daniel Dennett, Editura Litera, 2020.

Noul ateism este numele dat unei mișcări promovate de câțiva scriitori atei la începutul secolului 21, care susține că „religia nu trebuie pur si simplu tolerată, ci trebuie combătută, criticată și demascată prin argumente raționale, oriunde își manifestă influența”. Sintagma este adesea asociată cu cinci scriitori: Richard Dawkins, Daniel C. Dennett, Sam Harris, Christopher Hitchens, și Victor J. Stenger.

Noul ateism a fost în mare vogă în la începutul acestui secol părând să fie, în sfârșit, răspunsul raționalimului la aberațiile religiei.Unii dintre propagatorii lui din România cred că Noul Ateism este încă în expansiune, deși, cum se vede în fragmentul care urmează, Noul Ateism a eșuat în pretențiile lui.

Într-un articol publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ian. 2018 de Tereza-Brândușa Palade, conf. univ.dr. la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, intitulat De ce a eșuat Noul Ateism,  autoarea spune: „ Noul Ateism a fost aspru criticat chiar de mulți atei onorabili ca o doctrină agresivă, care caricaturizează religia fără să știe mai nimic despre ea.[…] }n ultimii ani, Noii Atei ca Sam Harris și Richard Dawkins au comis și câteva păcate fundamentale din perspectiva stângii occidentale. Au făcut afirmații care au putut fi asociate de lectorii lor liberali cu islamofobia, rasismul și supremația albilor.Au apărut, ca urmare, în presa occidentală de stânga( The Guardian, Politico magazine,etc), ale unor liber-cugetători care se dezic total de ateismul „bigot” și „rasist” al Noului Ateism. Pe scurt, stânga seculară  s-a săturat de Noii Atei și și-ar dori un ateism mai corect politic, în timp ce dreapta respectoasă față de tradiții religioase și simboluri a fost iremediabil ofensată de cruciada lor militantă împotriva „răului absolut” al religiei. Iar ateii onorabili și-ar dori un ateism mai nuanțat, gentil și bine informat, care să pornească de la înțelegerea contextelor în care au apărut religiile lumii – nu de la decupaje, demonizări și caricaturizări. Noul Ateism le apare astăzi tuturor, deși din motive diferite, ca un bigotism tot mai nefrecventabil. Nu însă atât din motive epistemiologice legate de raționalismul  său platonic, ci pentru că nu răspunde așteptărilor morale și ideologice ale nimănui, poate cu excepția unui grup restrând de zeloți, încă devotat lui Sam Harris. Noul Ateismn n-are anvergura unei „noi religii universale”, ci a eșuat într-un lamentabil sectarism.”

Christopher Eric Hitchens (1949 –2011) a fost un scriitor, critic literar și jurnalist anglo-american. Articolele sale au apărut în reviste precum The Atlantic, Vanity Fair , Slate, World Affairs, The Nation, Free Inquiry și altele. Era un ateu declarat, cunoscut, alǎturi de Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennett, pentru poziția sa intransigentă față de religie și pentru susținerea ideilor Iluminismului, considerând conceptul de divinitate ca fiind unul esențialmente totalitarist.

A scris numeroase cărți biografice, declarându-se admirator al lui George Orwell, Thomas Paine, și Thomas Jefferson, fiind în același timp un critic vehement al maicii Tereza, al soților Bill și Hillary Clinton, precum și al lui Henry Kissinger.

În lucrarea sa intitulată God Is Not Great: How Religion Poisons Everything susține că religia are un caracter violent, irațional, intolerant, discriminatoare la adresa femeilor și susținătoare a rasismului. Critica sa vizează în special religiile monoteiste (creștinismul, islamul și iudaismul), dar și altele ca: neopăgânismul, hinduismul și budismul.

Deschis dialogului, Hitchens invită la dezbateri religioase pe toți reprezentanții cultelor. Astfel, în 2007, inițiază o polemică cu teologul evanghelic conservator Douglas Wilson. Acest schimb de opinii va sta la baza unei serii de articole intitulate Is Christianity Good for the World?(„Este creștinismul bun pentru omenire?”) și care a fost publicată în numerele magazinului Christianity Today, apoi sub forma unei cărți apărute în 2008.

Clinton Richard Dawkins, (n.1941 în Nairobi, Kenya) este un eminent etolog britanic, biolog evoluționist și autor. Profesor la Catedra pentru Popularizarea Științei „Charles Simonyi” din cadrul Universității Oxford, din anul 1995 până în anul 2008, în prezent se află în fruntea Fundației Richard Dawkins pentru Rațiune și Știință.

Richard Dawkins s-a afirmat pentru prima dată în anul 1976, odată cu publicarea primei sale cărți, Gena egoistă, care promova o concepție despre evoluție centrată pe genă, și a introdus în vocabular termenul de memă, contribuind astfel la întemeierea domeniului memeticii. În 1982 a adus o importantă contribuție la dezvoltarea științei evoluției prin teoria sa, prezentată în cartea Fenotipul extins (The Extended Phenotype), conform căreia manifestările fenotipice nu sunt limitate la nivelul organismului, ci se extind în mediu, incluzând și corpul altor organisme. De atunci pînă în prezent a publicat un număr important de cărți despre evoluție, cu mare succes la public, luând totodată parte la o serie de talk-show-uri având ca temă biologia evoluționistă, creaționismul și religia.

Dawkins este ateu, umanist și, în calitate de comentator al științei, religiei și politicului, printre cei mai renumiți intelectuali vorbitori de limbă engleză. Ca o analogie la celebrul „Buldogul lui Darwin”, cum era supranumit Thomas Huxley, modul înflăcărat cu care apără teoria darwinistă a evoluției i-a conferit lui Richard Dawkins apelativul de „Rottweiler-ul lui Darwin”.

Dintre volumele publicate de el, în limba română au fost traduse:

  1. Gena egoistă (Editura Tehnică, 2006);
  1. Un râu pornit din Eden (Editura Humanitas, 1996);
  2. Himera credinței în Dumnezeu (Editura Curtea Veche, 2007)
  3. Ceasornicarul orb (Humanitas, 2009).

Sam Harris (n. 1967) este un scriitor și cercetător în domeniul neuroștiinței. Este cunoscut pentru cărțile sale critice la adresa religiei, The End of Faith (2004) și Letter to a Christian Nation (2006), ultima scrisă ca răspuns la criticile primite la publicarea primei cărți. În 2009 a obținut un doctorat în neuroștiință la University of California efectuând studii ce mǎsoarǎ efectele credinței, necredinței și incertitudinii asupra creierului.

Harris scrie pe bloguri ale unor publicații precum Washington Post, Huffington Post, sau Truthdig și a avut articole publicate în presa americană, și anume, în Newsweek, New York Times, Los Angeles Times, Boston Globe precum și ziarul britanic The Times. A apǎrut și în numeroase emisiuni radio și TV, printre care și The O’Reilly Factor, Real Time sau The Colbert Report, precum și în documentarul Beyond Belief: Science, Religion, Reason and Survival sau podcastul Point of Inquiry.

Împreună cu soția sa, Annaka Harris, a pus bazele fundației Project Reason care are ca membrii personalități ca: Steven Weinberg, Peter Atkins, Richard Dawkins, Daniel Dennett, Rebecca Goldstein, Harold Kroto, Ian McEwan, Salman Rushdie.

A practicat meditața mai bine de 30 de ani, studiind atât cu mentori din Tibet, India și Myanmar, cât și cu profesori occidentali

Daniel Clement Dennett (n.1942) este un filozof de cetățenie americană, profesor universitar și un ateu recunoscut. A studiat la Harvard și Oxford și este actulamente profesor de filosofie și rectorul Centrului pentru Studii Cognitive de la Universitatea Tufts. Este unul din cei mai importanți filozofi contemporani în filozofia minții și în filozofia științei, și în tot ceea ce ține de teoria evoluționistă și științele cognitive. În anul 2011, Universitatea din București îi acordă titlu academic de Doctor Honoris Causa.

Din bogatul său număr de cărți publicate, în limba română au fost traduse:

  1. Tipuri mentale, Editura. Humanitas, 1998;
  2. Știință și religie. Sunt ele compatibile ? Editura Ratio et Revelatio, 2014.

În 2007, Christhopher Hitchens, Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennett au avut o discuție extrem de importantă în biblioteca lui Christhopher Hitchens, înregistrată video, înregistrare devenită virală. Se consideră că această discuție a inaugurat epoca modernă a ateismului.

Această carte este transcrierea conversației aceleia, publicată pentru prima dată, îmbogățită cu materiale de la participanți încă în viață: Dawkins, Harris și Dennett. Noile eseuri, cu o introducere de Stephen Fry, marchează evoluția gândirii celor patru protagoniști și subliniază aspectele în mod special importante ale acestei conversații epice.

Este o lectură folositoare pentru a înțelege care sunt bazele Noului Ateism și cum raționează promotorii lui.

Lectură utilă și provocatoare…

Dr. Valeriu Petrescu