Sugestii de lectură - CINE L-A CREAT PE DUMNEZEU? – RĂSPUNSURI LA PESTE 100 DE ÎNTREBĂRI DIFICILE DESPRE CREDINȚĂ

Info Adventist 10 ianuarie 2021

Circulă tot felul de întrebări naive sau provocatoare cărora credincioșii sunt chemați să le răspundă…

CINE L-A CREAT PE DUMNEZEU? – RĂSPUNSURI LA PESTE 100 DE ÎNTREBĂRI DIFICILE DESPRE CREDINȚĂ, editori generali Ravi Zacharias și Norman Geisler, Editura Newordpress, Arad, 2010.

Ravi Zacharias(1946 – 2020) este fondatorul misiunii Ravi Zacharias International Ministries. Biografia autorului este fascinantă.A fost un indian devenit canadiano-american cunoscut ca unul dintre cei mai eficienți apologeți creștini contemporani. Născut într-o familie anglicană din India, Ravi Zacharias a fost un „sceptic” până la vărsta de 17 ani când a avut o tentativă de sinucidere. În spital un lucrător creștin i-a prezentat Biblia și a rugat-o pe mama lui să-i citească Ioan 14. Mai târziu Ravi Zacharias povestește că Ioan 14,19 i-a străpuns inima și l-a determinat să-și predea viața lui Isus.

În 1966 familia a emigrat în Canada unde și-a luat licența la Ontario Bible College(acum Tyndale University) și un M.Div. de la Trinity International University în 1976. După absolvire a început o carieră prodigioasă de evanghelist în Vietnam, Cambodgia,etc. A predat ca profesor la Alliance Theological Seminary. În 1983 a participat la Amsterdam la Billy Graham Evanghelistic Association’s first International Conference for Itinerant Evangelists. A ținut campanii de avanghelizare la Moscova, Bogota, India și cam peste tot în lume.

În 1990 a scris prima sa carte: A Shattered Visage: The Real Face of Atheism. A inființat Ravi Zacharias International Ministries ca un instrument de apărare a creștinismului în fața multiplelor atacuri cu care acesta se confruntă.

Ravi Zacharias a menționat adesea că o concepție coerentă despre lume și viață trebuie să răspundă în mod satisfăcător următoarelor patru întrebări privitoare la: originea, scopul vieții, moralitatea și destinul.

Considerat cel mai important apologet al creștinismului din ultimii ani, Ravi Zacharias a scris peste 30 de cărți, multe dintre ele traduse în românește. Menționez câteva dintre ele: Isus între alți dumnezei, Poate omul să trăiască fără Dumnezeu ?, Marele țesător, Redescoperă mirarea, Izbăvește-ne de rău,  Strigătele inimii, De ce Isus?(adică prezentul volum), Sfârșitul rațiunii, Lotusul și crucea,etc.

Norman Leo Geisler (n. 1932 – 2019) este un teolog american specializat în Teologie Sistematică și Filosofie. Este cofondatorul a două seminarii teologice non-denominaționale (Veritas Evangelical Seminary și Southern Evangelical Seminary). Are două licențe, două mastere și un Doctorat în Filosofie de la Loyola University. A predat și a adus contribuții esențiale în domeniile Apologeticii Creștine, Teologiei Sistematice, Istoriei Filosofiei, Filosofiei Religiei, Calvinism, Romano-Catolicism, Ineranței Bibliei, Dificultăților în înțelegerea Bibliei, Eticii și multe altele.

A scris și publicat ca autor, co-autor și editor peste 90 de cărți, traduse în numeroase limbi.

A predat la Detroit Bible College, Trinity Evangelical Divinity School, Trinity College și Dallas Theological Seminary și a conferențiat în toată America și Europa. A înființat și condus The Evangelical Philosophical Society și International Society of Christian Apologetics.

Marea specializare a lui Norman Geisler, în afară de teologie sistematică, este Apologetica Creștină. Este socotit cel mai bun apologet creștin contemporan. În cadrul acestei specializări, pregătirea sa filozofică îi oferă un instrument de lucru absolut necesar așezării pe un fundament solid a credinței creștine. De asemenea s-a specializat în studiul Eticii și , mai ales, în domeniul Eticii Creștine.

Coautorii acestui volum sunt: William Lane Craig, Norman Geisler, Lawrence Theodore Jeyachandran, Ronald Rhodes, Robet White.

Vorbind despre necesitatea acestui volum, Ravi Zacharias spune: „Pavel l-a îndemnat pe Timotei să păzească ceea ce îi încredințase( vezi 1 Timotei 6,20). Și noi suntem chemați să facem exact același lucru. Prin urmare, când Norman Geisler mi-a sugerat la început să fim coeditori ai acestui volum, am răspns deopotrivă cu încântare și cu frică – încântarea fiindcă o asemenea carte este necesară, dar frică fiindcă Norman Geisler mi-a fost profesor pe vremea studiior mele postuniversitare. Nu a încetat de atunci să îmi fie învățător. Atât prin scrierile sale, cât și ca resursă personală pentru toate demersurile mele de studiu a apologeticii creștine. Cultura din care provim mă determină să consider gestul învățăcelului de a-și așterne numele alături de cel al învățătorului său destul de îndrăzneț. Învățăcelul nu va putea niciodată să înceteze  a fi întru totul îndatorat învățătorului său. Am acceptat să contribui la acest proiect cu destulă ezitare, dar cu cea mai adâncă recunoștință pentru ceea ce am învățat de la dumnealui și de la ceilalți.”(p.11-12).

Cartea re două părți:

 1. Întrebări despre credința creștină:
 2. Întrebări dificile despre Dumnezzeu;
 3. Întrebări dificile despre rău;
 4. Întrebări dificile despre știință;
 5. Întrebări dificile despre Christos;
 6. Alte întrebări dificile despre Christos;
 7. Întrebări dificile despre Biblie.
 8. Întrebări despre alte credințe:
 9. Întrebări dificile despre Biblie, profeți falși și cărți sfinte ale altor religii;
 10. Întrebări dificile despre hinduism și meditația transcedentală;
 11. Întrebări dificile despre yoga, reincarnare și budism;
 12. Întrebări dificile despre islamul negrilor.

Precum se poate vedea avem în față o carte utilă care ne scutește de multe căutări după o documentare minimă în domeniu și ne oferă sistematizat răspunsuri apologetice creștine utile.

Lectură folositoare și…critică…

Dr. Valeriu Petrescu