Sugestii de lectura- Credo - ghid istoric și teologic al crezurilor și mărturisirilor de credință în tradiția creștină

Info Adventist 17 iunie 2019

Este foarte important să știi ce crezi, dar mai important este să știi de ce crezi ceea ce crezi…

CREDO – GHID ISTORIC ȘI TEOLOGIC AL CREZURILOR ȘI MĂRTURISIRILOR DE CREDINȚĂ ÎN TRADIȚIA CREȘTINĂ, de Jaroslav Pelikan, Editura Polirom, 2010…

Jaroslav Pelikan(1923 – 2006) este un teolog luteran convertit la ortodoxie în 1997. A fost editor la Encyclopaedia Britannica, membru de onoare al Fundației Carnegie pentru Perfecționarea Învățământului, președinte al Academiei Americane de Arte și Științe. În 2002 i s-a decernat Premiul John W. Kluge pentru întreaga activitate în slujba Științelor Umaniste, acordat de Biblioteca Congresului SUA.

A publicat o mulțime de cărți dintre care pomenim: From Luther to Kierkegaard(1950); Developing of Christian Doctrine(1969); The Vindication of Tradition( 1984); Jesus Through the Centuries(1985); Imago Dei(1990);  Christianity and Classical Culture( 1993); Faust the Theologian(1995); Mary Though the Centuries(1996); The Reformation of the Bible/ The Bible of the Reformation(1996). În românește au apărut la Editura Polirom Tradiția creștină. O istorie a dezvoltării doctrinei(vol. I-V), 2004-2008.

Jaroslav Pelikan este o somitate în domeniul istoriei bisericii creștine și, mai ale, a istoriei crezurilor creștine.

Credo dovedește încă o dată de ce Jaroslav Pelikan este un erudit pasionat, este cel mai mare teolog istoric al timpului nostru.” – Lawrence S. Cunningham

În Prefață este menționat: „Credo este concepută pentru două scopuri distincte, sper că nu și incompatibile, care sunt evidente și din conceperea și aspectul cărții. Din perspectiva formatului și a copertelor, este identică cu volumele de texte ce compun Creeds and Confessions of Faith in the Christian Tradition ( Crezuri și mărturisiri de credință în tradiția creștină) editate de Valerie R. Hotchkiss și de mine, a căror introducere istorică generală este proiectată a fi, făcând astfel posibil ca aceste volume să economisească spațiu, limitându-se în adnotările lor la materialul istoric specific necesar fiecărui document. În același timp, Credo nu este numerotat alături de acele volume, pentru că este proiectat a fi o monografie de sine stătătoare și o sursă bibliografică serioasă, o carte de specialitate și pentru cititorii care nu au celelalte volume..”(p.9).

Așadar , o carte de specialitate, solid alcătuită, cu un aparat critic bogat către exhaustiv, oferind cititorilor un acces direct la o chestiune atât de importantă celor interesați să știe ce cred și de ce cred ceea ce cred.

Carte este structurață în patru părți :

  • Partea întâi. Definirea crezului și a mărturisirii;
  • Partea a doua. Apariția crezurilor și a mărturisirilor;
  • Partea a treia. Autoritatea crezurilor și a mărturisirilor;
  • Partea a patra. Istoria crezurilor și a mărturisirilor.

Este o lectură consistentă pentru cititori care vor să cunoască dincolo de nivelul superficial istoria dezvoltării bisericii creștine și alegerile pe care aceasta le-a făcut de-a lungul timpului în ceea ce privește ce au ales să creadă din adevărul Scripturii.

Lectură folositoare…

Dr. Valeriu Petrescu