Este foarte important să știi ce crezi, dar mai important este să știi de ce crezi ceea ce crezi…
CREDO – GHID ISTORIC ȘI TEOLOGIC AL CREZURILOR ȘI MĂRTURISIRILOR DE CREDINȚĂ ÎN TRADIȚIA CREȘTINĂ, de Jaroslav Pelikan, Editura Polirom, 2010…
Jaroslav Pelikan(1923 – 2006) este un teolog luteran convertit la ortodoxie în 1997. A fost editor la Encyclopaedia Britannica, membru de onoare al Fundației Carnegie pentru Perfecționarea Învățământului, președinte al Academiei Americane de Arte și Științe. În 2002 i s-a decernat Premiul John W. Kluge pentru întreaga activitate în slujba Științelor Umaniste, acordat de Biblioteca Congresului SUA.
A publicat o mulțime de cărți dintre care pomenim: From Luther to Kierkegaard(1950); Developing of Christian Doctrine(1969); The Vindication of Tradition( 1984); Jesus Through the Centuries(1985); Imago Dei(1990); Christianity and Classical Culture( 1993); Faust the Theologian(1995); Mary Though the Centuries(1996); The Reformation of the Bible/ The Bible of the Reformation(1996). În românește au apărut la Editura Polirom Tradiția creștină. O istorie a dezvoltării doctrinei(vol. I-V), 2004-2008.
Jaroslav Pelikan este o somitate în domeniul istoriei bisericii creștine și, mai ale, a istoriei crezurilor creștine.
„Credo dovedește încă o dată de ce Jaroslav Pelikan este un erudit pasionat, este cel mai mare teolog istoric al timpului nostru.” – Lawrence S. Cunningham
În Prefață este menționat: „Credo este concepută pentru două scopuri distincte, sper că nu și incompatibile, care sunt evidente și din conceperea și aspectul cărții. Din perspectiva formatului și a copertelor, este identică cu volumele de texte ce compun Creeds and Confessions of Faith in the Christian Tradition ( Crezuri și mărturisiri de credință în tradiția creștină) editate de Valerie R. Hotchkiss și de mine, a căror introducere istorică generală este proiectată a fi, făcând astfel posibil ca aceste volume să economisească spațiu, limitându-se în adnotările lor la materialul istoric specific necesar fiecărui document. În același timp, Credo nu este numerotat alături de acele volume, pentru că este proiectat a fi o monografie de sine stătătoare și o sursă bibliografică serioasă, o carte de specialitate și pentru cititorii care nu au celelalte volume..”(p.9).
Așadar , o carte de specialitate, solid alcătuită, cu un aparat critic bogat către exhaustiv, oferind cititorilor un acces direct la o chestiune atât de importantă celor interesați să știe ce cred și de ce cred ceea ce cred.
Carte este structurață în patru părți :
- Partea întâi. Definirea crezului și a mărturisirii;
- Partea a doua. Apariția crezurilor și a mărturisirilor;
- Partea a treia. Autoritatea crezurilor și a mărturisirilor;
- Partea a patra. Istoria crezurilor și a mărturisirilor.
Este o lectură consistentă pentru cititori care vor să cunoască dincolo de nivelul superficial istoria dezvoltării bisericii creștine și alegerile pe care aceasta le-a făcut de-a lungul timpului în ceea ce privește ce au ales să creadă din adevărul Scripturii.
Lectură folositoare…