Sugestii de lectură - Chipul lui Dumnezeu

Info Adventist 31 ianuarie 2021

Întrebările cu privire la originea universului sunt nu doar preocupări ale teologilor ci, mai ales, ale oamenilor de știință. Credincioșii au un răspuns, pe care il găsim în Biblie: „La început Dumnezeu a făcut…”(Genesa 1,1).

CHIPUL LUI DUMNEZEU, de Igor și Grichka Bogdanov, Editura Polirom, 2020.

Igor și Grichka Bogdanov], născuți la 29 august 1949 la Saint-Lary (Gers), Franța, sunt  frați gemeni, animatori, producători de televiziune și eseiști, afirmați după anii 1970 în domeniile vulgarizării științifice privitoare la cosmologie și, de asemenea, în science-fiction.

Grichka Bogdanov este doctor în matematică și profesor titular la Catedra de Cosmologie a Universității Megatrend de Științe Aplicate din Belgrad.

Igor Bogdanov este doctor în fizică teoretică, profesor cotitular împreună cu Grichka Bogdanov la Catedra de Cosmologie a aceleiași Universități Magatrend din Belgrad.

Valoarea științifică a multora dintre lucrările lor este în mod regulat pusă sub semnul întrebării de o mare parte a comunității științifice. Frații stârnesc, de asemenea, curiozitatea publicului larg din cauza personalității lor, a originii familiale și a aspectului lor fizic.

Cei doi frați gemeni sunt animatori și producători ai unor seriale și emisiuni științifice de mare succes la diverse televiziuni din Franța. Împreună, sunt coautori a numeroase bestselleruri dedicate cosmologiei și progreselor tehnologice. Lucrările lor consacrate perioadei de dinainte de Big Bang sunt considerate opere de pionierat în domeniu, deși contestate de unii.

Cartea și-a luat titlul de la faimoasa exclamație a lui George Smoot, conducătorul echipei de astrofizicieni care, pe baza imaginilor satelitului COBE, au identificat imagini considerate a fi cele mai vechi din univers, expresie pe care a folosit-o pe 23 aprilie 1992 în prezentarea descoperirii la sediul Societății Americane de Fizică, atunci când a spus: „ Pentru spiritele religioase, e ca și cum ar vedea chipul lui Dumnezeu”.

Cartea fraților Igor și Grichka Bogdanov reconstituie aventura cosmologiei aflate în căutare de răspunsuri la întrebările esențiale cu privire la originea și evoluția Universului, prezentând într-un stil propriu și incitant rezultatele cercetărilor unor aspecte dintr-un trecut foarte îndepărtat, unele dintre aceste vizând, fie și indirect, perioada de dinainte de Big Bang. Totul pare să sugereze că legile imuabile ale fizicii, dar și fenmenele comentate ar implica existența unui proiect care a făcut posibilă apariția vieții pe Pământ. Dar este oare așa ? Există ceva sau cineva care a elaborat un astfel de proiect ? Are Universul un destin înscris în vreun ”ADN cosmic” al său ?

Cartea beneficiază de postfețe semnate de Robert Wilson, John Mather și Jim Peebles, cu toții laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică în 1978, 2006 și 2019.

Autorii, ca oameni de știință, aderă la teoria Big Bang-ului și încearcă să urmărească ideea unui designer al Universului.

O lectură interesantă pentru creștinii care vor să cunoască și argumentele „celeilalte părți” în chestiunea originii Universului.

Lectură utilă, atentă și, evident, critică…

Dr. Valeriu Petrescu